Kadınlarda kızlarda doğum kontrol ve korunma yöntemleri

Uzman SühaN

Administrator
Kadınlarda kızlarda doğum kontrol ve korunma yöntemleri
gebelikten nasıl korunurum,hamile kalmayı önlemenin yolları,hamile kalmamak için doğum kontrol yöntemleri,hamileliği önleyecek yöntemler,doğum kontrol ve korunma yöntemleri hakkında bilgiler



dk.jpg





Haplar (Gebeliği önleyici haplar, oral kontraseptifler): Kadınlık hormonları içerirler. Her gün düzenli ağızdan alındığında, yumurtanın oluşumunu engeller.
Rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırarak spermin geçip rahme ulaşmasını önlerler. Etkili bir yöntemdir cinsel ilişki olsa da, olmasa da her gün aynı zamanda unutulmadan alınmalıdır.


Kadın hapı almayı unutursa, gebe kalma tehlikesi vardır. Her gün düzenli alınması gereklidir. Alınmadığı gün gebe kalma ihtimaliniz vardır.
Rahim içi araç (RİA, Spiral): Rahim içi araç, esnek materyalden yapılmıştır, rahmin içine sağlık personeli tarafından yerleştirilir.
Yerleştirildikten hemen sonra etkisi başlar ve 10 yıl boyunca etkilidir. RİA, spermlerin kadının tüplerine ulaşmasını engeller.
Çıkarıldıktan hemen sonra gebelik geri döner. RİA, sağlık kuruluşlarında yerleştirilir. Kullanımı son derece rahattır. Hiçbir yan etkisi bulunmaz.


İğneler (aşı, enjekte edilen hormonlar): İğneler, hormon içerir. Her ay ve 3 ayda bir yapılan iki türü vardır. Yapıldıktan sonra kana yavaş yavaş hormon salınır.
Hapa benzer şekilde yumurtanın oluşumunu engeller. Ayrıca rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırarak spermin geçip rahme ulaşmasını önler. Avantajı 3 ayda bir yapmaktır.
Diyafram: İnce plastikten yapılmış, rahmin vajene açılan kısmına yerleştirilen bir kapaktır. Spermlerin rahme geçmesini engeller.
Kadın, cinsel ilişki öncesinde diyaframı kendi yerleştirir, cinsel ilişki sonrasında ise çıkarır. En etkili yöntemlerdendir. Kadın prezervatifi de denir.
Erkek döl hücrelerini öldüren tablet ve fitiller (Spermisitler): Erkek döl hücrelerini öldüren tablet ve fitiller, gebeliği önlemek için cinsel ilişkiden önce kadın tarafından vajenin içine yerleştirilir. Bu maddeler, spermleri rahme ulaşmadan öldürür ve yumurta döllenmemiş olur.
Kadının tüplerinin bağlanması (tüp ligasyonu):Kadının gebelikten korunmak için kullanabileceği kalıcı ve geri dönüşü olmayan bir yöntemdir.
En etkili yöntemlerden biridir. Fazla çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler için uygundur.
Eşin rızası gereklidir. Tüpler, sadece yumurtalık ve rahim arasında köprü görevi yaptığı için tüplerin bağlanmasının gebeliğin engellenmesinden başka hiçbir etkisi yoktur.
 
Geri
Üst