Uzman SühaN
Administrator
Kahve nin sağlığa faydaları nelerdir ?
Kahve tüketimi , bir dünya normudur.Dünyada en çok tüketilen psikoaktif madde olan kafein, kahvenin en bilinen bileşenidir. Türk toplumu olarak kahveyi çay kadar tüketiriz. Kimimiz güne başlarken , kimimiz gün ortasın da kimimiz ise akşam yemeği sonrası kahve içmeyi tercih ederiz. Bu sık tüketilen içeceğin sayısız faydası bulunmaktadır. Bu makalemiz de kahvenin yararları hakkın da tüm detaylara değinicez.
Kahve insanların daha az yorgun hissetmelerine ve enerji seviyelerini arttırmalarına yardımcı olabilir .Kahve ile ilgili sağlık risklerinin çoğu asılsızdır. Bununla birlikte, herhangi bir yiyecek veya içecekte olduğu gibi, çok fazla kahve kesinlikle sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Her gün bir bardak kahve ya da iki kahve güvenli sınırlardadır ve size bu popüler içecekle ilişkili sağlık avantajlarından bazılarını sunma ihtimali bulundurmaktadır.
Kahve, Coffea bitkisinin meyvelerinden alınan kavrulmuş kahve çekirdekleri kullanılarak hazırlanan demlenmiş bir içecektir.Kahve içmenin faydaları sayılabilecek iki ana faktör vardır. Birincisi yüksek antioksidan statüsüyle ilişkilidir. Antioksidanlar, hücrelerimizin toksinler, kimyasallar ve iltihaplarla oksitlenmesini önlediği için sağlık için önemlidir. İkincisi uyarıcı kafein, ancak aşırı miktarda tüketildiğinde potansiyel risk faktörleri ve etkilerine karşı savunmasız olabilirsiniz.Kahve , kafein içeriği sayesinde bazı kişilerin daha az yorgun hissetmelerine ve enerji düzeylerini artırmasına yardımcı olabilir . Kahve tüketildiğinde, kan dolaşımına emilir ve beynine giderek, belirli nöronları ateşler , dozunda tüketilirse , hafıza, ruh hali, enerji ve bilişsel işlevin iyileşmesine yol açabilir .
Kafein uyarıcıdır ve herkes ona farklı tepki verir. Kafein idrarı daha çabuk üretmesine neden olan bir diüretik gibi davranabilir . Kafeine daha duyarlı kişiler veya çok sayıda kafeinli içecek içenler bazen baş dönmesi, titreme ve uykusuzluk gibi belirtiler gösterebilirler.
Kahve içerisindeki zengin antioksidanlar
Antioksidanlar son yıllarda sağlık sektöründe biraz terim haline gelmiştir. Ancak sadece, serbest radikal olarak bilinen zararlı maddeleri nötralize ederek vücudunuzu koruyan maddelere değinmektedir. Taze meyve ve sebzelerin antioksidanlarda bol miktarda bulunduğu bilinmektedir, ancak kahve de aynı şekilde bulunur.
Kahve ve Şeker Hastalığı
Diyabet salgınının tüm dünyada bir endişe kaynağı olduğu bilinmektedir. Genetik, tip 2 diyabet gelişiminde önemli rol oynamakla birlikte , obezite ve hareketsiz bir yaşam tarzı son yıllarda insidansı artırmaktadır. Tip 2 diyabet, dünyadaki diyabet vakalarının% 95 ini oluşturur . Araştırmalar günde dört veya daha fazla kahvenin içilmesinin diyabeti önlediğini ortaya atmaktadır.
Kahvenin faydaları
İnsanlarda yapılan pek çok kontrollü deneme, kahvenin beyindeki fonksiyonların çeşitli yönlerini geliştirdiğini göstermektedir. Bu hafıza, ruh hali, ihtiyatlılık, enerji seviyeleri, reaksiyon zamanı ve genel bilişsel fonksiyonu içerir. Kafein beyinde inhibitör bir nörotransmitteri bloke eder, bu da uyarıcı bir etkiye neden olur. Bu, enerji düzeylerini, ruh halini ve beyin işlevinin çeşitli yönlerini geliştirir.Çeşitli çalışmalar, kafeinin metabolik hızı % 3-11 oranında arttırabileceğini göstermektedir.Bununla birlikte, uzun süreli kahve içicilerinde bu etkilerin azalması muhtemeldir.
Birkaç çalışma, kafeinin vücuttaki yağ yakma oranını artırabileceğini ve metabolik hızı artırdığını göstermektedir.Kafein, adrenalin düzeylerini artırabilir ve yağ dokularından yağlı asitleri serbest bırakabilir. Ayrıca, fiziksel performansda önemli gelişmelere neden olur.Kahve Riboflavin, Pantotenik Asit, Manganez, Potasyum, Magnezyum ve Niasin gibi birçok önemli besleyici içerir.Alzheimer hastalığı, dünyanın en yaygın nörodejeneratif hastalığı ve demansın önde gelen nedenidir.Bu hastalık genellikle 65 yaşın üzerindeki insanları etkiler.Ne yazık ki, Alzheimer için bilinen bir tedavi yoktur.Bununla birlikte, hastalığın başta ortaya çıkmasını önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey var.Buna sağlıklı beslenme ve egzersiz yapma gibi olağan değişimler dahildir ancak kahve içmek de inanılmaz derecede etkili olabilir.Kahve içenlerin dünya çapında demansın önde gelen nedenlerinden biri olan Alzheimer hastalığına yakalanma riski çok düşüktür.
Kahvenin daha şaşırtıcı faydalarından biri de kalp ile ilgisi. Kahve geçici olarak kişinin kan basıncında bir artışa neden olsa da, günde iki fincan içmek kalp yetmezliği gibi bazı kardiyovasküler problemleri önlemeye yardımcı olabilir. Kafein kişinin kalp ritmindeki bozulmaları veya usulsüzlükleri önlemeye de yardımcı olabilir. Ayrıca, inme riski de azalmıştır.Malign melanomlar, cilt kanseri nin en tehlikeli ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden formu . Düzenli ve dozun da kahve tüketenlerde cilt kanseri vakalarının düşük olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.Bir zamanlar, kahvenin potansiyel olarak bir kanserojen olduğu düşünülse de, daha yeni çalışmalar, sadece cilt kanseri değil, çeşitli kanserler için riski azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. Hem karaciğer hem de prostat kanseri riski azalabilir
Geçmişte kahve, yüksek tansiyondan şeker hastalığına kadar değişen sorunlara neden olmakla suçlanıyordu. Günümüzde yapılan araştrmalarla kahvenin dozunda tüketilmesinin sağlık üzerindeki olumlu yönlerini ortaya koymuştur.
Kahve insanların daha az yorgun hissetmelerine ve enerji seviyelerini arttırmalarına yardımcı olabilir .Kahve ile ilgili sağlık risklerinin çoğu asılsızdır. Bununla birlikte, herhangi bir yiyecek veya içecekte olduğu gibi, çok fazla kahve kesinlikle sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Her gün bir bardak kahve ya da iki kahve güvenli sınırlardadır ve size bu popüler içecekle ilişkili sağlık avantajlarından bazılarını sunma ihtimali bulundurmaktadır.
Kahve, Coffea bitkisinin meyvelerinden alınan kavrulmuş kahve çekirdekleri kullanılarak hazırlanan demlenmiş bir içecektir.Kahve içmenin faydaları sayılabilecek iki ana faktör vardır. Birincisi yüksek antioksidan statüsüyle ilişkilidir. Antioksidanlar, hücrelerimizin toksinler, kimyasallar ve iltihaplarla oksitlenmesini önlediği için sağlık için önemlidir. İkincisi uyarıcı kafein, ancak aşırı miktarda tüketildiğinde potansiyel risk faktörleri ve etkilerine karşı savunmasız olabilirsiniz.Kahve , kafein içeriği sayesinde bazı kişilerin daha az yorgun hissetmelerine ve enerji düzeylerini artırmasına yardımcı olabilir . Kahve tüketildiğinde, kan dolaşımına emilir ve beynine giderek, belirli nöronları ateşler , dozunda tüketilirse , hafıza, ruh hali, enerji ve bilişsel işlevin iyileşmesine yol açabilir .
Kafein uyarıcıdır ve herkes ona farklı tepki verir. Kafein idrarı daha çabuk üretmesine neden olan bir diüretik gibi davranabilir . Kafeine daha duyarlı kişiler veya çok sayıda kafeinli içecek içenler bazen baş dönmesi, titreme ve uykusuzluk gibi belirtiler gösterebilirler.
Kahve içerisindeki zengin antioksidanlar
Antioksidanlar son yıllarda sağlık sektöründe biraz terim haline gelmiştir. Ancak sadece, serbest radikal olarak bilinen zararlı maddeleri nötralize ederek vücudunuzu koruyan maddelere değinmektedir. Taze meyve ve sebzelerin antioksidanlarda bol miktarda bulunduğu bilinmektedir, ancak kahve de aynı şekilde bulunur.
Kahve ve Şeker Hastalığı
Diyabet salgınının tüm dünyada bir endişe kaynağı olduğu bilinmektedir. Genetik, tip 2 diyabet gelişiminde önemli rol oynamakla birlikte , obezite ve hareketsiz bir yaşam tarzı son yıllarda insidansı artırmaktadır. Tip 2 diyabet, dünyadaki diyabet vakalarının% 95 ini oluşturur . Araştırmalar günde dört veya daha fazla kahvenin içilmesinin diyabeti önlediğini ortaya atmaktadır.
Kahvenin faydaları
İnsanlarda yapılan pek çok kontrollü deneme, kahvenin beyindeki fonksiyonların çeşitli yönlerini geliştirdiğini göstermektedir. Bu hafıza, ruh hali, ihtiyatlılık, enerji seviyeleri, reaksiyon zamanı ve genel bilişsel fonksiyonu içerir. Kafein beyinde inhibitör bir nörotransmitteri bloke eder, bu da uyarıcı bir etkiye neden olur. Bu, enerji düzeylerini, ruh halini ve beyin işlevinin çeşitli yönlerini geliştirir.Çeşitli çalışmalar, kafeinin metabolik hızı % 3-11 oranında arttırabileceğini göstermektedir.Bununla birlikte, uzun süreli kahve içicilerinde bu etkilerin azalması muhtemeldir.
Birkaç çalışma, kafeinin vücuttaki yağ yakma oranını artırabileceğini ve metabolik hızı artırdığını göstermektedir.Kafein, adrenalin düzeylerini artırabilir ve yağ dokularından yağlı asitleri serbest bırakabilir. Ayrıca, fiziksel performansda önemli gelişmelere neden olur.Kahve Riboflavin, Pantotenik Asit, Manganez, Potasyum, Magnezyum ve Niasin gibi birçok önemli besleyici içerir.Alzheimer hastalığı, dünyanın en yaygın nörodejeneratif hastalığı ve demansın önde gelen nedenidir.Bu hastalık genellikle 65 yaşın üzerindeki insanları etkiler.Ne yazık ki, Alzheimer için bilinen bir tedavi yoktur.Bununla birlikte, hastalığın başta ortaya çıkmasını önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey var.Buna sağlıklı beslenme ve egzersiz yapma gibi olağan değişimler dahildir ancak kahve içmek de inanılmaz derecede etkili olabilir.Kahve içenlerin dünya çapında demansın önde gelen nedenlerinden biri olan Alzheimer hastalığına yakalanma riski çok düşüktür.
Kahvenin daha şaşırtıcı faydalarından biri de kalp ile ilgisi. Kahve geçici olarak kişinin kan basıncında bir artışa neden olsa da, günde iki fincan içmek kalp yetmezliği gibi bazı kardiyovasküler problemleri önlemeye yardımcı olabilir. Kafein kişinin kalp ritmindeki bozulmaları veya usulsüzlükleri önlemeye de yardımcı olabilir. Ayrıca, inme riski de azalmıştır.Malign melanomlar, cilt kanseri nin en tehlikeli ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden formu . Düzenli ve dozun da kahve tüketenlerde cilt kanseri vakalarının düşük olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.Bir zamanlar, kahvenin potansiyel olarak bir kanserojen olduğu düşünülse de, daha yeni çalışmalar, sadece cilt kanseri değil, çeşitli kanserler için riski azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. Hem karaciğer hem de prostat kanseri riski azalabilir
Geçmişte kahve, yüksek tansiyondan şeker hastalığına kadar değişen sorunlara neden olmakla suçlanıyordu. Günümüzde yapılan araştrmalarla kahvenin dozunda tüketilmesinin sağlık üzerindeki olumlu yönlerini ortaya koymuştur.