Kahve nin sağlığa faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kahve nin sağlığa faydaları nelerdir ?
Kahve tüketimi , bir dünya normudur.Dünyada en çok tüketilen psikoaktif madde olan kafein, kahvenin en bilinen bileşenidir. Türk toplumu olarak kahveyi çay kadar tüketiriz. Kimimiz güne başlarken , kimimiz gün ortasın da kimimiz ise akşam yemeği sonrası kahve içmeyi tercih ederiz. Bu sık tüketilen içeceğin sayısız faydası bulunmaktadır. Bu makalemiz de kahvenin yararları hakkın da tüm detaylara değinicez.


kahve.jpg





Kahve insanların daha az yorgun hissetmelerine ve enerji seviyelerini arttırmalarına yardımcı olabilir .Kahve ile ilgili sağlık risklerinin çoğu asılsızdır. Bununla birlikte, herhangi bir yiyecek veya içecekte olduğu gibi, çok fazla kahve kesinlikle sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Her gün bir bardak kahve ya da iki kahve güvenli sınırlardadır ve size bu popüler içecekle ilişkili sağlık avantajlarından bazılarını sunma ihtimali bulundurmaktadır.


Kahve, Coffea bitkisinin meyvelerinden alınan kavrulmuş kahve çekirdekleri kullanılarak hazırlanan demlenmiş bir içecektir.Kahve içmenin faydaları sayılabilecek iki ana faktör vardır. Birincisi yüksek antioksidan statüsüyle ilişkilidir. Antioksidanlar, hücrelerimizin toksinler, kimyasallar ve iltihaplarla oksitlenmesini önlediği için sağlık için önemlidir. İkincisi uyarıcı kafein, ancak aşırı miktarda tüketildiğinde potansiyel risk faktörleri ve etkilerine karşı savunmasız olabilirsiniz.Kahve , kafein içeriği sayesinde bazı kişilerin daha az yorgun hissetmelerine ve enerji düzeylerini artırmasına yardımcı olabilir . Kahve tüketildiğinde, kan dolaşımına emilir ve beynine giderek, belirli nöronları ateşler , dozunda tüketilirse , hafıza, ruh hali, enerji ve bilişsel işlevin iyileşmesine yol açabilir .


Kafein uyarıcıdır ve herkes ona farklı tepki verir. Kafein idrarı daha çabuk üretmesine neden olan bir diüretik gibi davranabilir . Kafeine daha duyarlı kişiler veya çok sayıda kafeinli içecek içenler bazen baş dönmesi, titreme ve uykusuzluk gibi belirtiler gösterebilirler.



Kahve içerisindeki zengin antioksidanlar


Antioksidanlar son yıllarda sağlık sektöründe biraz terim haline gelmiştir. Ancak sadece, serbest radikal olarak bilinen zararlı maddeleri nötralize ederek vücudunuzu koruyan maddelere değinmektedir. Taze meyve ve sebzelerin antioksidanlarda bol miktarda bulunduğu bilinmektedir, ancak kahve de aynı şekilde bulunur.


Kahve ve Şeker Hastalığı


Diyabet salgınının tüm dünyada bir endişe kaynağı olduğu bilinmektedir. Genetik, tip 2 diyabet gelişiminde önemli rol oynamakla birlikte , obezite ve hareketsiz bir yaşam tarzı son yıllarda insidansı artırmaktadır. Tip 2 diyabet, dünyadaki diyabet vakalarının% 95 ini oluşturur . Araştırmalar günde dört veya daha fazla kahvenin içilmesinin diyabeti önlediğini ortaya atmaktadır.


Kahvenin faydaları


İnsanlarda yapılan pek çok kontrollü deneme, kahvenin beyindeki fonksiyonların çeşitli yönlerini geliştirdiğini göstermektedir. Bu hafıza, ruh hali, ihtiyatlılık, enerji seviyeleri, reaksiyon zamanı ve genel bilişsel fonksiyonu içerir. Kafein beyinde inhibitör bir nörotransmitteri bloke eder, bu da uyarıcı bir etkiye neden olur. Bu, enerji düzeylerini, ruh halini ve beyin işlevinin çeşitli yönlerini geliştirir.Çeşitli çalışmalar, kafeinin metabolik hızı % 3-11 oranında arttırabileceğini göstermektedir.Bununla birlikte, uzun süreli kahve içicilerinde bu etkilerin azalması muhtemeldir.


Birkaç çalışma, kafeinin vücuttaki yağ yakma oranını artırabileceğini ve metabolik hızı artırdığını göstermektedir.Kafein, adrenalin düzeylerini artırabilir ve yağ dokularından yağlı asitleri serbest bırakabilir. Ayrıca, fiziksel performansda önemli gelişmelere neden olur.Kahve Riboflavin, Pantotenik Asit, Manganez, Potasyum, Magnezyum ve Niasin gibi birçok önemli besleyici içerir.Alzheimer hastalığı, dünyanın en yaygın nörodejeneratif hastalığı ve demansın önde gelen nedenidir.Bu hastalık genellikle 65 yaşın üzerindeki insanları etkiler.Ne yazık ki, Alzheimer için bilinen bir tedavi yoktur.Bununla birlikte, hastalığın başta ortaya çıkmasını önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey var.Buna sağlıklı beslenme ve egzersiz yapma gibi olağan değişimler dahildir ancak kahve içmek de inanılmaz derecede etkili olabilir.Kahve içenlerin dünya çapında demansın önde gelen nedenlerinden biri olan Alzheimer hastalığına yakalanma riski çok düşüktür.


Kahvenin daha şaşırtıcı faydalarından biri de kalp ile ilgisi. Kahve geçici olarak kişinin kan basıncında bir artışa neden olsa da, günde iki fincan içmek kalp yetmezliği gibi bazı kardiyovasküler problemleri önlemeye yardımcı olabilir. Kafein kişinin kalp ritmindeki bozulmaları veya usulsüzlükleri önlemeye de yardımcı olabilir. Ayrıca, inme riski de azalmıştır.Malign melanomlar, cilt kanseri nin en tehlikeli ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden formu . Düzenli ve dozun da kahve tüketenlerde cilt kanseri vakalarının düşük olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.Bir zamanlar, kahvenin potansiyel olarak bir kanserojen olduğu düşünülse de, daha yeni çalışmalar, sadece cilt kanseri değil, çeşitli kanserler için riski azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu. Hem karaciğer hem de prostat kanseri riski azalabilir


Geçmişte kahve, yüksek tansiyondan şeker hastalığına kadar değişen sorunlara neden olmakla suçlanıyordu. Günümüzde yapılan araştrmalarla kahvenin dozunda tüketilmesinin sağlık üzerindeki olumlu yönlerini ortaya koymuştur.
 
Güne 1 fincan kahveyle başlıyorum. Sabah zor uyanıyorum bir fincan kahve uykumu açtığı gibi zindelik veriyor. Telvesinide cildime bakım yapmak için kullanıyorum. Kahveyi sadece içmiyorum keklerime kurabiyelerime aroma katması içinde kullanıyorum. Bu kadar çok faydası olan kahve aşırıya kaçmamak şartıyla tüketilirse sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratıcaktır.
 
Benim kahveyle aram pek yok çok nadir olarak Türk kahvesi içerim. Ama aromalı kahveye de bayılırım. Özellikle menengiç kahvesini severim. En nefret ettiğim kahve ise 3 ü bir arada olanlar. Kokusuna bile tahammülüm yok. Bayada zararları varmış bu üçü bir arada olan kahvenin. Aşırıya gitmemekle birlikte günde 1 kahve fincan tüketmek sağlığa iyi gelir.
 
Kahve kilo vermenize yardımcı olabilir. Kahve , magnezyum ve potasyumu içerir ; insan vücudunun insülin kullanmasına, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine ve şekerli muamelelere ve aperitiflere olan özlemini azaltmasına yardımcı olur. Kahve, Parkinson hastalığının riskini azaltır. Araştırmalar normal kahve içmenin Parkinson hastalığının riskini% 25 düşürdüğünü göstermiştir. Kahve Tip 2 diyabet riskini düşürebilir. Kafein, insülin hassasiyetinizi düşürür ve glukoz toleransını düşürür , bu nedenle tip 2 diyabet riskinizi azaltır .Hamile iseniz, günde bir bardaktan fazla içmeyin. Çalışmalar bir fetüs üzerinde kahvenin etkisi üzerine tartışmalı olmuştur
 
Kahve içmenin faydaları sayılabilecek iki ana faktör vardır. Birincisi yüksek antioksidan statüsüyle ilişkilidir. Antioksidanlar, hücrelerimizin toksinler, kimyasallar ve iltihaplarla okside olmasını önlediği için sağlık için önemlidir. İkincisi uyarıcı kafein, ancak aşırı miktarda tüketildiğinde potansiyel risk faktörlerinin etkilerine karşı savunmasız olabilirsiniz.Son araştırmalar, günde üç fincan kahve içmenin kalp rahatsızlığı da dahil olmak üzere birkaç ana durumdan ölüm riskini azaltarak yaşam süresini uzatabileceğini gösteriyor. Ayrıca araştırmalar, kafeinin metabolizma hızınızı orta derecede arttırabileceğini ve aktivite sırasında ve dinlenirken vücudun yağ yakmasına yardımcı olabileceğini düşündürmektedir . Araştırmacılar bu nedenle, kafeinin obezitenin tedavisinde başarılı olabileceğini gösteriyor..Kahve dünya genelinde severek tüketilen bir içecektir. Türk toplumunun da en önemli içeceklerinden biridir. İki fincan kahve, egzersiz sonrası kas ağrısını% 48 e kadar kesebilir. Tip 2 diyabet riskinizi kahveyle azaltabilirsiniz. Güne zinde başlamak için kahve içebilirsiniz. Uykunuzu açmak için,kalp sağlığınızı korumak için kahve tüketmelisiniz.Kahvenin sağlığa dair faydaları saymakla bitmiyor. Makalede kahvenin fayda ve zararları hakkın da detaylı bilgilere yer verilmiştir. Aşırıya kaçmamak kaydıyla kahve tüketiminin sağlığınız üzerinde sayısız faydalarına sahip olabilirsiniz..
 
Geri
Üst