Kalpte çarpıntı neden olur ? Kalp çarpıntısına ne iyi gelir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kalpte çarpıntı neden olur ? Kalp çarpıntısına ne iyi gelir ?
kalpte çarpıntı.jpg




Kalp çarpıntısı veya düzensiz kalp atışı, ondan muzdarip olanlar için endişe konusu olabilir. Anksiyete, aşırı alkol tüketimi, asit reflü, vb. Dahil olmak üzere kalp çarpıntısına neden olan birçok faktör bilinmektedir. Kalp çarpıntısı kesinlikle normal değildir ancak nadiren ciddi bir şey ifade ederler. Kalp çarpıntısı, kalbinizin düzensizce çok hızlı attığı zamandır. Eğer oran 60'ın altına düşerse veya 100'ü aşarsa, çarpıntıların meydana geldiği söylenir. Düzensiz kalp atışının nedenleri stres, gerginlik, aşırı kafein, nikotin veya alkol tüketimi, şiddetli fiziksel aktivite, şok, dehidratasyon veya hormonal dengesizlik olabilir . Kalp çarpıntısı boyun, boğaz veya göğüste hissedilebilir. Kalbin çırpınması ciddi değildir, ancak bayılma, nefes alma veya göğüs ağrısı gibi belirtilerle birlikte gelirse, doktora başvurmalısınız. Çoğu zaman, kalp çarpıntısı sağlıksız bir yaşam tarzının sonucudur, ancak bazen kalp hastalığının bir belirtisidir.. Kalp çarpıntısı ile ilgili detaylı bilgileri bu makalemizde paylaşacağız. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.



Kalp, vücudumuzdaki en önemli organlardan biridir. Kalp çarpıntısı düzenli kalp ritmi bozukluklarıdır. Kardiyak aritmiler olarak da adlandırılırlar.Bununla birlikte, çoğu durumda, kalp çarpıntısı ciddi değildir . Tiroid hastalığı, hamilelik ve menstruasyonda hormonal değişiklikler, Yüksek düzeyde fiziksel aktivite , Aşırı nikotin, alkol ve kafein alımı , Korku, kaygı ve stres , Panik ataklar , Düşük tansiyon, düşük kan şekeri, dehidratasyon, elektrolit dengesizliği ve astım gibi koşullar çarpıntıya neden olabilir.Dehidrasyon kaynaklı çarpıntı olursa bir bardak su için ve elinizi yüzünüzü yıkayın. Kalp hayati bir organdır. Vücudunuzun tüm bölgelerine kan pompalayan bir kastır. Kalbiniz tarafından pompalanan kan, vücudunuza çalışması gereken oksijen ve besinleri sağlar. Normalde, bu pompalama (kalp atışı) kalbinizin elektrik sistemi tarafından kontrol edilir.Bazen, kalbinizin elektrik sistemi kardiyovasküler hastalık, kanınızdaki kimyasallar (bazı ilaçlar dahil) veya bazen bilinen bir sebepten dolayı düzgün çalışmayabilir. Kalbinizin elektrik sistemindeki değişiklikler 'aritmiler' olarak adlandırılan anormal kalp ritimlerine neden olabilir.



Çarpıntıların belirgin bir nedeni olmayabilir, ancak aşağıdakiler tarafından tetiklenebilir:


fiziksel aktivite

duygusal stres

kafein

nikotin.



Belirti ve bulgular


Terlemek

Nefes darlığı

Mide bulantısı

Baş dönmesi

Hasta bayılabilir.

Düzensiz kalp atışları

Gögüste sıkışma



Nedenler



Bunun için birçok neden var; psikolojik faktörler, hormonal durumlar, dış faktörler veya biyolojik koşullar nedeniyle ortaya çıkabilir.Kalp çarpıntısının yaygın nedenlerinden bazıları aşağıda listelenmiştir


Elektrolit dengesizliği

Anemi

Düşük kan şekeri

kaygı

Stres

Yüksek adrenalin seviyeleri

Aşırı aktif tiroid

Kalıcı egzersiz

Gebelik

Adet

Hormonal değişiklikler

Diğer tıbbi durumlar

Bazı ilaçlar

Panik ataklar

Korku

Aşırı miktarda nikotin, kafein veya alkol alınması.




Yüksek tansiyonun genellikle belirtileri yoktur. Kendinizi kontrol altında tutmak, iyi yemek, egzersiz yapmak ve ihtiyacınız varsa ilaç almak demektir.Aşırı kilolu ya da obez olmak kalp hastalığınızın gelişme olasılığını artırabilir. Kilo vermek, kolesterol sayınızdan kan basıncı seviyenize kadar her konuda yardımcı olabilir.Diyabetli yetişkinlerin kalp hastalığından ölme riski daha yüksektir . Kan şekerini önerilen aralıklarda tutun. İyi yemek, egzersiz yapmak ve seviyenizi ilaçlarla düzenlemek yardımcı olabilir.Sigara içmeyi bırakmanın bir çok yararı vardır, bunlar arasında kalp hastalığı ve inme, akciğer hastalığı ve belirli kanserler geliştirme şansınızı azaltma dahil.Çarpıntı kalp hastalığı belirtisi olabilir. Eğer çarpıntılarınız varsa, doktorunuzu hemen görmek en iyisidir. Şiddetli nefes darlığı, bayılma, baş dönmesi veya yoğun göğüs ağrısı ile gelirse, acil tıbbi yardım alın.Kalp çarpıntısı için bir tedavi günlük yaşamımızda fiziksel aktiviteyi de içermektedir . Egzersiz yapmak için açık hava sporları, kalbi sağlıklı tutmak veya haftada 3-4 kez aerobik egzersiz yapmak için iyi bir yoldur. Fiziksel aktivite sayesinde kalp güçlenir ve daha sağlıklı olur. Derin nefes alma, anksiyeteyi azaltmaya ve kalp hızını normalleştirmeye yardımcı olur. Vücudu rahatlatır ve vücuda yeterli oksijen verir.



B3 vitamini eksikliği kalp hastalıklarına neden olabilir . Vitamin bakımından zengin gıdalar arasında pembe somon, makarna, demlenmiş kahve, yer fıstığı ve yağsız et, ton balığı, hafif et ve Lima fasulyesi bulunur.Doğru gıda türü sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Potasyum, kalsiyum, sodyum ve magnezyum gibi önemli elektrolitler içeren dengeli bir diyet yapılmalıdır. Muz, elma, süt, portakal, meyve suyu, patates, potasyum için kuru üzüm, süt ürünleri, badem, fasülye, kalsiyum için tofu ve sodyum için baharat ve süt ürünleri tüketmelisiniz.Günümüzde, insanların stres ile ilgili sorunlardan muzdarip olması çok yaygındır. Stres, kalp hastalıklarına ve hipertansiyona neden olur. Çarpıntıları oldukça sık yaşıyorsanız, neden stres olabilir. Bunun için yoga en iyi yol olabilir. Yoga sadece vücudu formda tutmak değil, meditatif uygulamalar yoluyla zihnimizi sabit tutar. Stresin üstesinden gelmeye yardımcı olur. Balık Yağı kolesterolü azaltmaya yardımcı olur, böylece kalbi sağlıklı tutar. Haftada bir mutlaka balık tüketmeye çalışın.E vitamini, kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Vücudunuzdaki bu vitaminin belirli bir dengesi, kalbin düzgün çalışması için çok önemlidir . E vitamini eksikliği kalp çarpıntısı ve diğer kalp ile ilgili sorunlara neden olur. Sağlıklı bir kardiyovasküler sistemin sürdürülmesi esastır.



Not: Bu vitaminin yüksek dozları anormal kalp hızlarına neden olabilir.



Düzensiz kalp atışı da B 12 vitamini eksikliğinden kaynaklanır . Bu vitamin esas olarak enerji üretmekle sorumlu olan temel B kompleks vitaminleri kategorisine girer. B12 vitamininin yokluğunda, vücut gerekli miktarda kırmızı kan hücresi sentezleyemez. B12 vitamini açısından zengin yiyecekler arasında somon, alabalık, yumurta, süt, sığır eti karaciğeri, istiridye ve kahvaltılık gevrekler bulunur.Diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle, tüketmeden önce bir doktora danışın.Kalp çarpıntısını tetikleyen aktiviteleri tanımlamaya çalışın ve onlardan kaçının.Sağlıklı bir diyet yapın ve kan basıncını ve kolesterol seviyesini kontrol altında tutmaya çalışın.Buharda pişmiş sebzeleri tüketin.Sağlıklı bir antrenman planına bağlı kalın.Stresli durumlarda yoğa yapın.Taze sebze ve meyvelerin alımını arttırın. Düzensiz bir kalp atışı görürseniz oturun ve rahatlayın. En az 8 saat uyuyun. Kalbinizi sağlıklı tutmak için haftada 3-4 kez egzersiz yapın.Sigara içmeyin.Alkolden kaçının.


Soğuk Su kalp çarpıntısı söz konusu olduğunda en etkili ilaçlardan biridir. Tek yapmanız gereken kalbin normal ritmi geri almasına yardımcı olmak için biraz soğuk su içmek. Vücudunuzu yeniden canlandıracak ve endişenizi azaltacaktır.Magnezyumun bu problemle yardımcı olduğu bilinmektedir. Ispanak ve balık yağı magnezyum açısından zengindir. Ayrıca tedavi etmek için magnezyum takviyeleri de alabilirsiniz. Ancak, lezzetli yemeklerden magnezyum alabilirsiniz zaman neden takviyeleri için gidin. Eğer bir magnezyum eksikliğiniz varsa, o zaman bu mineralde zengin yiyecekler yemelisiniz. Ispanak, fıstık ezmesi, badem, kabak çekirdeği ve balık yağı gibi yiyecekler magnezyum eksikliğine bağlı hızlı kalp atışlarını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Stres kalp çarpıntısını tetikleyebilir veya kötüleştirebilir. Çünkü stres ve heyecan, adrenalinin başlamasını sağlayabilir. Stresinizi rahatlama yoluyla yönetmek yardımcı olabilir. İyi seçenekler meditasyon, tai chi ve yoga içerir. Dehidrasyon kalp çarpıntısına neden olabilir. Çünkü kanınız su içerdiğinden, susuz kaldığınızda kanınız daha kalın olabilir. Bu nabız hızınızı artırabilir ve potansiyel olarak çarpıntılara yol açabilir.Elektrolitler, elektrik sinyallerini vücudunuz boyunca hareket ettirmeye yardımcı olur. Elektrik sinyalleri, kalbin düzgün çalışması için önemlidir. Kalp sağlığınıza fayda sağlayabilecek bazı elektrolitler şunlardır: potasyum, kalsiyum, magnezyum ve sodyum.Bu elektrolitlerin çoğu en iyi gıdalardan elde edilir. Avokado, muz, tatlı patates ve ıspanak, büyük potasyum kaynaklarıdır. Kalsiyum alımını arttırmak için daha koyu yapraklı yeşillikleri ve süt ürünlerini tüketin. Koyu yapraklı yeşillikler de büyük bir magnezyum kaynağıdır.


Bir bardak suya bir çay kaşığı tarçın tozu karıştırın. Geceleri kalp çarpıntısını kontrol etmek için bu karışımı kullanın. Bu çözümün, yüksek tansiyonu azaltmaya yardımcı olan birçok koruyucu bileşeni vardır. Bazen bu da yüksek tansiyon nedeniyle ortaya çıkar. Anksiyeteye bağlı kalp çarpıntısını nasıl durduracağınıza dair bir çözüm arıyorsanız o zaman lavantayı kullanmalısınız. İnsanlarda kaygı düzeylerini sakinleştirdiği bilinmektedir. Vücudunuzu ve zihninizi sakinleştirip rahatlatmak için lavanta kokusunu teneffüs edin.Öksürük kalp atışınızın paternini kırıyor, bu yüzden kalbinizin anormal şekilde attığını hissettiğinizde çok öksürmeniz gerekir. Bu şekilde göğsünüz basıncı artırır ve bu kalp atışlarını normalleştirir. Kişniş ve Anason bu baharatlar gögüsağrınızı giderecektir. Bu da kalp atışlarını düzenlemede yardımcı olur.


Sarımsak, bir çok tıbbi özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürüyor.Ayrıca tıkanmış olan arterleri temizlemeye yardımcı olur. Faydaları elde etmek için her gün çiğ sarımsak tüketin.Fiziksel aktivitelerin günlük programınıza dahil edilmesi kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır. Muz birincil elektrolit olduğu bilinen potasyum açısından zengindir.Düşük potasyum seviyeleri, anormal kalp atımlarına yol açabilen hipokalemi adı verilen bir duruma neden olabilir. Her gün muz tüketmek çarpıntıyı önleyecektir.Bir bardak suya bir çay kaşığı bal ekleyin ve içine biraz limon suyu ekleyin. Bunu her sabah aç karnına için. Bu kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olacak ve anormal kalp atışlarını tedavi etmede yardımcı olacaktır. Anormal kalp atışları hissettiğinizde, egzersiz yaptıktan sonra, koştuktan sonra ya da hızlı yürüdüğünüzde, yaptığınız her işte zorlanıyorsanız, endişelenecek bir şey yoktur. Ancak, eğer göğüste rahatsızlık hissi, göğüste ağrı, bayılma, mide bulantısı vb. Gibi diğer semptomlarla birlikte anormal kalp atışı yaşarsanız, o zaman bunun için endişelenme zamanıdır. Derhal doktora görün. Kalp çarpıntısı, beraberinde gelen diğer semptomlara bağlı olarak tehlikeli olabilir.
 
Kalp çarpıntısı herhangi bir sebep olmaksızın ve uzun süreli etkilere yol açmadan gerçekleşebilir.Bir çok faktör kalp çarpıntısını tetikleyebilir. Kalp çarpıntısının ilk ana nedeni, hemen hemen her zaman iyi huylu olan aritmilerdir. Bunlar, kalbinizin bir atımı atlattığı veya fazladan bir ritmi attığı hissini veren hislerdir.Çarpıntılar, bir kişinin kalbin normal atım ve ritminde bir anormalliği algıladığında ortaya çıkan bir durumdur. Çarpıntı belirtileri arasında kalbin atımı atlattığı, çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz attığı hissi yer alır. Kalbiniz aniden, egzersiz veya stres gibi sebepsiz bir şekilde çok hızlı atıyorsa, elektrik sistemi doğru çalışmıyor olabilir.Baş dönmesi, nefes darlığı ve göğüs rahatsızlığı gibi diğer semptomlar eşlik ederse mutlaka hekime görünün.
 
Kalbiniz sağlıklıysa ve aritmi ya da kalp hastalığı hikayeniz yoksa ve başka semptomlar görmüyorsanız bu düzensiz atımların ara sıra olması ile ilgili endişelenmenize gerek yok. Ancak, aritmiler ya da kalp sorunları olan insanlar için durum farklıdır bir probleme işaret edebilir.Kalp krizi geçirdiyseniz veya başka bir kalp rahatsızlığınız varsa, kalbin şekli veya işleviyle ilgili anormallikleriniz varsa veya bir çeşit aritmi teşhisi konduysa, kalp çarpıntısına neden olan gıdalardan uzak durmanız gerekir. Kalpte çarpıntı bazı koşullardan kaynaklanabilir, Çarpıntı tarafından tetiklenebilir: stres, endişe veya panik , düşük potasyum, düşük kan şekeri , çok fazla kafein, çikolata veya alkol, ateş ve suzuluk gibi..Kalp hastalığı, anemi ve aşırı aktif tiroid bezi (hipertiroidizm) gibi bazı tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerin çarpıntı yaşama olasılığı daha yüksektir. Bir kalp ritmi problemi için risk altındaysanız veya çarpıntı yaşamınıza veya ruh sağınıza müdahale ediyorsa, kalbinizin ritmini 24 saat veya daha uzun bir süre boyunca kaydetmek, sorunun elektriksel bir görüntüsünü yakalayabilir.Holter monitörü, günlük aktivitelerinizi devam ettirirken, kalbinizin ritmini 24 saat boyunca sürekli olarak kaydeder.Stres ve anksiyete çarpıntının iki temel nedenidir. Uzun süre çarpıntıya sahipseniz mutlaka hekime görünün.
 
Geri
Üst