Kalpte çarpıntı neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Kalpte çarpıntı neden olur ?
En temel anlamda kalp çarpıntısı, kalbi kontrol eden elektrik sistemindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır.Kalp çarpıntılarına sıklıkla stres veya kaygı neden olur Kalp çarpıntısı tüm yaş gruplarında sık görülür. Göğsünüzde , boğazınızda veya boynunda kalp çarpıntısı fark edebilirsiniz . Kalp çarpıntısı stres, egzersiz, ilaç veya nadiren bir tıbbi durum tarafından tetiklenebilir. Kalp çarpıntıları endişe verici olabilse de genellikle zararsızdır. Nadir durumlarda, kalp çarpıntısı düzensiz bir kalp atışı (aritmi) gibi tedavi gerektiren daha ciddi bir kalp rahatsızlığı semptomu olabilir.Çarpıntı,kalpte çarpıntı,kalpte çarpıntı nedenleri,kalpte çarpıntı neden olur,kaplte çarpıntı tedavisi ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.



kalp çarpıntısı.jpg



Sürekli kalp çarpıntım var nedeni nedir?



Kalp sık sık, yalnızca birkaç saniye veya birkaç dakika boyunca vurma, çırpınma veya düzensiz darbe alıyor gibi hissedebilir. Bu sansasyonları boğazınıza veya boynunuzda da hissedebilirsiniz.Çarpıntılar endişe verici görünebilir, ancak çoğu durumda zararsızdırlar ve ciddi bir sorunun işareti değildirler.Nadiren, çarpıntılar daha ciddi bir kalp rahatsızlığının bir işareti olabilir . Yani kalp çarpıntınız varsa mutlaka doktora danışın.Doktorunuz tıbbi geçmişinizi alıp sizi muayene ettiğin de nedenini bulmak için testler isteyebilir. Teşhisle doğru tedavi çarpıntıları azaltabilir veya yok edebilir. Altta yatan bir sebep yoksa stres yönetimi de dahil olmak üzere yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olabilir .Seyrek ve sadece birkaç saniye süren çarpıntılar genelde değerlendirme gerektirmez

Kalp çarpıntılarına eşlik ediyorsa acil tıbbi yardım alın:

Göğüs rahatsızlığı veya ağrı
Bayılma
Şiddetli nefes darlığı
Şiddetli baş dönmesi


Kalp çarpıntılarının yaygın nedenleri şunları içerir:

Stres veya kaygı gibi güçlü duygusal tepkiler
Yorucu egzersiz
Kafein
Nikotin
Ateş
Menstruasyon, gebelik veya menopoz ile ilişkili hormonal değişiklikler
Kullanılan bazı ilaçlar

Bazen kalp çarpıntısı, aşırı aktif bir tiroid bezi (hipertiroidizm) veya anormal kalp ritmi (aritmi) gibi ciddi bir sorunun belirtisi olabilir. Aritmiler arasında çok hızlı kalp hızı (taşikardi), alışılmadık derecede düşük kalp hızı (bradikardi) veya düzensiz bir kalp ritmi olabilir.


Kalp rahatsızlığından kaynaklanan çarpıntılarda olası komplikasyonlar şunları içerir:

Bayılma.
Kalp hızla atarsa, kan basıncını düşürebilir . Konjenital kalp rahatsızlığı veya belirli kapak problemleri gibi kalp rahatsızlığınız varsa bu daha muhtemel olabilir.
Kalp durması .
Seyrek görülen, çarpıntılara hayatı tehdit eden aritmiler neden olabilir ve kalbin etkili şekilde atmasına neden olabilir.
İnme.
Bir pıhtı koparsa, beyin arterini tıkayarak inme oluşturabilir.

Kalp yetmezliği.

Bazen, kalp yetmezliğine neden olan bir aritmi oranını kontrol etmek, kalbinizin işlevini artırabilir.Atriyal fibrilasyon Bu hızlı ve düzensiz çarpıntı atriyumda veya kalbin üst odacıklarında gerçekleşir ve birkaç dakika ila bir saat sürebilir. Atriyal fibrilasyon aritmileri kronikleşebilir ve inmeye neden olabilir. Nadiren yaşamı tehdit eden bir durumdur, ancak kalp çarpıntısı altta yatan koroner arter hastalığı veya kalp kapakçıkları bozukluklarını gösterebilir.

Ağır kısa nefes darlığı, göğüs ağrısı veya bayılma ile kalp çarpıntılarınız varsa, acil tıbbi yardım almalısınız . Bu semptomlar, ciddi veya potansiyel olarak hayati tehlike oluşturan bir kalp sorununu gösterebilir; bu da mümkün olan en kısa zamanda bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Ayrıca Baş dönmesi, mide bulantısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, sırt üstü, kol veya çene ağrısı veya göğüste yoğun bir basınç bulunan bazı semptomlar, kalp krizi de dahil olmak üzere çok daha ciddi bir durumun göstergesidir ve derhal tıbbi yardım istenmelidir.

Sorunun ciddiyetine ve ölçümün ne kadar sürececeğine bağlı olarak kalbin vuruşunu ölçmek için kullanılabilecek çeşitli yöntemler vardır. Doktorunuzun yapmak isteyeceği ölçümler, kalbin genel sağlık durumuna, tıbbi geçmişinize ve kalp çarpıntılarının doğasına bağlı olacaktır. Bu ölçümler, doktorunuza bildirdiğiniz belirtilerle birlikte, doktorunuzun kalp çarpıntılarınızı veya bunlara neden olan alttaki hastalıkları teşhis etmesini sağlayacaktır.
 
Geri
Üst