Etiketler:
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    31.467
    Beğenilen Mesajlar:
    2.303
    Ödül Puanları:
    113

    Kamkat ve Faydaları

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    kamkat bakımı kamkat reçeli faydaları nasıl yetiştirilir < Konu Resmi..>

    Özellikleri ve Tarihçesi:

    Kamkat, Turunçgiller içinde küçük mücevher olarak adlandırılır. Kamkat (Kumkuat) Çincede altın portakal manasına gelir "gold orange".
    Dünyada kabuğu ile beraber yenilen tek narenciye çeşididir.
    Evlerde, balkonlarda yetiştirilen belki de tek meyve ağacı Kamkatdır. Anavatanının Çin olduğuna inanılır. Batı dünyası ile tanışması 19.yüzyıl ortalarında olmuştur. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yetiştirilmeye çalışıldıysa en iyi meyve oluşumu Rize ilinde sağlanmıştır.

    Kamkat, üç yaprak anaç üzerine göz aşısı yapılarak üretilir.

    Erkek ve dişi organları aynı çiçek üzerinde olduğundan tek bir Kamkat bitkisi her yerde çiçeğe ve meyveye yatabilmektedir.

    Rize de Temmuz ayı sonlarına doğru çiçek açmakta, meyve oluşması Ağustos sonu ile Eylül ayı içersinde olmaktadır.

    Meyveleri iri zeytin büyüklüğünde olup Nisan-Mayıs aylarında yeme olgunluğuna erişmektedir.

    Meyve koparılmazsa bir yıl bitki üzerinde kalabilmekte, aynı lezzetle yenebilmektedir

    Kültür altına alınan, yiyecekleri için yetiştirilen Kamkat 'ın tanınmış çeşitleri şunlardır:

    Hong Kong : Chin chü, shan chin kan, ve chin tou olarak adlandırılırlar. Hong Kong ve Çin'in bazı dağlık bölgelerinde yetiştir. Çevre genişliği 1.6-2 cm civarındadır. Olgunlaştığında zayıf ve fazla etli olmayan kabuğu soyulur. 3-4 küçük çekirdeği bulunur.

    Marumi : Japonya orjinli olup Meyve hafif basık küre şeklinde yuvarlaktır. Uzunluğu 3.2 cm kadardır. Altın sarısı renktedir. Meyve aromatik ve baharatımsıdır. 4-7 çekirdeği bulunur. Ağacı 2.75m'ye kadar ulaşır. Küçük yapraklıdır. Aynı sezon için de oluşabilecek soğuklara karşı daha dayanıklıdır.

    Meiwa : Japonya orijinlidir. Kısa yuvarlak bir yapıda olup 4 cm' lik bir genişliğe sahiptir. Kabuk portakal sarısı renkte olup, çok kalındır. Meyvesi tatlı olup 7 çekirdeğe sahiptir. Sık sık çekirdeksiz veya daha az çekirdekli olanlarına da rastlamak mümkündür. Çin'de de yaygın olarak bu çeşit yetiştirilir. Taze olarak yenilmek için en ideal Kamkat 'dır.

    Nagami : Çin'den dünya'ya yayılmıştır. 4-5 dilimlik meyvesi olup. 2-5 çekirdeği vardır. Yuvarlak olup 4-5 cm büyüklüğe erişir. Mevsimi Ekim'den Ocak ayına kadardır. Ağacı 4.5m'ye kadar ulaşır.

    Yetiştirildiği Yerler:
    Dünya da, Çin, Japonya, Amerika, Porto Rico, Guatemala, Kolombiya, Brezilya ve Güney Hindistan da yetişir. Türkiye de ise, Rize'ye 50-60 yıl önce Batum' dan gelmiştir.

    Faydaları:

    C vitamini bakımından zengin olan Kamkat , kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır.

    A,B1,B2,B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kamkat , Sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

    Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

    • Kamkat genelde taze meyve olarak kabuğu ile birlikte yenilir.
    • Reçel ve marmeladı yapılır.
    • Çok değişik bir aroması vardır.
    • Meyve suyu ve sos olarak kullanılır.
    • Dünya restaurantlarında tatlı ve salatalarda en gözde yeri alır.
    • Alkollü içki masalarının bulunmaz çok değerli mezesidir.



     
  2. Misafir Melek

    Misafir Melek Forum Okuru

    kamkat
    kamkat olarak olmadığını görçtiğiniz fotoğrafın doğru gördüm.
     
Kamkat ve Faydaları konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kamkat Meyvesinin Faydaları

    Kamkat Meyvesinin Faydaları

    Kamkat Meyvesi Faydaları Nedir Kamkat meyvesi nedir Şifalı meyvelerden biri olan ve ülkemizde pek fazla tanınmayan kamkat meyvesinin faydaları şöyle melekler :) Faydaları: C vitamini bakımından zengin olan Kamkat, kabuğu ile beraber yenildiğinde gribal enfeksiyonları önlemede önemli rol oynamaktadır. A, B1, B2, B3 ve Kalsiyum da ihtiva eden Kamkat , Sinir sisteminin düzenli çalışmasını...
  2. İğde ve Faydaları

    İğde ve Faydaları

    İğde Faydası İğdenin yararları İğde neye iyi gelir Pek çok kişinin meyvesini yemekten hoşlandığı iğde bitkisi ve faydaları hakkında ki bilgilerimiz şöyle melekler :) İğde Nedir? Kızılcığa benzeyen, tadı mayhoş, içi beyaz un gibi olan bir yemiştir. C vitamini açısından oldukça zengindir. İğde Nasıl Kullanılır? İğde ağacının meyvesi yenebileceği gibi çiçekleri suda...
  3. Acıçiğdem ve Faydaları

    Acıçiğdem ve Faydaları

    Acı çiğdem nedir Acı çiğdem Faydaları nelerdir Acıçiğdem yararları Alternatif tıp tedavilerinde kullanılan acıçiğdem bitkisi , özellikleri ve kullanım alanları ile ilgili bilgiler aşağıda ki makalemizde melekler :) Acıçiğdem - güzçiğdemi Zambakgillerden; sonbahar aylarında çiçek açan, mor renkli, zehirli bir bitkidir. Rutubetli yerlerde yetişir. Hekimlikte haricen kullanılır.Acıçiğdem...
  4. Kamkat Nedir, Faydaları Nelerdir?

    Kamkat Nedir, Faydaları Nelerdir?

    kamkat nedir, kamkatın faydaları, kamkatın yararları Sevgili melekler, pek çoğunuzun ilk defa duyduğunu sandığımız kamkat bir tür tropik meyve. Altın portakal adıyla da bilinen kamkat, kabuğuyla birlikte yenebilen tek narenciye çeşiti. Sağlık açısından son derece faydalı bir meyve olan kamkatın sağlığa yararlarını Uzman Diyetisyen Serkan Tutar şöyle anlatıyor... Kabuğuyla birlikte...
  5. Kamkatın faydaları nelerdir?

    Kamkatın faydaları nelerdir?

    Limon, portakal, bergamot gibi turunçgil familyasından olup, diğer turunçgillerden farklı olarak Rize’’de daha iyi yetiştirilen kamkat, kabuğuyla yenen bir meyvedir. Doğu Asya ve Çin’’de doğal olarak yayılış gösteren çalı biçiminde bir bitkidir. Bilimsel adı Citrus fortunella olan bitki, Çin’’de altın portakal olarak adlandırılmış, dünya genelinde ise kumquat veya komquot adıyla bilinmektedir....

Sayfayı Paylaş