Kan basıncı nedir?

cns_01

Yeni Üye
Üye
Kan basıncı nedir?
kan basinci doktorlar düsük kan hastalik kalp hakkindaki bilgiler icin meleklermekani.com selam kizlar! doktorlar bize kan basinci dediklerinde, kalbimizin vücudumuzu dolaşacak olan kanı pompaladığında büyük kan damarlarında oluşan basıncı anlatmak istediklerini biliyormuydunuz? Genel olarak, kan basıncımız ne kadar düşükse (aşırı düşük kan basıncının bir hastalığın parçası olduğu çok ender durumlar dışında), uzun dönemde bizim için o kadar iyidir.

KAN BASINCI VE DOLAŞIMINIZ

Kan, akciğerlerde soluduğumuz havada bulunan oksijeni alır. Oksijenlenmiş kan kalbe gelir ve buradan pompalanarak atardamar (arter) adı verilen kan damarları yoluyla tüm vücuda yayılır. Büyük damarlar giderek küçülen ve sonuçta kapiller olarak adlandırılan kılcal damar ağına bağlanan çok ince damarlar halinde dallara ayrılır. Büyük damarlar (arterler), orta büyüklükteki damarlar (arteriyoller) ve incecik kılcal damarlardan (kapillerler) oluşan bu damar ağı, kanın vücuttaki tüm hücrelere ulaşıp, oksijen almalarını sağlar. Hücreler bu oksijeni, canlı kalmak için gereksinim duydukları yaşam enerjisini elde etmek için kullanır. Taşıdığı oksijeni hücrelere bıraktıktan sonra oksijensiz kan, toplardamarlar (ven) yoluyla kalbe döner ve yeniden oksijen almak üzere tekrar akciğerlere pompalanır.


111-302.jpg


Kalp ve dolaşımı gösteren şematik çizim: mavi renkte gösterilen toplardamarlar kanı kalbe geri görürür, buradan akciğerlere ve oradan da tüm vücuda kırmızı renkteki atardamarlar yoluyla pompalanır. Küçük çizimde, deri ya da kas gibi dokulardaki kılcal damar (kapiller) ağı, kılcal damar duvarlarından oksijen ve diğer besinlerin hücrelere geçişi gösterilmektedir.


Her kalp vuruşunda, kalp kası kanı tüm vücuda dağıtacak bir güçle itmek için kasılır. Kalbin yol açtığı basınç, kasıldığı sırada en yüksek düzeydedir ve buna sistolik basınç (daha yüksek olan değer) denir. Ardından, kalp kası, bir daha kasılmadan önce gevşer ve basınç en düşük düzeye iner. Buna diyastolik basınç (düşük olan değer) adı verilir. Kan basıncınızı ölçtürdüğünüzde hem sistolik hem de diyastolik basınçlar ölçülür.


Normal ve anormal kan basıncını ayıran sınırı belirlemek kolay değildir. Belki de en iyisi belli bir düzeyin üstünde olan ve tedavinin yarar sağladığının kesin olarak bilindiği kan basıncını esas almaktır.


Kaynak: saglikpark.com
 
Geri
Üst