Kan Çıbanı (Şirpençe) Hastalığı Nedir ?

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Kan Çıbanı (Şirpençe) Hastalığı Nedir ?
şirpence hastalığı nedir,şirpençe hastalığı nasıl tedavi edilir,şarbon hastalığı nasıl anlaşılır, şirpence kan çıbanı hastalığı hakkında bilgiler

indir.jpg


Bu bir cilt hastalığıdır.
Özellikle ense, sırt ve kaba etlerde beliren birçok çıbanların birleşmesi ile oluşan bir türlü kan çıbanıdır.
İltihaplı bir doku oluşmuştur.
Cildiye uzmanları tarafından tedavi edilmelidir.
Birkaç tane kan çıbanı bir arada bulunur ve çevreye, derinlere doğru genişlerse buna "Karbonkül" veya halk arasında "Şirpençe" ismi verilir. Buradaki çıbanların hepsi tek imiş gibi görülür. Tahta sertliğindedir. Özellikle dokunmakla çok ağrılıdır. Hastanın genel durumu bozulur, ateş, titreme, halsizlik başağrısı bulunur.
Birkaç gün sonra bütün mihrak yumuşar ve dışarı iltihap boşalır. Çoğu hastalarda bütün çıban bölgesi deriden ayrılarak geriye zamanla kapanacak olan geniş bir yara sathı kalır. Ağır seyreden durumlarda mikroplar kana karışır ve hasta ölebilir. Osmanlı padişahlarının en Ünlülarından Yavuz Sultan Selim Han da bu hastalıktan vefat etmiştir.
Tedavisi:
Sathi ve derideki çıbanlarda ilk yapılacak iş kabukları kaldırmaktır. Cerahatlenme veya sulanma geçinceye kadar antiseptik sıvılarla pansuman yapmak lazımdır. Çıban olan bölgeye günde birkaç defa sıcak sulu kompreslerin uygulanması faydalı olur. Daha sonra antibiyotikli merhemler kullanılır. Başlamakta olan çıbanlarda kara merhem kullanmak çok defa çıbanın bir an önce yumuşamasını sağlar. Çok gergin ve derin şirpençeleri cerrahi olarak açmak hastayı rahatlatır.
Hastaya ayrıca Antibiyotik de verilmelidir. Sık sık tekrarlayan çıban durumunda buna sebeb olabilecek durumlar araştırılmalıdır. Şeker hastalığı, aşırı zayıflık, Kaşıntı yapan durumlar (parazit, müzmin iltihabi odaklar, allerjiler vb.), derinin uzun süre suya maruz kalarak yumuşaması, vücudun bağışıklık sisteminin bozuk olması çıbanların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
 
Geri
Üst