Kan grubu nedir kaç çeşit kan grubu vardır ?

Uzman SühaN

Administrator
Kan grubu nedir kaç çeşit kan grubu vardır ?
Kan yaşam için çok önemlidir. Kan vücudumuza dolaşır ve vücudun hücrelerine oksijen ve besin gibi temel maddeleri verir. Aynı zamanda, metabolik atıkları da aynı hücrelerden uzaklaştırır. Kan türünüz, anne-babanızın genlerinden gelmektedir.Aslında, sekiz farklı ortak kan türü vardır; bunlar, bazı antijenler varlığı veya yokluğu ile belirlenir . Kan, plazma adı verilen bir sıvıda kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositlerden oluşur.Plazmanın yaklaşık% 90 ı sudur, ancak proteinler, besinler, hormonlar ve atıklar da içerir. Kan yaklaşık% 60 plazma ve% 40 kan hücrelerinden oluşur.


kan grubu.jpg




Kan grubunuza göre kişiliğinizi biliyormusunuz?



Birkaç damla kandan bir kişinin ABO türünü belirlemek kolaydır ve ucuzdur.Kan türleri genetik olarak kalıtsal olarak% 100 iken, çevre, potansiyel olarak bir popülasyondaki hangi kan türünün sonraki kuşağa daha sık geçeceğini belirleyebilir. Dört ana kan grubu vardır (kan türleri): A, B, AB ve O. Kan grubunuz anne ve babanızdan miras aldığınız genler tarafından belirlenir.Kan türleri kalıtsaldır ve alyuvarlar, beyaz kan hücreleri, trombositler ve plazmadan oluşur. Hangi gruba ait olduğunuzu, her iki ebeveynden de miras alan genler belirler.Kan türünün harf belirtimi, hangi antijenin kan hücresinde bulunduğunu gösterir.

Transfüzyonda en önemli kan grupları ABO kan grubu sistemidir. ABO sistemindeki dört ana kan grubu şöyledir:


O Grup

Grup A

B Grubu

AB Grubu


Yanlış ABO grubundan birine kan vermek hayatını tehlikeye sokabilir.Her bir kan hücresi özel bir rol oynamaktadır:

Alyuvarlar vücuda oksijen taşırlar ve karbondioksit ve diğer atıkları çıkarırlar; Kana kırmızı rengini veriyorlar

Beyaz kan hücreleri bağışıklık sisteminin bir parçası dır(vücudun doğal savunma mekanizması) ve enfeksiyona karşı savaşmaya yardımcı olur

Trombositler , kanamayı durdurmak için ( kalınlaşır ) kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur


Kan Terminolojisi

Tam Kanda: Vücutta bulunan, kırmızı hücreler, trombositler ve plazma ile aynı formdaki kan. Neredeyse sadece ağır kan kaybı vakalarında kullanılır.


Kırmızı hücreleri: bunlar romatizmal artrit, kanser, orak hücre gibi düzeltilemez anemi tedavisinde kullanılır. Fiziksel olarak ameliyat, doğum ve şiddetli yanıklar gibi yıkıcı şeylerin ardından da önemlidir.


Trombositler: Kemik iliği yetmezliği, nakil sonrası ve kemoterapi tedavileri ve lösemiyi tedavi etmek için kullanılır.


Plazma: obstetrik kan kaybından (doğum gibi) sonra, kalp cerrahisinde ve anti-pıhtılaşma tedavisini tersine çevirmek için kullanılır. Ayrıca, kitlesel transüpsiyon sonrasında veya pıhtılaşma faktörlerini değiştirirken..



Antijenler ve antikorlar

Kan grubunuz kandaki antijenler ve antikorlar tarafından tanımlanır. Antikorlar, vücudunuzun mikrop gibi istilacı maddelere karşı doğal savunmalarının bir parçasıdır.

Antijenler, alyuvarların yüzeyinde bulunan protein molekülleridir. Antikorlar plazmada bulunan proteinlerdir. Antikorlar vücudunuzdaki yabancı maddeleri tanır ve bağışıklık sisteminizi yok etmek için uyarırlar.


ABO sistemi tarafından tanımlanan dört ana kan grubu vardır:

Kan grubu A , plazmada anti-B antikorları bulunan kırmızı kan hücreleri üzerinde A antijenleri vardır

B kan grubu , plazmada anti-A antikorları olan B antijenleri vardır

Kan grubu O nun antijenleri yoktur, Kan grubu O, kırmızı hücrelerinin yüzeyinde A veya B antijenleri taşımaz; bu nedenle, A, B ve AB gruplarındaki antikorlar, transfüzyondayken yabancı olarak tanımlamaz.

Kan grubu AB'nin hem A hem de B antijenleri vardır, ancak antikorlar yoktur


Uyumlu Plazma Çeşitleri


O , O, A, B, AB alabilir

A , A, AB alabilir

B , B, AByi alabilir

AB alabilir AB


Uyumlu Kan Türleri


O- alabilir O-

O + , O +, O-

A- , A-, O-

A + , A +, A-, O +, O-

B- alabilir B-, O-

B + , B +, B-, O +, O-

AB- alabilir AB-, B-, A-, O-

AB + alabilir AB +, Ab-, B +, B-, A +, A, O +, O-


Yanlış ABO grubundan kan alınması hayati tehlike oluşturabilir. Örneğin, B grubuna sahip bir alıcıdaki anti-A antikorları, kendilerine transfüze edildiklerinde A grubu hücrelere saldıracaktır. Bu nedenle, grup A kanının hiç bir zaman B grubuna verilmemesi gerekir.


(Bir kan nakli işleminde, hastanın kendi kan türüne uygun kan türünü alması gerekir; yani, bağışlanan kan hastanın kendi kanına uygun olmalıdır.)


Kan türünün her iki tipinde de, transfüzyonda yanlış kan türünün kullanılması bazı durumlarda ciddi tıbbi komplikasyonlara ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Transfüzyon reaksiyonları olarak bilinen bu komplikasyonlar, ateş, nefes darlığı, Kaşıntı, hırıltılı solunum ve en ciddi anafilaktik şoka neden olabilecek alerjik reaksiyonların yanı sıra bedensel ağrı ve sancıları, hızlı kalp atış hızı, titreme ve düşük kan basıncını içerir. Transfüzyon reaksiyonları endişe vericidir, ancak hemen tedavi edilmesi durumunda nadiren ölümcüldürler.



Biliyor musunuz?


Kan türünün tıpkı göz rengi gibi kalıtsal olması.

Bazı kan türleri belirli ülkelerde daha yaygındır. Çin'de nüfusun% 99'undan fazlası Rh + kanına sahiptir.

Farklı hayvan türleri farklı kan türlerine sahiptir. Köpeklerin 4 kan türü vardır; Kedilerin 11

Bazı insanlar kan türünün kişiliği anlattığını düşünüyor. Efsaneye göre A Tipi sakin ve güvenilir; B tipi yaratıcı ve heyecanlı; AB türü düşünceli ve duygusaldır; Ve Type O kendine güvenen bir liderdir.
 
ödevim için araştırdım kan gruplarını hep aynı anlatım siznki değişik olmuş inşallah iyi not alırım
 
Geri
Üst