Kan yapıcı besinler nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kan yapıcı besinler nelerdir ?
Anemi bir çok insan için yaygın bir sorundur. Anemiye sahip olanlar da ana septom genelde yorgunluk ve halsizliktir. RBC sayısı yani kan hücre sayınız düşük olduğu zaman anemi gerçekleşir. Kırmızı kan hücreleri veya RBC ler, vücudunuzun organlarına ve dokularına nefes aldığınızda oksijeni taşır. Ayrıca, soluduğunuzda gazın dışarı atıldığı akciğerlere yan ürün karbon dioksit taşırlar. Anemi kişiyi bir takım komplikasyonlarla riske sokabilir. B6, B12, folat ve mineral demir vitaminleri kan oluşumunda önemli rol oynar. Hayvansal ve bitkisel kaynaklardan elde edilen çeşitli gıdalardan oluşan sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzenleyerek bu besin maddelerinin yeterli miktarını elde edin.


kan yapıcı besinler.jpg






Hemoglobin vücudumuzun çalışması için önemlidir. Vücudunuz için hemoglobin üretimi çok önemlidir ve demir ve vitamin B12, B9 ve C önemli bir rol oynar. Optimum hemoglobin düzeyini korumak için uygun bir diyete sahip olmak gereklidir. A B vitamini veya demir eksikliği vücudunuzun hücrelere ve dokularınıza oksijen taşıma yeteneğini etkileyebilir ve anemi, yorgunluk ve halsizlik gibi belirtileri de içerebilir. B6 vitamini ayrıca lenfoid organları sağlıklı tutmaya yardımcı olur - bu organlar enfeksiyonlarla savaşmak için beyaz kan hücreleri üretir. İyi bir B6 vitamini kaynakları, takviye edilmiş tahıllar, patates, muz, çilek, fasulye, tavuk göğsü, sığır eti, alabalık ve ayçiçeği çekirdeğini içerir.



Hemoglobin nedir?



Bu sizin kanınızın önemli bir bileşenidir. Ana işlevi, akciğerlerinizden diğer organların hücrelerine oksijen taşımaktır. Bu, hücrelere işlevlerini kusursuz bir şekilde gerçekleştirmek için enerji sağlar. Kandaki normal hemoglobin düzeyi erkekler için 14-18 mg / dl ve kadınlar için 12-16 mg / dl'dir.



Düşük Hemoglobin seviyesi ve kalsiyum eksikliği belirtileri:


Genellikle, düşük bir hemoglobin sayısı beslenme yetersizliğinden kaynaklanır ve aşırı diyet, sağlıksız yaşam tarzı , bazı hastalıklar ve kanserler gibi başka nedenler de olabilir .


Aşırı yorgunluk

Halsizlik

Bayılma hissi

Kan pıhtılaşma eksikliği

Zayıf kemikler

Konsantrasyon eksikliği




Bir çok farklı anemi tipi vardır ve tipine bağlı olarak, aneminin semptomları hafif ila şiddetli olabilir ve semptomların süresi kısa ataklardan kronik bir duruma kadar değişebilir. Anemi belirtileri yorgunluk, halsizlik, soluk cilt, nefes darlığı, baş dönmesi, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve soğuk eller ve ayakları içerir.Anemi belirtileriniz varsa, bazı formların çok ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit edici olabileceğinden, hangi tür aneminiz olduğunu belirlemek için doktora görünmeniz çok önemlidir. Demir eksikliği anemisi en yaygın anemi formudur. Demir seviyeleriniz çok düşük olduğunda oluşur. Hemoglobin yapmak için vücudunuzun demir ihtiyacı var.Düşük demir seviyeleri kan kaybına bağlı olabilir. Ağır veya uzun adet dönemleri, rahim fibroidleri, ülserler, kolon kanseri, enfeksiyonlar, ciddi yaralanmalar gibi..Düşük demir seviyeleri de diyette demir eksikliğinden kaynaklanabilir.Anemi tedavisi, sahip olduğunuz türe bağlıdır. Diyette demir, B12 vitamini veya folat eksikliğinden kaynaklanıyorsa, sorunu düzeltmek diyetinizi değiştirmek veya takviyeleri almak gerekir.



Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir proteindir. En önemli işlevi, oksijeni akciğerlerden diğer tüm hücrelere taşımaktır ki bu da onları sürdürmesine yardımcı olur.Düşük hemoglobin düzeyi anemiye neden olur ve birçok faktörden etkilenir.Düşük hemoglobin sayısının en yaygın semptomları yorgunluk, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı ve göğüs ağrısıdır. Bu, ciddi sonuçlara yol açabilir ve kardiyovasküler sisteminizi de etkileyebilir . Etin, özellikle kırmızı etin mükemmel bir demir kaynağı olduğu bilinen bir gerçektir . Karaciğerde en yüksek demir, B12 vitamini ve folat konsantrasyonu bulunabilir. Diğer iyi kaynaklar sığır, hindi ve tavuktan elde edilen karaciğerlerdir.Sentetik formu folik asit olan folat, kırmızı kan hücrelerini yapmak için gerekli olan B-grubu bir vitamindir. İyi kaynaklar arasında zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar, sığır karaciğeri, bezelye, ıspanak, kuşkonmaz, kuru fasulye, yeşil bezelye ve brokoli bulunur.


Gebelikte olduğu gibi folat ihtiyacı arttığında veya diyetten çok az folat elde edildiğinde folat eksikliği oluşabilir. Bazı ilaçlar folat metabolizmasına müdahale edebilir. Mineral demir hemoglobinin önemli bir bileşenidir. İyi demir kaynakları arasında tavuk karaciğeri, istiridye, sığır eti, hindi, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, soya fasulyesi, mercimek, barbunya fasulyesi, karaçam pekmezi ve ıspanak bulunur. Pirinç kepeği, buğday kepeği ve yulaf kepeği gibi nişastalar mükemmel demir kaynaklarıdır. Fakat C vitamini veya B 12 içermezler ve önemli bir folat kaynağı değildirler. Kahverengi pirinç de iyi bir demir kaynağıdır.Arpa, kinoa ve yulaf ezmesi gibi tam tahıllar da demir bakımından zengindir. Hemoglobin seviyenizi arttıran demir emiliminde C vitamini gereklidir. Yüksek C vitamini içeriği nedeniyle portakal, limon, gibi meyveler önerilir.Kuru kayısı, kuru üzüm güvenilir demir kaynaklarıdır. Çilek hemoglobin düzeylerini artırır. Kuru erikte hemoglobin seviyelerini artırmak için etkili bir yoldur. Bu meyve, RBC lerin (kırmızı kan hücreleri) üretimine yardımcı olan demir, lif ve C vitamini açısından zengindir.


Nar doğal bir A vitamini, C, E, folik asit ve demir kaynağıdır. Yeşil çaydan üç kat fazla antioksidan içerir.Bu lezzetli meyveyi tüketerek kansızlık septomlarını giderebilirsiniz.Pancar uygun bir demir kaynağıdır.Salatalarınıza dahil ederek demir ihtiyacınızı tamamlayabilirsiniz.Meyveler yüksek proteinler, karbonhidratlar, potasyum, C vitamini ve B vitamini ile birlikte demir sağlar.Karpuz iyi bir demir kaynağıdır. Yeşil yapraklı sebzeler büyük demir ve kalsiyum kaynağıdır. C vitamini açısından zengin gıdalar vücudun gıda maddelerinden demiri emmesine yardımcı olur. C vitamini eksikliğine bağlı düşük seviyeli hemoglobin , Portakal, çilek, guava, kivi, papaya ve greyfurt gibi C vitamini açısından zengin meyvelerin uygun şekilde alınmasıyla düzeltilebilir. Her çeşit Baklagiller, demirle zenginleştirilmiş en iyi bitki besinleridir. Düzenli olarak Baklagiller den yemek, demir düzeyinizi kademeli olarak artıracaktır. Kabak çekirdeği yemek için birçok sebep var. Sadece demir açısından zengin değil, aynı zamanda Omega-3 yağ asitleri ve çinko açısından da zengindir.


Elmalar, hemoglobin seviyelerini arttırmak için uygun olan demir (ve diğer besin maddeleri) bakımından zengindir. Nar, demir, kalsiyum, protein, karbonhidratlar, lif ve diğer birkaç vitamin ve mineral bakımından zengindir. Bu nedenle, düşük hemoglobin seviyelerine sahip insanlar için sıklıkla önerilmektedir. Diyabetli insanlar için sağlıklı ve lezzetli bir yemek alternatifi olmanın yanı sıra dut hemoglobin düzeyi düşük olanlar için de iyidir. Çoğu insan güneş ışığına maruz kaldığında D vitamini alır. Bununla birlikte, D vitamini bakımından en zengin besinler, ton balığı, somon, uskumru ve balık karaciğeri yağlarıdır. Küçük miktarlarda D vitamini içeren diğer kaynaklar peynir, yumurta sarısı ve sığır karaciğeridir. Brokoli magnezyum ve A ve C vitaminleri gibi diğer gerekli besin maddelerini de içerir.Ispanakta hemoglobin sayısını artıran besinler arasındadır. Isırgan hemoglobin seviyenizi yükseltmede çok önemli bir rol oynayabilir. Badem, yer fıstığı, kaju fıstığı, çam fıstığı, fındık, ceviz harika demir kaynaklarıdır.



Beslenme eksikliklerinden bir dizi sağlık problemi ortaya çıkabilir. Beslenme eksikliği anemisi düşük alyuvar sayımına, kırmızı kan hücrelerinde düşük hemoglobine veya gerektiği gibi çalışmayan kırmızı kan hücrelerine yol açabilir.Genç kadınlar, hamilelik sırasında kadınlar, çocuklar ve kronik hastalıkları olan kişiler bu durumu geliştirme riskini artırmaktadır. En yaygın nedenlerden biri diyette demir eksikliğidir. Kötü beslenme ve bazı tıbbi durumlar da yaşamın ilerleyen dönemlerinde de riski artırabilir Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinde, kanın vücudunuzda oksijen taşımasına yardımcı olan bir proteindir. Demir, hemoglobin yapmak için gereklidir. Doktorunuzun desteğiyle, diyetinizde birkaç değişiklik yaparak demir eksikliğini gidermek mümkündür.
 
en çabuk kan yapıcı
kan yapıcı ilaçlar
kan yapıcı şifalı bitkiler
kan yapan içecekler
kan yapıcı yiyecekler bitkisel tedavi
hamilelikte kan yapıcı yiyecekler
kansızlık yapan yiyecekler
kan yapan yiyecekler kadınlar
kan yapıcı
kansızlık için beslenme
kan yapıcı besinler

Kansızlık günümüzde çok yaygındır. Sağlıksız beslenme yetersiz beslenme ve sigara kansızlığa neden olabiliyor. Kansızlık problemi olanlar baş dönmesi,halsizlik yorgunluk ,iştahsızlık yaşayabiliyor. Bu saydıklarımın hepsi bende vardı. Gün içinde sürekli yorgundurm ve uykulu bir halim vardı. Doktorum kansızlık için ilaç verdi bende ilaca ilaveten beslenmeme dikkat ettim. Sabah kahvaltıda mutlaka yeşillik tükettim. Bal kahvaltımın olmazsa olmazıydı. Öğlenleri yarım çay bardağı harnup pekmezi içtim. Akşam yemeklerinden sonra mutlaka taze sıkılmış nar suyu tükettim. Mevsiminde her öğün üzüm yedim. Ve şükürler olsun sağlıkı bir şekilde kansızlığı yendim. Kansızlık tedavi edilmezse arkadaşlar günlük yaşantınızı inanın kötü etkiler. Sürekli yorgun uyuşuk ve bitkin oluyorsunuz. Çocuklarınızın eşinizin ihtiyaçlarını karşılayamıyorsunuz . Öyleki başka sağlık problemleride yaratabilir kansızlık. Mümkün mertebe sağlıklı beslenin ve kansızlığınızı tedavi edin.
 
Geri
Üst