Kana iltihap karışması nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Kana iltihap karışması nedir?
Kana iltihap karışması, ile kanda belli sayıdaki bakterilerdeki artış ve buna bağlı olarak akyuvarlardaki artış gerçekleşir. Vücudun belli bir bölgesinde iltihaplanma sonucu bakteriler kana karışıyor demektir. Bu gibi durumlarda bir an önce teşhis edilip iltihaplanmanın kurutulması gerekmektedir. Kana iltihap karışmasının farklı nedenleri olabilir. Bunlardan bazılarını aşağıda sayacağız.



İltihaplanma vücudun kendi kendini koruma ve iyileştirme çabasıdır. İltihap, enfeksiyon yüzünden meydana gelebilir ancak kendisi bir enfeksiyon değildir. Enfeksiyon bakteri, virüs ya da mantarlar nedeniyle oluşurken, iltihaplanma vücudun bu enfeksiyona cevabıdır. Vücuda zararı dokunacak herhangi bir şey meydana geldiğinde, zararı dokunan etkenleri ve hasarlı hücreleri ortadan kaldırmak için vücut, iltihaplanma ile biyolojik bir tepki verir. Kanda iltihap oranının yüksek olması ise vücutta bir sorun olduğuna ve bağışıklık sisteminin harekete geçtiğine işarettir.





9.gif






Vücudumuzda enfeksiyon olması demek, başka bir organizmanın vücudumuzdan beslendiği ve burada çoğaldığı anlamına gelir. Enfeksiyonun söz konusu olması için organizmanın kişiye zarar vermesi gerekir. Örneğin bağırsakta da çoğalan bakteriler vardır ama bunlar yararlı bakteriler olduğu için bu bir enfeksiyon değildir. Parazitler, mantarlar, bakteriler ya da virüsler enfeksiyona yol açabilir.



Kana İltihap Karışmasının Nedenleri

Bakteri, virüs, protozoer ve mantar gibi değişik mikroorganizmalar kanda görülen iltihaplanmanın nedeni olabilir.

Sıcak, soğuk ve ışınlar gibi fiziksel ve mekanik etkenler.
Çeşitli antijenler
Kanser hücreleri

Yukarıda saydığımız etkenler bir organizmadaki iltihaplanmanın başlıca nedenleri olabilir. Bu tür nedenlerle meydana gelen akut veya kronik iltihaplanmalar değişik şekillerde sonuçlanabilir.

Bazı durumda iltihaplanma tamamen normale dönebilir.
Organizma iltihaplanma reaksiyonunu hafif atlatabilir.
İltihaplanmaya bağlı olarak bazen organda bağ dokusu meydana gelebilir.
Cerahatlenme ve apse oluşumu genellikle en sık görülen sonuçlarından biridir.
En istenmedik ve kötü olasılık ise mikropların ve enfekte maddelerin kana karışarak septisemi veya bakteriyemiye neden olabilmesidir.


Kanda İltihap Belirtileri


Kanda iltihaplanma belirtilerinin en önemlisi vücudun değişik bölgelerindeki kızarıklıklardır.
Eklemlerde şişlik görülür.
Vücutta ısı artışı meydana gelir.
Vücudun değişik bölgelerinde meydana gelen ağrı ve tutukluluk hissi belirir.
Yorgunluk hissi, halsizlik, iştahsızlık
Ateşlenme meydana gelir.


Tedavi edilmediği durumda eklem hareketsizliği görülür.

Kana iltihap karışması ile ilgili bu tür belirtilerin görüldüğünde hiç zaman kaybedilmeden doğru bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Tüm bu şikayetler önemsenmez ve tedaviye başlanmazsa ölümcül olabilecek sonuçlar doğurabilir. Çünkü ilk olarak böyle basit gibi belirtiler veren kandaki iltihaplanma tedavi edilmediği sürece önce eklemlerde meydana gelen hareket kaybına neden olur. Daha da tedavi başlanmadığı sürece önlenemeyecek sonuçlara neden olur. Kesin tanı için kan testlerinin yapılması gerekmektedir.
 
Buraya küfür yazan karaktersiz yorumunuz onaylanmadı . Asıl sen o. çocuğusun ettiğin küfürleri sana anana babana kardeşlerine 77 sülalene iade ediyorum. Ha küfür yemek sana yetmiyorsa küfür yerine tabikide yapılır embesil
 
Geri
Üst