Karın şişliği ve gaz sorununa çözüm önerileri

Uzman SühaN

Administrator
Karın şişliği ve gaz sorununa çözüm önerileri
Karın şişkinliği ve gaz sorunu sık görülen sağlık problemlerinin başında gelir. İnsanı hem fiziksel hem psikolojik açıdan rahatsız eden bu durum, dengesiz beslenme, yanlış yeme alışkanlıkları, sindirim sistemindeki bozukluk ve stres gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabiliyor.Bu rahatsızlığı önlemek için yapmamız gereken ise yediklerimize dikkat etmek. Yemek yerken hava yutmamak için hızlı yemekten kaçınmalı, sindirim sistemini yormamak için az ve sık yiyip lokmaları iyice çiğnemeliyiz. Hazmı zor ağır yiyecekler yerine hafif, az yağlı yiyecekler tüketmekte fayda var. Lif açısından zengin sebze, meyve, tahıl gibi gıdalara ağırlık vererek de bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayabilirsiniz.





8.jpg






Karındaki gazı genelde kokusuz olan,karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın hoş olmayan kokusunu ise kalın barsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur. Barsaklardaki gazın %1’den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir.

Yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.

Bunlar:

Kalın barsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır.

Hava yutma (aerofaji) mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar.Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan ( gevşek ) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur. Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince barsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın barsaklara geçer ve makat yolu ile atılır. Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince barsaklarda emilir ve kalın barsağa kadar ulaşmaz.

Gaz problemi yaşadığınız dönemlerde;

1. Yemekten önce yavaş yavaş bir bardak su için. Sakın ola soğuk su içmeyin, o daha fazla gazınızı arttırır.

2.Biraz kereviz yiyebilirsiniz. Kereviz, içeriğindeki sodyum ve potasyum ile vücudun su dengesini sağlar.

3.Şişkinliği hafifleten hindiba da bu dönemde tercih edilebilecek gıdalardan. Hindiba içerdiği prebiyotikler sayesinde yararlı bakterilerin oluşmasını sağlar.

4.Kahvaltınızda keten tohumuna yer verin. Keten tohumu bağırsakları yağlayan ve onlara iyi gelen lifler içerir. Şişkinliği gidermek için, rafine karbonhidratlardan, alkolden, süt ürünlerinden, tuzdan, baharatlardan, kafein ve işlenmiş, paketlenmiş gıdalardan kaçının.

5.Sindirime yardımcı enzimler ve yararlı bakteriler içeren lahana turşusu midenize iyi gelebilir.

6.Şişkinliğe iyi gelen bir başka yiyecek ise muz. Potasyum bakımından zengin olan muz, vücudun sodyum seviyesini dengede tutarak şişkinlikle baş etmeye yardımcı olur.

7.Bir kâse kahverengi pirinç ya da darı yiyebilirsiniz. Bu iki gıda, yararlı bakterilerin üremesini sağlayan lifler içerdiği gibi aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzene sokar.

8.Zencefil hem gaza, hem de şişkinliğe karşı oldukça etkili bir bitki. Özellikle zencefil çayı hazmı kolaylaştırarak şişkinliğe iyi gelir. Çayını taze zencefil veya toz zencefilden hazırlayabilirsiniz. Taze zencefil bir nebze daha faydalı olacaktır. Toz zencefilin tadı biraz acı gelirse, bal ve limon ile tatlandırabilirsiniz.

9.Nane limon mide gazı deyince ilk akla gelenlerden biridir. Nane çayı spazm giderici özelliği ile şikayetleri azaltabilir.

10.Hazmı kolaylaştıran ve şişkinliği hafifleten bir diğer besin ise ananas. Ananasın içeriğindeki bromelain maddesi gaz probleminizin giderilmesine yardımcı olur.

11.Lifli gıdalar yemeye özen gösterin. Keten tohumu, barbunya, brokoli, çilek gibi yiyecekleri gönül rahatlıyla tüketebilirsiniz.

12.Soğan, brüksel lahanası, karnabahar, süt, kuşkonmaz, sakız ve alkollü içeceklerden uzak durun. Bu gıdalar bağırsaklarda gaz birikimine ve karın şişkinliğine neden olur.
 
Geri
Üst