Kariyer Katili 10 Söz

M

Misafir

Forum Okuru
Kariyer Katili 10 Söz
kariyer sözleri kariyer ile ilgili sözler işyeri sözleri sloganları işyeri sloganları
Zeki, çalışkan birçok insan iş hayatının başında önyargılara takılıyor. Bu önyargılar, geçerli anlayış ve alışkanlıklar, parlak bir kariyere giden yolu tıkıyor. İşte genç insanları yada iş yeri değiştirenleri kariyerinde engelleyen 10 temel takıntı.

1- Bu işyerinde motivasyon yok!
· Sen kendi kendini başarıya motive edemezsen, bunu kimse başaramaz.
· Başkalarından motivasyon beklemeden önce, sen işini elinden geldiğince iyi yapmaya çalış.
· Bozulan moralini düzeltmeyi başkasına bırakma. Kendini en iyi ancak sen tanıyabilirsin. Kırılan kalbini yine sen tamir etmeye bak. Verimli çalışmak için başkasından rica minnet bekleme.
· Unutma motivasyonun Türkçe'si yönlendirmek ve güldürmektir. Kendini bir koyun yerine koyma.

2- İş arkadaşlarım hiçbir şey bilmiyor.
· Devir, "ekip çalışması" devri. Sen kendini yabancı dilinle ve diplomanla belki bir "yıldız" olarak görebilirsin ama tek başına ulaşacağın başarıların sayısı çok kısıtlı olacak. İşteki sorunlar, dahi de olsa tek bir kişinin üstesinden gelemeyeceği kadar karmaşıktır. Arkadaşların sana, sen onlara muhtaçsın. Ofis-boy Hüseyin'in bile gönlünü etmek, sevgisini kazanmak zorundasın.

3- Bu kadar paraya bu kadar çalışılır!
· İşte bir numaralı kariyer katili eleman sloganı. Ücretin gerçekten düşük olabilir. Ancak sen verimini düşürdüğünde işyeri çok az zarar görür.
· Esas zararı sen kendin görürsün. Bu kısır döngüye bir kez girdin mi çıkman çok zor olabilir. Vitesi bilerek, kendi potansiyelinin altına düşürdüğünde beyin hücrelerinin suyu çekilir. Gençliğin dinamizmini kaybeden ve bir erken emekli adayı gibi olursun. Sen elinden geleni yaptığında kıymetini bugün anlamıyorlarsa, yarin muhakkak anlarlar.
· Burada değerin bilinmiyorsa, başka bir yerde bilinir.

4- Diplomaya aldıktan sonra da mi okuyacağız. Bu kadar bilgi bana yeter.
· Tam ağza biber koyulacak bir söz. Tüm koşulların hızla değiştiği bir ortamda, yenilikleri izlemediğin takdirde geride kalırsın.

5- Müdürüm beni anlamıyor. Şef de nedense bana taktı.
· Müdürün işi başından aşkın. Seni anlamaya pek vakti yok: Zaten onun da kendine göre kırk tane sorunu var. Başka bir işyerine gitsen de durum pek farklı olmayacak zaten. Kendi işini, üretimini ve yaratıcılığını masanın üstüne koyduğunda herkes seni bal gibi anlar. Ağlayıp, sızlamak, sürekli bahane ve mazeret üretmek sana hiçbir şey kazandırmaz.

6- Ben tek başıma ne yapabilirim ki. Zaten kimse yeni bir şey üretmiyor.
· Sorunlara, zorluklara hemen teslim olma. Her sorunun muhakkak bir çözüm yolu vardır. Düşündükçe sen de bir çıkış yolu bulabilirsin. Araziye uyup, "böyle gelmiş böyle gider" dersen ilerideki masadaki "dinozor" dan bir farkın kalmaz.

7- Bu işi hiç mi hiç sevmiyorum!
· Eskilerin dediği gibi, "Aşk olmadan meşk olmaz". Sen işini sevmiyorsan, işin de seni sevmez. İşine sarılmadığın takdirde kariyer merdiveninde yükselmek hayal olur. Çünkü işteki yaratıcılık ve yüksek performans, ancak gönüllü çalışıldığı takdirde ortaya çıkar. Beyin ancak yürekten güç alıyorsa bir şeyler üretebilir.

8- Yarin kendime yeni bir çalışma programı hazırlayacağım.
· Babanın yıllardır söylediği gibi, bugün başlanmayan bir ise yarin da başlanmaz. "Yarın" dedikçe günler, aylar, haftalar çok çabuk geçer. Bir de bakarsın ki kariyerinde tur kaybederek sonuncu olmuşsun. Dağarcığında bir şeyler varsa, hemen yapmaya basla. Hemen, simdi!

9- Ah bir "green card" alabilsem!
· Sorunlar ve gerekli çözümler senin zayıf omzuna ağır geliyor. Kaçmak, yepyeni bir ortamda, yeni bir hayata başlamak istiyorsun. Ancak Amerika'da da hayat kolay değil. Üstelik orada elemanlardan beklenen çalışma standardı, buradakinden daha yüksek. Ayrıca dışarı giderken, zaaflarını, hatalarını Atatürk Hava Limanı'nda bırakamazsın. Onlar da seninle gelecek. Sen alışkanlıklarını değiştirmedikten sonra ne yapsan faydası yok. Sairin dediği gibi "Başka diyarlara, başka denizlere giderim, dedin. Bundan daha iyi bir kent vardır nasıl olsa... Yeni ülkeler bulamayacaksın, bulamayacaksın yeni denizler... Hep aynı kente varacaksın. Başka bir kent bekleme sakin..."

10- Raporu bir kez daha okumaya gerek yok. Yanlış varsa biri düzeltir herhalde.
· Üzerine aldığın her işi eksiksiz yapmaya çalış. Kendi yanlışlarını kendin bul, onları başkasının yakalamasına fırsat verme. Mükemmelliğe belki kimse ulaşamıyor ama yine de sen eksiksiz ve hatasız bir ürün ortaya
koymaya çalış. Ürünüm, isin, giderek hayatin kalitesinin, bir ekstra emekle, bir fazladan "özen"le yükseleceğini hiç aklından çıkarma.
· Vasatlık, sıradanlık ve özensizlik, seni hiç bir zaman teslim almasın.
 
Ce: Kariyer Katili 10 Söz

Özel şirketlerde performansa göre değerlendirme yapılır muhakkak. Departmanda öne çıkıp çok efor sarfeden belli bir süre sonra bir üst departmana alınır. Hiçbir profesyonel yönetici iyi elemanını öğretmen olarak dikmez o departmana. Daha verimli yararlanmanın yolu bir üst departmana almak olur. Hem şirket hem de eleman memnuniyetini gözeterek. Birde, diploma aldıktan sonrada mı okuyacağız diyen birinin başvurusunu kolay kolay kabul etmez profesyonel çalışan şirketler :) Master, şimdiki lisans diploması konumunda zaten. Aldıkları lisans düzeyindeki elemanları da eğitimden geçiriyorlar. Diploma alındıktan sonra daha da çok okunuyor bu devirde, unutmamak lazım bunu.
 
Geri
Üst