Kasık Ağrılarının Nedenleri Tanısı Tedavi Yöntemleri

T

TİTAN

Forum Okuru
Kasık Ağrılarının Nedenleri Tanısı Tedavi Yöntemleri
kasık ağrıları
kasık ağrılarının nedenleri




Sevgili melekler, kadınların jinekologlara başvurmalarının en sık olduğu şikayetler kasık ağrıları ve bel ağrıları şikayetleridir. Kadınların günlük yaşam düzenlerini, çalışma hayatlarını etkileyen kasık ağrılarının nedenleri ve tanımlarını aşağıda ki makalemizde bulabilirsiniz...



kasik_agrisi-11b.jpg



Pelvik Ağrı

Ağrının ne demek olduğunu hepimiz biliriz. Yaralandığınızda ağrı hissedersiniz. Basit gibi görülen ağrı aslında son derece kompleks ve tedavisi zor bir durumdur. Pelvik ağrı hem yakınması olan kadınları hem de pelvik ağrıyı tedavi etmeye çalışan hekimleri yoran bir durumdur.Vücudunuzun bir yeri zarar gördüğünde hissettiğiniz rahatsızlık ağrıdır. Ağrının şiddeti her zaman zararın derecesi ile doğru orantılı değildir. Özellikle kronik ağrılarda ağrının şiddeti ve süresi değişir.

Ağrı bir sinir ucunun uyarılması ile başlar. Bu uyarıya sinir ucunun etrafındaki ısı artışı, basınç veya iltihaplanma neden olabilir.Bu sinirler beyne sinyaller gönderir, sinirlerin sayısı ve tipine görene beyne giden sinyaller değişiklik gösterir. Ağrı hissedebilmeniz için beynin aldığı sinyalleri yorumlaması gerekir, beyin Nörotransmitter adı verilen kimyasallar ile bu sinyalleri yorumlar. Endorfin ve seratonin olmak üzere iki tip nörotransmitter vardır, bu kimyasal maddeler aynı zamanda kişilerin kendini nasıl hissettiğini de etkiler.

Akut Pelvik Ağrı

Akut ağrı vücudunuzun herhangi bir yeri yaralandığında kimyasalların ani olarak salınması ile hissedilen ağrıdır. Yaralanmanın şiddeti ne kadar fazla ise ağrı o kadar fazla hissedilir. Yara iyileşmeye başladığında bu kimyasallar daha az miktarda salınır ve hissedilen ağrı azalır.

Akut pelvik ağrıya neler neden olur?

Karnınızın alt kısmında aniden başlayan ağrılara yumurtalık kistlerinin dönmesi veya patlaması, rahim, tüpler ve yumurtalıklardaki enfeksiyonlar, myomların dejenerasyonu ve dış gebelik neden olur. Ani batar tarzdaki şiddetli ağrılar kişinin hareket etmesini zorlaştırır. Ani başlayan ağrılara bulantı, kusma, ateş ve ishal eşlik edebilir.


*

Üreme organlarının iltihabi hastalıları:
Pelvik enflamatuvar hastalık olarak adlandırılan bu durum da, vajinadaki enfeksiyon rahim ağzı, rahim, üreme kanalları, yumurtalıklar ve karın içindeki diğer organlara yayılır. Ağrı ile birlikte ateş, üşüme ve titreme gibi şikayetler de olabilir. Üreme organları üzerinde kalıcı bir hasar olmaması için erken teşhis ve uygun antibiyotik tedavisi gereklidir.

*

Yumurtalık kistleri:
Yumurtalıklarda basit folikül kistleri, çikolata kistleri endometriozis kisti) yanı sıra kanser başlangıcı veya kötü huylu yumurtalık kistleri de görülebilir. Yumurtalık kistleri çoğunlukla çevre organlara bası yaparak veya nadiren yumurtalığın kendi etrafında kıvrılıp dönmesine nede olarak ağrıya yol açar.Basit yumurtalık kistleri klinik takip ve ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir. Basit yumurtalık kistlerinin tedavisinde nadiren cerrahi müdahale gerekebilir. Diğer tip kistlerin tedavisinde cerrahi müdahale ve ilaç tedavisi gerekir.

*

Dış gebelik:
Gebeliğin anne rahmi dışında oluştuğu duruma denir. Dış gebelik çoğunlukla yumurtalık kanallarında nadiren rahim ağzı veya karın içinde görülür. Büyüyen gebelik kesesi bulunduğu organın sınırlarını zorlar ve ağrıya neden olur. Gebelik ilerlediğinde bulunduğu organın yırtılmasına ve karın içine kanamaya neden olur. Dış gebelik vakit kaybedilmeden cerrahi olarak tedavi edilmelidir.

Myomlar akut pelvik ağrıya neden olabilir mi?

Myomların kendisi ağrıya neden olmaz. Myomların büyüdüğünde etraftaki organlara bası yaparak huzursuzluk ve ağrıya neden olabilir.Bazen myomlar dejenere olur, bu şiddetli ağrıya neden olabilir, bu ağrı birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Saplı myomların sapın dönmesi ile ani ağrıya neden olabilir. Bu durumda myomun cerrahi ile çıkartılması gerekir.

Kronik Ağrı

Kronik ağrı uzun süre devam eder. Kronik ağrıda ağrıya neden olan yaralanma iyileşse dahi ağrı devam eder. Kronik ağrılar fizik aktiviteyi kısıtlar ve kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Kronik ağrı şikayeti olanlarda yorgunluk, bezginlik, uykusuzluk ve depresyon görülür. Ağrının kronikleşmesinin fiziksel ve psikolojik nedenleri vardır. Bu kronik ağrı yakınması olan kişilerin psikolojik problemleri olduğu manasına gelmez. Kronik ağrıda salınan nörotransmitterlar hem ağrıya hem de duygusal değişikliklere neden olur.

Kronik pelvik ağrıya neler neden olur?

Altı ay veya daha uzun süren ve adet kanaması sırasındaki ağrılardan farklı olan ağrılar kronik pelvik ağrılardır. Kronik pelvik ağrı sık görülen bir problemdir. Jinekologlara yapılan başvuruların %20’si kronik ağrı nedeni iledir. Jinekolojik problemler, barsaklardaki problemler, idrar yollarındaki problemler ve kas ağrıları kronik ağrıya neden olabilir.

Kronik ağrının nedenleri nasıl araştırılır?

Kronik ağrıya neden olan birçok jinekolojik ve jinekolojik olmayan neden vardır. Hekime başvurduğunuzda ağrıyı detaylı olarak tarif etmek gerekir. Ağrının yeri, ne zaman ortaya çıktığı, ne zaman artıp azaldığı, yemek yemekle veya hareket etmekle ilişkisinin olup olmadığı ve ağrıya eşlik eden diğer yakınmalar önemlidir. Ağrının nedeni araştırılırken vakayı jinekolog, ürolog, gastroenterolog ve ortopedistin beraber değerlendirmesi gerekebilir.

Pelvik enfeksiyonlar kronik ağrıya neden olur mu?

Rahim, yumurtalık ve yumurtalık kanallarındaki enfeksiyonlar ağrı, bulantı, kusma ve ateşe neden olur. Bu enfeksiyonlar daha çok akut ağrılara neden olur. Enfeksiyona bağlı kronik ağrı sık görülmez. Enfeksiyon nedeni ile kronik ağrısı olduğu düşünülen vakaların birçoğunda yapılan araştırmalar sonucu kronik ağrı nedeninin farklı olduğu tespit edilir.

Karın içi yapışıklıklar kronik ağrıya neden olur mu?

Enfeksiyonlar, endometriozis ve cerrahi işlemler sonrasında oluşan karın içi yapışıklıklar ağrıya neden olur. Yaralar iyileşirken oluşan nedbe dokusu karın içinde yapışıklıklara neden olur. Tüpler ile yumurtalıklar, rahim veya barsaklar arasında yapışıklıklar oluşabilir. Yapışıklıklar bu organların hareket edebilmesini engelleyerek ağrıya neden olur. Yapışıklıklara bağlı kronik ağrının tedavisi cerrahi ile mümkündür.

Endometriozis kronik ağrıya neden olur mu?

Enfeksiyonlar, endometriozis ve cerrahi işlemler sonrasında oluşan karın içi yapışıklıklar ağrıya neden olur. Yaralar iyileşirken oluşan nedbe dokusu karın içinde yapışıklıklara neden olur. Tüpler ile yumurtalıklar, rahim veya barsaklar arasında yapışıklıklar oluşabilir. Yapışıklıklar bu organların hareket edebilmesini engelleyerek ağrıya neden olur. Yapışıklıklara bağlı kronik ağrının tedavisi cerrahi ile mümkündür.

Endometriozisin erken safhalarında endometriozis yaralarının yırtılması ile kasık ağrısı oluşabilir. Bunun yanı sıra ilerleyen endometriozis vakalarında üreme organlarının birbirine yapışması ile hareketlerinin kısıtlanıp zorlaşması kasık ağrısına neden olur. Karın içi sıvının kimyasal yapısının değişmesinin de ağrıya neden olduğu düşünülmektedir. Çikolata kistlerinin yırtılmaları şiddetli ve ani başlayan ağrılara neden olur.

Rahmin pozisyon bozuklukları ağrıya neden olur mu?

Kadınların %20’sinde rahim geriye dönüktür. Rahmin ileri derece dönük olduğu durumlarda kan akımı bozulur ve ağrı görülür. Endometriozis veya diğer nedenler ile meydana gelen yapışıklıklar ve tümörler rahimde pozisyon değişikliklerine neden olarak ağrıya yol açar. İlaç tedavisi ile ağrının giderilmediği durumlarda rahim pozisyonunu düzeltmek için cerrahi girişim gerekebilir.

Zor doğumlar ağrıya neden olur mu?

Uzamış ve zor doğumlar sırasında rahim bağlarında yırtıklar oluşur, bu yırtıklar tam iyileşemediğinden ileride ağrıya neden olur.

Mesanedeki problemler kronik ağrıya neden olur mu?

Mesanedeki enfeksiyonlar pubis kemiğinin altında hissedilen ağrılara neden olur. Sık idrara çıkmak, idrar yaparken yanma ve ağrı, kanlı idrar yapmak da ağrıya eşlik eden yakınmalardır. İdrar örneğinin incelenmesi ile bu enfeksiyonların tanısı konur.
Üretradaki (idrar kanalı) kronik enfeksiyonlar da ağrıya neden olur. olur. Sık idrara çıkmak, idrar yaparken yanma ve ağrı üretral enfeksiyonlarda sık görülür. Bu yakınmaları baharatlı yiyecekler, kafein içeren içecekler ve alkollü içkiler arttırır.

İnterstisiyal sistit nedir?

İnterstisiyal sistit enfeksiyon belirtileri olmadan mesanenin içini döşeyen dokunun kronik inflamasyonudur (iltihaplanmasıdır). Bu durum ağrı, basınç hissi ve sık sık idrara gitme ihtiyacı hissedilmesine yol açar. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu durumun tanısı sistoskopi (optik bir cihaz ile mesanenin incelenmesi) ile konur. Tedavisi oldukça zor olan bu durumda üroloji hekimine başvurmak gerekir.

Barsaklardaki problemler kronik ağrıya neden olur mu?

Basit bir kabızlık bile karın ağrısına neden olabilir. Barsaklarda görülen irritable bowel sendromu, inflamasyon ve enfeksiyonlar karın ve kasık ağrısına neden olabilir. Genellikle barsaklardaki problemlere bağlı ağrıya iştahsızlık, karında şişkinlik, kusma, kabızlık veya ishal gibi yakınmalar eşlik eder.

Kaslardaki problemler kronik ağrıya neden olur mu?

Kaslardaki gerginlik veya kas yaralanmalarına bağlı oluşan pelvik ağrılar jinekolojik nedenli ağrılarla karışır. Kas ağrıları genellikle aktivite ile artan ağrılardır.
Duruş ve oturma pozisyonundaki bozukluklar da sırt ve pelvik bölgede ağrılara neden olur.Spor yaralanmalarına bağlı kaslarda oluşan spazm ağrılara neden olur. Bu ağrılar duruş ve oturma pozisyonunun düzeltilmesi, sıcak-soğuk uygulamaları ve masaj ile azalır.


Pelvik Ağrı Tedavisi

Kronik ağrı tedavisi için hangi ilaçlar kullanılır?

Kronik ağrı tedavisinde ağrıya neden olan prostoglandin adı verilen maddelerin salınmasını önleyen ağrı kesici ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar ağrı hafifken alındığında ağrının şiddetlenmesini engeller.

Kronik ağrı tedavisinde kullanılan diğer yöntemler nelerdir?

Kronik ağrı tedavisi ağrıya neden olan hastalığın belirlenerek tedavi edilmesi ile yapılır. Ağrı kesiciler, akapunktur, psikolojik destek ile ağrının geçici olarak tedavi edilmesi mümkündür.

Kronik ağrı tedavisi için histerektomi yapılmalı mı?

Çok ağır endometriozis vakaları ilaçla veya cerrahi olarak odakların temizlenmesi ile tedavi edilemediğinde, kişi istediği kadar çocuk sahibi olmuşsa histerektomi yapılabilir. Histerektomi yapılmadan önce kronik ağrının kesin nedeninin belirlenmesi gerekir.

Laparoskopik uterin nevre ablation (LUNA)

Ağrının giderilmediği durumlarda başvurulan yeni bir ameliyat türü ise rahme uzanan sinirlerin kesildiği ve laparoskopik uterin nevre ablation (LUNA) olarak adlandırılan ameliyattır. İlaç tedavisine ve klasik cerrahi girişimlere cevap vermeyen durumlarda LUNA kesin çözüm olabilir. Ağrı tedavisinde hastalara psikolojik destek de faydalıdır.
 
Geri
Üst