Katarakt nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Katarakt nedir nasıl tedavi edilir ?
Katarakt, gözdeki merceklerin bulanık hale geldiği, görmenin azalmasına neden olan bir göz hastalığıdır. Katarakt diğer göz koşullarına veya hastalıklarına göre daha fazla görme sorununa neden olur. Özellikle yaşlı insanlarda sıklıkla görülmektedir. Bir katarakt merceğin bir kısmının bulutlu olmasına neden olur. Bu durum da Işık kolayca geçemez ve sisli bir pencereden bakmak gibi görüntü bulanıklaşıyor. Konjenital kataraktlar doğumda bebeklik veya çocukluk döneminden kısa bir süre sonra veya bir süre sonra görülebilir. İleri yaşta görülen katarakt en yaygın olanıdır. Bu makale ; katarakt, katarakt nedir,katarakt belirtileri, katarakt nedenleri ve katarakt tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.


katarakt.jpg




Katarakt, gözün lensinde oluşan yoğun, bulutlu bir alandır. Katarakt göz merceklerimizi bulanıklaştırır , bu da net bir şekilde görmeyi zorlaştırır. Katarakt nadiren tehlikeli olmakla birlikte, birkaç yıl sonra görmeyi büyük ölçüde etkileyecektir. Kataraktı siz farketmeyebilirsiniz. Katarakt gözün fazla kullanılması ile oluşmaz ayrıca bir gözden diğerine bulaşmaz. Şiddetli kataraktlarda tek etkili tedavi ameliyattır. Bol miktarda C vitamini ve E vitamini içeren sağlıklı bir diyetle kataraktı önleyebilirsiniz. Taze yeşil yapraklı sebzeleri tüketme, sigarayı bırakma katarakt oluşumunu hem önleyebilir, hemde yavaşlatabilir.

Katarakt risk faktörleri

Güneş ışığından ve diğer kaynaklardan gelen ultraviyole ışınlar
Diyabet
Hipertansiyon
Obezite
Sigara içmek
Kortikosteroid ilaçların uzun süreli kullanımı
Kolesterolü düşürmek için kullanılan ilaçlar
Göz yaralanması veya iltihabı
Göz ameliyatı
Hormon tedavisi
Alkol tüketimi
Yüksek miyop
Aile öyküsü

Katarakt semptomları

Kataraktların ortak semptomları şunları içerir:

Bulanık görme
Geceleri görmede sorun zor görme
Solgun görme
Parlaklığa karşı hassasiyet
Dağınık ışık
Etkilenen gözde çift görme
Kullanılan reçeteli gözlüklerde sık sık değişiklik yapılma ihtiyacı

Kataraktın gelişmesi yıllar alır ve yaşlı ilerlediğinde görünme eğilimindedir. Objektif yavaş yavaş bulutlu hale gelir. Kataraktlı gözlere sahip olanlar araba kullanırken zorluk yaşayabilir, Kitap okurken zorlanabilir. Katarakt gelişminin farkında olmaya bilirsiniz. Başlarda bulanık görmenin dikkate alınmaması kataraktın gelişmesine neden olmaktadır. Herkes katarakt geliştirebilir, en büyük risk faktörü yaştır.

önleme

Kataraktların komplikasyonlarını en aza indirgemek için, özellikle yaşlandıkça insanlar düzenli göz muayenelerine tabi tutulmalıdır. Aşağıdaki ipuçları katarakt gelişme riskini azaltabilir.
Sigara içmek bir takım göz rahatsızlıklarının riskini artırır ve çalışmalar kataraktların 3 kat artmasına bağlar . Sigara içenlerin daha önce katarakt semptomları yaşayabileceği belirtileri de vardır.

Sağlıklı beslenme , göz problemleri de dahil olmak üzere bir çok hastalık riskini azaltır. Sağlıklı beslenme, bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıllar, rafine edilmemiş karbonhidratlar , avokado, zeytin yağı ve omega yağları gibi iyi kalitede yağlar ve ya bitki kaynaklı proteinler ya da yağsız, hayvan kaynaklı proteinler içerir.

Obezite , katarakt risk faktörü olan tip 2 diyabet geliştirme riskini önemli ölçüde artırır . Sağlıklı bir kilo verme ve şeker hastalığını kontrol altında tutma riski azaltmaya yardımcı olur.


Kataraktlara karşı korunmaya yardımcı olabilecek diğer faktörler şunlardır: Güneş ışığında UV ışınlarını engelleyen güneş gözlüğü takmak . Her gün en az 7 saat kaliteli, sürekli uyku almaya çalışın

Katarakt türleri

Farklı katarakt türleri vardır . Bazıları yaşla ilgili değildir.
Sekonder katarakt: Glokom gibi diğer durumlar için veya diyabet gibi sağlık sorunlarının bir sonucu olarak göz cerrahisi sonrasında bunlar gelişebilir . Steroid kullanımı riski artırabilir.

Travmatik katarakt: Göz yaralanması birkaç yıl sonrasına kadar katarakt tetikleyebilir.
Radyasyon kaynaklı katarakt: Bazı radyasyona maruz kalma türleri, katarakt oluşumuna neden olabilir.

Konjenital katarakt: Bir katarakt doğumda, genellikle her iki gözde de olabilir. Vizyonu her zaman etkilemez, ancak olursa ameliyat gerekebilir.

Erken evrelerde katarakt görme problemlerine neden olmayabilir. Bununla birlikte, gelişmiş kataraktlarla ilgili yaygın belirtileri makalemizde belirttik. Görme problemi yaşayan herkes bir doktora görünmelidir.Bir göz doktoru Kişinin bir nesneyi ne kadar net görebildiğini bulmak için görsel bir keskinlik testi uygular. Katarakt, göz -muayenesi sırasında göz doktorunuz tarafından teşhis edilebilir. Katarakt teşhisi için görüntüleme veya invaziv test gerekli değildir. Görme belirtilerinize başka bir şeyin katkıda bulunup bulunmadığını belirlemek için eksiksiz bir göz muayenesi gereklidir. Görmeniz bulanık, ve görmede net bir görüntü elde edemiyorsanız en kısa zaman da bir göz doktoruna görününüz.
 
Çoğu katarakt yaşlanma ile ilgilidir. Kataraktlar yaşlı insanlarda çok yaygındır. Katarakt, her iki göze de olabilir. Bir gözden diğerine bulaşmaz. Araştırmacılar, sigara içmek ve şeker hastalığı gibi bir çok faktörün katarakta nedne olduğunu gösteriyor. Ayrıca güneş ışığına maruz kalma ve alkol tüketimide katarakta neden olabiliyor. Çoğu katarakt yaşlanmaya bağlı olsa da, başka katarakt türleri de vardır. Bir katarakt görmeyi, tv zilemeyi kitap okumayı zorlaştırıyorsa mutlaka tedavi edilmelidir.Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, katarakt cerrahisi enfeksiyon ve kanama gibi riskleri beraberinde getirir. Ciddi enfeksiyon görme kaybına nedne olabilir. Makale de yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir göz doktoruna görünmeniz faydanıza olacaktır.
 
Geri
Üst