1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    31.443
    Beğenilen Mesajlar:
    2.301
    Ödül Puanları:
    113

    Kaya koruğu nedir faydaları ve kullanımı nasıldır?

    Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    Doğa da bulunan ve henüz keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok bitki var ki... Şu ana kadar keşfedilen bitkiler ise birçok hastalığın tedavisi için kullanılıyor. Son yıllar da alternatif tıpa olan ilgi çoğaldıkça bu ilgi özellikle şifalı bitkilere karşı oldukça arttı diyebilirim. Geçenler de eşimle birlikte ege bölgesi tarafından gelirken yol kenarların da satılan organik ürünler dikkatimi çekti. Arabayı yol kenarına çekip bu muhteşem ürünlere yakından bakmak istedim ve içlerin de kaya koruğu önce dikkatimi çekti. Birçoğunuz eminim ki bitkiyi biliyordur ama ben şahsen daha önce görmedim hatta tadına bile bakmamıştım.
    < Konu Resmi..>

    Kaya koruğunun faydalarını duyunca hemen alıp sofralarıma dahil ettim. Hatta birçok değişik tarifi var ama ben yemeklerin yanın da turşu gibi yemeyi tercih ettim. Değişik bir tadı ve eşkimsi ama lezzetli olduğunu söyleyebilirim.
    Sizlere öncelikle kaya koruğu bitkisinin genel bilgilerini vermek istiyorum.
    Kaya koruğu, Akdeniz’de deniz kıyısındaki kayaların denize bakan kısımlarında yetişen, acı-ekşi karışımı bir tada sahip bir tür bitki. İşte bu küçük yapraklı ot bitkisinin turşusunu yapıyorlar Mersin'de, özellikle Silifke civarlarında. Muhteşem bir şey, çok hoş bir meze.

    Kaya Koruğu birçok alanda faydalanılan bir bitkidir. En önemli özelliklerinden birisi de cilt iltihaplarında, egzema guatr hastalığı ve nasır tedavisinde kullanılmasıdır. Kaya Koruğu, Yeşil kısımları ezilip lapası zeytinyağı ile karıştırılarak , merhem elde edilir.


    KAYA KORUĞUNUN Diğer isimleri:Kulakotu,Saksıgüzeli,Naserotu,Sempervivum, Rock Samphire, Meerfenchel.

    Deniz kıyısındaki kaya yarıklarında ya da taşlı kumluk arazilerde yetişir. Odunsu veya otsu bir bitkidir. Yeşil yaprakları kalın ve etlidir. Çiçekleri salkım şeklinde ve sarıdır.
    < Konu Resmi..>

    Şimdi de gelelim kaya koruğunun faydaları hakkın da genel bilgiler ile birlikte sizlere bu bitki ile yapabileceğiniz muhteşem lezzitli tariflere;)
    < Konu Resmi..>


    Kullanıldığı Yerler:

    Dâhilen: İdrar söktürücü, bağırsakları yumuşatıcı, guaita artırıcı, fazla kullanıldığında müshil, basuru ve nasırı iyileştirir. Kaya koruğunun iç ve dış guatrda çok faydalı olduğu görülmüştür. Taze olarak veya turşu halinde yenilir.

    Haricen: Taze bitki nasırların üzerine konulursa nasırları söker, siğilleri döker. Deniz Kenan kayalıklarında yetişen tuzlu hoş lezzetli bir bitkidir.

    KAYA KORUĞU SALATASI YAPMAK İÇİN; 500 gram kaya koruğu1 kahve fincanı zeytinyağı3 diş sarımsakYarım limon1 kahve fincanı sirke 1 çay kaşığı tuzKaya koruklarının yapraklarını ayıklayın.Tencereye bir miktar su ile sirkeyi koyun ve kaynatın.Kaya koruklarını atıp, 3 dakika kaynatın. Daha sonra soğuk su dolu bir kaba çıkartın.Sarımsakları tuz ile dövün. Bir kaseye zeytinyağı, limon suyu ve dövülmüş sarımsağı koyup karıştırın.Kaya koruklarını süzgece alın, suyu iyice süzülünce hazırladığınız sosla karıştırın.Buzdolabmda 2 saat dinlendirin ve servis yapın.
    Kaya koruğu turşusu tarifi ise şöyle;
    Malzemeler:
    Yarım kilo kaya koruğu (baharda bazı pazarlarda bulabilirsiniz)

    1 baş sarımsak

    1/2 su bardağı zeytinyağı

    1 su bardağı sirke (tercihen üzüm sirkesi)

    2 yemek kaşığı kaya tuzu

    Yapılışı:
    Kaya koruklarını ayıklayın ve uzunlamasına ikiye bölün
    Bol su ile 3-4 kez iyice yıkadıktan sonra bol su ile 10 dakika haşlayın
    Soğuk suyun içine koyun sonra bir süzgece alıp süzülmesini bekleyin
    Sarımsakları irice dövün sirke, tuz ve zeytinyağı ekleyerek bir karışım hazırlayın
    Temiz bir kavanozun yarısına gelecek şekilde kaya koruğunu yerleştirin
    Koruğun üzerine hazırladığınız karışımın yarısını dökün
    Sırasıyla üzerine tekrar kaya koruğunu ve karışımın kalanını koyun
    Kavanozun üzerinde boşluk kalırsa zeytinyağı dökerek hava almasını engelleyin
    Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp serin ve güneş görmeyen bir yerde bekletin
    Bir hafta sonra turşunuz yemeye hazır hale gelir
    Kırmızı biber veya domatesle süsleyerek servis yapılır.
     
    BEYZA21 bunu beğendi.
  2. *BEYZA*

    *BEYZA* Administrator Yetkili Kişi

    Kayıt:
    21 Aralık 2011
    Mesajlar:
    16.280
    Beğenilen Mesajlar:
    2.403
    Ödül Puanları:
    113
    Bayılıyorum ot çeşitlerine.Ege bölgesi tüketilebilecek otlar bakım dan çok zengin.Bu otu tatmadım, rastgelmedim.En kısa zamanda tadıcam.Emeğine sağlık mavim .
     
    MaWiM bunu beğendi.
  3. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    31.443
    Beğenilen Mesajlar:
    2.301
    Ödül Puanları:
    113
    Ege tarafın da kaya koruğu otunu yemeklerden salatalara ve turşusuna kadar kullanıyorlarmış diğerlerini tatmadım ama turşusunu mutlaka tatmanı tavsiye ederim gerçekten çok güzel bir lezzet oluyor yemeklerin yanına tabi faydalarını düşünürsek daha da cazip geliyor;)
     
    BEYZA21 bunu beğendi.
  4. *BEYZA*

    *BEYZA* Administrator Yetkili Kişi

    Kayıt:
    21 Aralık 2011
    Mesajlar:
    16.280
    Beğenilen Mesajlar:
    2.403
    Ödül Puanları:
    113
    Tattın mawim deniz börülcesini balık mezesi olarak oda baya faydalı ve lezzetli .Bu paylaştığın otu şimdi görsel olarak anımsadım .Organik pazardan temin etmeye çalışcam ;)
     
  5. şuuraa

    şuuraa Forum Okuru

    ot turşusumu ilk defa duydum :zonked: ekşimi tadı pylasım için tesekürler
     
  6. *BEYZA*

    *BEYZA* Administrator Yetkili Kişi

    Kayıt:
    21 Aralık 2011
    Mesajlar:
    16.280
    Beğenilen Mesajlar:
    2.403
    Ödül Puanları:
    113
    Konuyu dikkatli okursanız ekşimsi tadı olduğu belirtilmiş.
     
Kaya koruğu nedir faydaları ve kullanımı nasıldır? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kasnı Bitkisi Kullanımı ve Faydaları

    Kasnı Bitkisi Kullanımı ve Faydaları

    Kasnı bitkisi Kasnının Faydaları Kasnı yararları nelerdir Doğada ki çeşit çeşit şifalı bitkiden biri olan kasnıotu, kullanımı ve insan sağlığına faydaları ile ilgili bilgileri makalemizden bulabilirsiniz melekler :) Kasnı Otu, 2 metreye kadar boy atan, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. Zamk, uçucu yağ ve reçine içerir. Kasnı Otunun Faydası İştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Ağrı kesici...
  2. Frenkmaydanozu Kullanımı ve Faydaları

    Frenkmaydanozu Kullanımı ve Faydaları

    Frenkmaydanozunun Faydaları Nelerdir Frenkmaydanozu Yararları Frenkmaydanozu Nelere İyi Gelir Alternatif tıp tedavilerinde faydalanılan şifalı bitkilerden frenkmaydanozu bitkisi, özellikleri ve kullanım alanları ile ilgili bilgiler şöyle melekler :) Maydanozgillerdendir ve ıtırlı bir bitkidir. Birçok çeşiti bulunur. Faydaları: İdrar ve aybaşı kanı söktürür. Basur memelerinden doğan...
  3. Koruk Nedir ?

    Koruk Nedir ?

    Koruk Nedir Koruk Faydaları nelerdir Koruk Hakkında Bilgiler Bu yazımızda olgunlaşmamış üzüm olan koruk bitkisinin özellikleri ile ilgili kısaca bilgiler vereceğiz sizlere melekler :) Koruk (ekşi üzüm) Henüz olgunlaşmamış, ekşi, ham üzümdür. Şerbeti yapılır. Koruğun Faydası İştah açar. Kurdeşende faydalıdır. Göz ağrılarını dindirir.
  4. Prezervatif nedir nasıl kullanılır ?

    Prezervatif nedir nasıl kullanılır ?

    Doğum kontrolünün birçok bariyer yöntemleri arasında, erkekler için prezervatif en sık tercih edilenidir. Prezervatifler cinsel ilişki sırasında penise takılan ince, esnek torbalardır. Prezervatifler gebelik ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmayı sağlar. Kullanımı kolaydır ve kolaylıkla tedarik edilirler. Prezervatif,prezervatif nedir,prezervatif nasıl kullanılır,prezervatifin...
  5. Tarçınlı süt nasıl yapılır faydaları nelerdir?

    Tarçınlı süt nasıl yapılır faydaları nelerdir?

    Sütlü tatlı ve pastalar da kullanılan tarçın, bunun yanın da içeceklere de oldukça çok iyi yakışan bir baharattır. Tarçın sadece baharat değil sağlığa olan faydalarını da unutmamak gerekiyor. Tarçın, toz ve çubuk tarçın halin de kullanılabilir. Kokusu ve aromasının güzelliği ile hemen hemen herkesin sevdiği bir baharat olan tarçın, süt ile buluştuğun da ise bakın ne gibi faydaları oluyor;...

Sayfayı Paylaş