Kediler kaç yıl yaşar?

Uzman SühaN

Administrator
Kediler kaç yıl yaşar?
Kedilerin uzun yaşaması için çok iyi ve kaliteli bir bakıma ihtiyaç vardır. Aksi halde bakım yetersizliği ömürlerini kısaltan bir etmen olur. Bilinene göre artık kediler, eski zamanlarda yaşayan kedilere oranla fazla yıl yaşar. Kedinin insan yaşı farklı bir kavram olarak ele alınmaktadır. Kedi yaşı ile insan yaşı aynı değildir, yani aralarında bir takım farklılıklar bulunmaktadır.



kedilerin-yaslari.jpg








Evcil kedilerin ömrü

Bir evcil kedinin yaklaşık olarak 16 ila 21 yıl arasında yaşadığı bilinmektedir. Bu durum kedi türleri arasında farklılık göstermektedir. Kediler, genel olarak 12 yaşa kadar herhangi bir şekilde yaşlılık belirtisi oluşturmaz. Bu durumda kedi ile insan yaşı arasında var olan denklik her zaman için aynı olmayabilir.


Kedilerin yaşı nasıl artırılır?

Veteriner hekim desteği alınarak ve konforlu bakım yaptırılarak kedilerin ortalama ömrü artırılabilir. Kedilerin insan yılı olarak yaşlarının uzaması mümkün olan bir durumdur. Haliyle sokak kedilerinin yaşı bakımsızlık sebebiyle fazla olamamaktadır.


Kedi yaşı ve insan yaşı arasındaki denklem

Kediler, insanlar gibi değildir. Çabuk gelişim göstererek büyürler. Bilim insanlarının belirtiklerine göre 1 yaşındaki bir kedi ile 16 yaşındaki bir birey aynı kriterdedir. Fakat bu durum değişkendir, örneğin; 2 yaşındaki bir kedi ile yaşı 20 olmuş bir birey denk olabilmektedir

Kedi yaşı ve insan yaşı oranı nasıl değişir?

Yaklaşık 20 yaşından sonraki evrelerde durum biraz değişmektedir. Bu süreçten sonra bir kedinin almış olduğu yaş, 4 insan yaşına denk kabul edilmektedir.


Poppy, dünyanın en yaşlı kedisi olarak Guinness Dünya Rekorları’na dahil oldu. 1990 yılında doğan Poppy, 24 yıldır hayatta ancak insan yaşına göre 114 yaşında.

Poppy’nin sahibi Jacqui West, yaşlı kedinin birkaç defa hastalandığını ancak her seferinde iyileştiğini belirtti. Poppy, dünyanın en yaşlı insanı unvanına sahip Japon Misao Okawa’dan 2 yaş genç.

Poppy’nin kulakları duymuyor ve gözleri görmüyor. Bunun nedeni yaşının oldukça ilerlemiş olması. Ancak sahibi West, Poppy’nin beslenmesine oldukça dikkat ediyor.

Kediler kaç yıl yaşar?

Kediler, çok iyi bir bakımla 30 yaşına kadar yaşayabilseler de, ev ortamında bakılan kedilerin en fazla 12-20 yıl arasında yaşadıkları biliniyor. Kedileri insanlar gibi düşünmemeliyiz. Kedilerin her bir yılının 7 insan yaşına denk geldiği düşünülür. Ancak bir başka açıklama göre ise kedilerin ilk senesi 15 insan yaşına denk geliyor. İkinci yılları ise 24 yaş civarında oluyor. İlk iki yıldan sonra her geçen yıl, insan yaşına göre 4 sene artarak ilerler.
 
Geri
Üst