Kedilerde göz hastalıkları ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Kedilerde göz hastalıkları ve tedavisi
Kedi göz hastalıkları hem yetişkin, hem de yavru kedilerin etkilendiği hastalıklardır. Bazı türdeki göz hastalıklarının insanlara da bulaşma riski vardır. Bu yüzden kedilerin göz hastalığını çağrıştıran belirtileri olursa, mutlaka bir veterinere götürülmesi gerekir.


Konjonktivit (Göz nezlesi): Direkt şekilde kedilerin gözlerine etki eden ve en fazla görülen göz hastalığı budur. Buna halk arasında pembe gözde denir. Bu rahatsızlıkta konjunktiva bakteriyel ya da viral enfeksiyonlarla, alerji, travma ya da bağışıklık sisteminden kaynaklanan bazı hastalıklar yüzünden iltihaplanır.




Bu göz sorununda kedinin acı ya da ağrıdan gözlerini kapalı tutmaz ise gözlerde körlük oluşmaz. Evlerinde kedi besleyen kişiler kedilerin gözlerinde kızarma ya da akıntı gördüklerinde, konjonktivit hastalığını düşünmelidir. Bunun neden kaynaklandığının bulunması kolay olmaz. Fakat alınan kültürle ya da konjunktiva kazıntılarıyla bulgular tespit edilebilir. Bu kediler için, veteriner klinik bulguların giderileceği ilaç tedavisini önerir.




4.jpg









Yavru kedi göz hastalığı: Yavru kedilerin feline herpes virüsüne ya da klamidya virüsüne yakalanması oldukça sıktır. Bunlar gözlerde konjonktivite neden olabilir. Bunda tedavi oldukça zor olur. Çünkü herpes virüsü kedilerde yaşam boyu göz akıntısı ve konjonktivite yol açabilir. Felin herpes virüsünün insanlara bulaşma riski yoktur. Ancak insanlarda olan herpes simpleks virüsüne benzer. Klamidya bakterisinin insanlara bulaşması ve konjonktivite yol açması mümkündür. Bu yüzden kedinin enfeksiyonlu gözü ellendiğinde, ellerin iyi yıkanması gerekmektedir. Kedi yavruları ağır konjonktivite olduğunda, eşlik eden aksırma benzeri üst solunum enfeksiyonu belirtileri olabilir.



Göz yaşı kanalı hastalıkları: Gözden buruna inen göz yaşı kanalında olan yaralanmalar bu türde enfeksiyonların sebebi olabilir. Bunlar gözlerde hayat boyu aşırı sulanmaya yol açar. Kronik göz yaşı yüzdeki deformasyonla, kedinin ırkından kaynaklanabilir. Daha çok İran kedi ırkı yani kısa burunlu ırklardaki kedilerde gözyaşı akıntısı göz ve burun yapısının yüzünden doğru çalışmaz. Bu kedilerde drenaj kanaları da olmayabilir.



Kedilerin gözlerindeki akıntılarla alakalı olan genel kural, bu akıntının berrak olması iyi olduğunu, sarı yeşil renkte olması da kötü olduğunu gösterir. Göz kenarındaki koyu renk ile kabuksu madde ise, enfeksiyona bağlı olmayabilir. Göz yaşının içinde gün ışığından dolayı koyulaşan pigmentler olur. İnsanlarda olduğu gibi sabahları uyandıkları zaman gözlerinde uyku vardır. Bu yüzden nemli bir bezle sabah kedilerin gözlerinin temizlenmesi gerekir. Kısa burunlu olan kedilerde bu günde 2-3 defa yapılmalıdır. Gözdeki akıntının birikmesi yüzünden göz çevresindeki kıvrımlarda kıl kaybıyla dermatit olabilir.



Üçüncü göz kapağı hastalıkları: Kedilerin üçüncü göz kapağı uyku durumunda kapanır, bu çok normaldir. Ancak uyanık olduklarında kapanmaması gerekir. Böyle olursa bunun sebepleri arasında virüsler, parazitler ile göz kapağındaki deformasyonlar olabilir. Kedilerde uyanık olduğunda üçüncü göz kapağı kapandığında, hemen veterinere götürülmelidir. Kedilerde göz kapağı tümörleri de göz hastalıklarından sayılır. Kedilerde pembe beyaz cilt yapısı cilt kanserine yatkındır. Kediler dışarıda fazla zaman geçiriyorsa, ilk belirti göz kapaklarında olur. Sarı kedilerde göz kapağında, burun ve çevresinde koyu renklenme normal sayılır. Bunun cilt kanseriyle alakası olmaz.




Nadir görülen göz hastalıkları: Sadece kedilerin etkilendiği korneal sequestrum ve eosinofilik keratit göz hastalıkları nadiren etkili olur. Kedilerin korneasında kırmızı, siyah ya da pembe plaklar varsa, veteriner bunu görmelidir. Buna tedavi uygulansa bile tam iyileşmez. Kediler yaşlandığında göz mercekleri kalınlaşır, görme keskinliğinin azalır ve kör olma riski olur. Bir kedide görme yeteneği kaybolursa, bunu sahibi bile fark etmeyebilir. Çünkü kedi hala normal davranışlarını sürdürür. Kedilerin iki gözü de kör olsa, biliyorsa çevrede yolunu bulabilir. Bu açığı başka duyularıyla kapatır.
 
Geri
Üst