Kedilerde kalp hastalığı nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Kedilerde kalp hastalığı nedenleri ve tedavisi
Kedilerde kalp rahatsızlığı yaygındır, ancak sıklıkla asemptomatiktir. Kedilerde kalp problemleri belirtilerini, çeşitli nedenleri, teşhis ve tedavi seçeneklerini ve kalp hastalarınızın evcil hayvanlarını evde nasıl yönetebileceğinizi öğrenmek için makalemizi okumaya devam edin. Kedilerde kalp hastalığı, birkaç istisna dışında köpeklerde olduğu gibi kendini gösterir . En büyük fark, kedilerin işaretlerini köpeklerden daha iyi maskeleme eğiliminde olması ve bu nedenle algılamadan daha uzun sürmesi. Erken tespit anahtar olduğundan, aşağıdaki işaretler için göz atın ...


kedilerde kalp hastalığı.jpg





Kardiyomiyopati, kalp kasının kendisini etkileyen herhangi bir hastalığa verilen addır.Bu, kedilerde görülen ve kalp yetmezliğinin en yaygın nedeni olan kalp rahatsızlığının en yaygın şeklidir.Öksürük, köpeklerde kalp rahatsızlığının önemli bir belirti olmasına rağmen, kedilerde genellikle görülmez. Ancak kediler, köpeklerin kalp hastalığının olmadığı bir ortamda kustarlar . Kedinizin solunumu sıksa ya da nefes darlığı geçirirse veya normalden daha hızlı nefes almaya başlarsa kalp hastalığının bir işareti olabilir. Kedilerde kalp rahatsızlığı vakalarının çoğunluğunda altta yatan nedeni bilinmemekle birlikte, çeşitli potansiyel sebepler bilinmektedir ve veteriner hekimlerinizden bazılarını araştırmaları gerekebilir. Bilinen potansiyel temel nedenler şunlardır:

Diğer hastalıklara sekonder kardiyomiyopati
Hipertiroidi (aşırı aktif tiroid bezleri)
Hipertansiyon (yüksek tansiyon)

Akromegali (aşırı büyüme hormonu üretimi) Beslenme nedenleri
Lenfoma
Toksinlere maruz kalma
Kalıtsal nedenler

Kalp hastalığının erken belirtileri

Hastalığın ilk evresinde kediler hiçbir işaret göstermeyebilir ve tamamen normal görünebilir. Aslında kardiyomiyopati ile birlikte birçok kedi aslında asla klinik hastalık geliştiremeyebilir. Bununla birlikte, bazı kedilerde altta yatan hastalığın ilerlemesi yavaş olmakla birlikte, diğerlerinde ise oldukça hızlı olabilir.

Kalp hastalığının bazı erken bulguları, veteriner tarafından klinik muayene sırasında belirgin işaretlerin başlamasından önce saptanabilir. Bu, her kedinin yılda en az bir kez bir veteriner hekim tarafından (ve daha sıklıkla daha yaşlı kedilerde) kontrol edilmesi gereken nedenlerden biridir.

Ne yazık ki, kediler insanlarda da yaygın olan kalp rahatsızlığı gibi hastalıkları geliştirebilir. Tedaviler kalp rahatsızlığını tersine çeviremezse de, kediniz normal bir hayat yaşayabilir. Yaşlanma, kedilerin kalp rahatsızlığı geliştirmesinin en yaygın nedenidir, ancak diğer faktörler de kalp hastalığına neden olabilir.


Kedilerde görülen hastalıklar





Kedilerde kalp hastalıklarının teşhisine yardımcı olmak için çeşitli teşhis testleri yapılabilir.



Elektrokardiyogram (EKG) - kalp aktivitesinin elektriksel izidir. Kardiyak ritim bozukluklarının saptanması için çok yararlı olabilir, ancak bunun ötesinde daha sınırlı bir kullanıma sahiptir.
Radyografi (X-ışınları) - kalbin genel şeklini ve boyutunu değiştirmede ve sıvı birikimini (pulmoner ödem veya plevral efüzyon) algılamak için yararlıdır. Yinelenen radyograflar ayrıca herhangi bir tedavinin etkinliğinin izlenmesine izin verebilir.
Kalp ultrasonu (ekokardiyografi) - kalbin iç boyutlarının, duvar kalınlığının ve kalbin kontraktilitesinin değerlendirilmesine olanak tanıdığı için çok yararlıdır.
Altta yatan hastalığa ilişkin testler - bazı durumlarda kan testleri ve kan basıncı ölçümü de dahil olmak üzere yapılmalıdır.

Kalp yetmezliği geliştiğinde, durumun iyileştirilmesine ve yönetilmesine yardımcı olmak için çeşitli ilaç tedavileri mevcut olabilir. Kalp hastalığının erken teşhisi ile tedavi, ilerlemesini yavaşlatmaya veya geciktirmeye yardımcı olabilir ve iyi bir yaşam kalitesini korumaya yardımcı olabilir. Kalp hastalığıolan kediler evde özel bakıma ve izlemeye ihtiyaç duyarlar. Kedinizin evde doğru bakım ve izlenmesi, kalp yetmezliğinin başlamasını geciktirmenize yardımcı olabilir ve evcil hayvanınızın durumu kötüleşirse sizi uyarmaya yardımcı olabilir. Doğru bir teşhis ve tedavi seçenekleri için her zaman veterinerinize danışın.
 
Geri
Üst