Keseli Porsuklar (Peramelidae)

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Keseli Porsuklar (Peramelidae)


Keseli Porsuk veya Bandikutlar



Keseli porsuklar (Bilimsel adı: Peramelidae), kimi sincap kadar ufak, kimi tavşan kadar iri, garip yaratıklardır. Hepsinin uzun ve sivri bir yüzü vardır. Hepsi uzun pençeli dar ve uzun ayaklara sahiptir. Pek çoğunun kuyruğu adamakıllı kir sadır. Art ayakları genişlemiş olduğundan kangurular gibi hoplayarak yol alırlar. Ön ayaklarıyla pençeleri toprağı kazıp kurtçukları ve böcekleri aramalarına son derece elverişlidir.
Garip bir boğuşma tarzı: Keseli porsuk, kendine mahsus dövüşme tekniği olan bir hayvandır. İki keseli porsuk yüz yüze dövüşmez, birbirlerini kovalamayı tercih ederler. Hücumları, sıçrayıp kuvvetli art ayaklarıyla karşısındakine vurmaktan ibarettir. İsabetli bir vuruş, karşısındaki hasmın sırtından bir tutam kılla derinin bir parçasının kopmasıyla sonuçlanır.
Keseli porsuk, avını öldürürken de buna benzer bir tekniğe başvurur. Bir solucan, yahut sıçanı yakalayınca, ön ayaklarının hızlı vuruşlarıyla onu pelte haline getirir, sonra da yer. Yiyeceği çok zaman böceklerden ibaretse de, bu hayvan arada sırada kök, meyva ve sebzeye de rağbet eder.
Keseli porsuklar'a Avustralya, Tasmanya, Papua ile Yeni Gine'de raslanılır. Tavşanı hatıra getiren geniş, derimsi kulaklı ve sivri burunlu «tavşan keseli porsuk» veya başka bir adıyla «bilbi» bu türün en garip görünüşlü üyesidir. Ender bir tür olan «domuz ayaklı porsuk» adını toynak manzaralı pençelerinden alır. Bazı türlerin sırtının kalça hizasındaki süslü şeritler dikkati çeker. «Dikenli bandikut» un kürkünün tüylerinin arasına sivri dikenler de karışmıştır.
 
Geri
Üst