Kıllar nasıl gelişir?

M

Misafir

Forum Okuru
Kıllar nasıl gelişir?
koltuk altı kılları nasıl alınır kıl nasıl cıkar kıllar dökülür kıllar ne zaman alınmalı kıl dökülür
Vücuttaki her kılın bir ömrü vardır. Kaş, saç, kollar gibi kılın bulunduğu bölgeye göre farklı bölge kıllarının yaşam süreleri, büyüme hızları farklıdır. Kıllar bu ömrü doldurduğunda kendiliğinden dökülür, yerlerine yenileri çıkar. Döngü sırasında her bir kıl farklı evrede olduğu için, dökülme ve yerine gelmeleri farkedemeyiz.

Her kıl ömrünü tamamlarken 3 evreden geçer. Anajen, katajen, telojen fazlar olarak adlandırılan bu evrelerden her kıl birbirinden bağımsız, farklı zamanlarda geçer. Yani aynı anda tek bir bölgedeki (örneğin koltuk altı gibi. . ) kılların bir kısmı anajen, bir kısmı katajen, bir kısmı ise telojen evrede bulunmaktadır.


Anajen evre: Kılların aktif olduğu evredir. Kısaca bu evre kılların büyüme ve gelişme evresidir. Kıllar bu evrede kıl kökünde oluşumunu tamamlar ve cilt içerisinde uzamalarını sürdürür.

Kılın en sağlıklı ve de hızlı büyüdüğü evredir. Bu evrenin süresi, saçlarımız gibi çok uzayan kıllar için yıllar alırken, kaşlarımız gibi ancak belli uzunluğu erişebilen kıllar içinse sadece birkaç haftadır. Bu evre kıl köklerinin lazer ile epilasyon uygulaması için en uygun olduğu dönemdir. Bu evreden sonra kıllar katajen faza geçerler.

Katajen evre: Bu evre kıllar için dinlenme dönemine geçiş evresidir. Kök içerisindeki canlı hücrelerin aktivitesi yavaşlar, yapıları değişir. Bu evre ortalama 2-3 hafta sürer. Kıllar uzamasını yavaşlamış şekilde sürdürür ve son evre olan telojen evreye geçerler.

Bu aşamadaki kıl çekilirse bir sonraki devre olan anagen devre erken başlar. Bu, ağda ve cımbız gibi yöntemlerin kıl büyümesini nasıl hızlandırıcı etki yaptığını açıklar.
Telajen evre: Artık kılın uzaması durmuştur, kıl kökten ayrılmıştır. Bu evre dinlenme fazı olarak adlandırılır. Ortalama 2-3 ay sürer. Kılın kendiliğinden dökülmesi bu evrede gerçekleşir. Yani kök içerisinde yeni kıl oluşumu başlarken telojen evredeki kıl da vücuttan atılır.

Lazer ile epilasyon en kuvvetli etkisini kıl aktif dönemdeyken (Anajen evre) gösterir. Bu dönem melaninin en fazla olduğu dönemdir, böylelikle gönderilen ışık en fazla alınır, ısıya en fazla dönüştürülür, kıl köküne de enerji maksimum iletilmiş olur. Bir miktar da katajen evrede bulunan kıllar etkilenir. Çünkü lazerle gönderilen ışın koyu renk tarafından emilmektedir, kıl ve kıl köküne koyu rengi veren melanin pigmentidir. Telajen fazdaki kıllarda ise uygulama sırasında kökün içerisinde mevcut kıl olmadığından ışın sadece kılı etkiler, kıl kökünde bir tahribat oluşturmaz. Kısacası optimum kıl kökü tahribatı için kıl anajen dönemde olsun istenir. Kılın köke bağlı ve cilt yüzeyine yakın olması etkiyi artırır.

Bununla beraber, tekrar büyümeyi geciktirecek veya tamamen önleyecek ve uzun süreli kıl kökü hasarı oluşturacak etkiyi sağlamaya yeterli enerjinin kıl gövdesinde depolanması gerekmektedir. Bu da ancak iyi bir cihazın, kişiye özel ve doğru parametrelerle, yetkili ve deneyimli bir uygulayıcı hekim tarafından kullanılmasıyla mümkün olur.

Lazer ile yapılan epilasyon işlemlerinde kılların gelişim evreleri ile işlemin yapılma dönemleri arasındaki uygun süreç bilinerek yapılırsa lazer epilasyon işleminde başarı oranları artmaktadır. Bu nedenle kıl köklerine en uygun dönemde işlem yapılabilinmesi için seans zamanlarına azami uyum gösterilmesi gerekir.
 
teşekkür rüyam adminim
 
Geri
Üst