Kilo vermek neden zor?

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Kilo vermek neden zor?
kilo vermek neden durur kilo verme neden durur zayıflama
Bu soru karşısında bazıları “hayır hiç de zor değil” diye cevap vermiş olabilir. Ancak artık şununla yüzleşelim; kilo vermenin ciddiye alınması gerekir.
Kilo verme aynı zamanda stratejik bir planlama ve davranış değişikliğini de gerektirir. Bilmediğiniz ve anlamadığınız hiçbir işte başarılı olmayacağınız gibi kilo verme işinde de eğer gerekli öğrenme çabası ve değişim isteği içinde değilseniz başarılı olamayabilirsiniz ve bu durumda kilo vermek çok zordur.
Yaşam şeklinizi tamamen değiştirmediğiniz sürece kilo vermeyi bir süreç olarak gördüğünüzde evet kilo vermek zordur ve verilen kilo geri alınır! Aşırı kilolu olan çoğu kişi, kilo vermeyi gerçekten çok ister. Ancak bunu çok zor gerçekleştirir. Bunun çeşitli nedenleri vardır.
Önce isteyin, kabullenin
Kilo vermeye hazırlanırken önemli olan, kilo vermenin emek ve zaman gerektirdiğini kabul etmektir. Böylece zor zamanlarınızda da moraliniz bozulmaz. Kilo verme hızı bazen yavaşlar, bazen durur, bazen de vücut ağırlığı artmış gibi bile görünebilir.
Yemek yemek karmaşık bir aktivitedir. Yemeğin sizi baştan çıkarması, örneğin yemekten sonra bir dilim kek ikram edilmesi karşısında o keki yiyip yemeyeceğinizi belirleyen çeşitli faktörler söz konusudur. Metabolizmanız çalışmaktadır, açlık hissi uyarılmış olabilir. Ailenizin sizi yetiştirme tarzı da bu tabloyu etkiler, çünkü yemeklerin doğanın bir ikramı ve kutsallık bağlantısı olduğu size öğretilmiş olabilir. Ayrıca kültürün de rolü vardır. Özellikle de bir başkasıyla birlikte yemek yiyorsanız ve tatlı dahil bütün yemeklerin yenilmesi gerektiğini hissediyorsanız, ısrarlı ikramlar karşısında 'hayır’ diyemiyorsanız cevabınız farklı olur.
Psikolojiniz de önemli
Psikolojik faktörler de önemlidir. Özelikle de kendinizi depresif ya da yalnız hissediyor ve memnun olmak için yiyecek istiyorsanız reddetme olasılığınız çok düşüktür. Yemek yeme davranışı ve iştahı kontrol edememe durumuna tek bir sebep gösterilemez. Ancak tek bir doğru çıkış yolu var ki o da kendinize en uygun egzersiz ve yeme alışkanlıklarıyla bu durumu kontrol altında tutmak ve düzeltmektir. Yedikleriniz yüzünden suçluluk ve yiyemedikleriniz yüzünden kızgınlık hissetmek yerine, besin gruplarını tanıyıp yemeniz gereken porsiyon miktarlarını ve metabolik hızınızı öğrenebilir ve yemekten daha fazla zevk alabilirsiniz!
Test
Kendinizi değerlendirin
Beslenme konusunda birçok şey öğrenmiş olabilirsiniz ancak beslenme bilimi o kadar geniş kapsamlı ve günlük hayatımızın içinde olan bir bilim dalı ki bu konuda sürekli bilgilerinizi test edip yenilemekte fayda var. Bilginizi değerlendirmek için aşağıdaki cümleleri doğru ve yanlış olarak cevaplayın ve sonucu değerlendirin.
1 - Araştırmalara göre, kilo verirken arkadaşların sosyal desteği yararlı olmayabilir. DOĞRU / YANLIŞ
2 - Hızlı yemek yemek. yiyeceklerden alınan zevki artırır, çünkü bu şekilde tat memecikleri daha çok uyarılır. DOĞRU / YANLIŞ
3 - Yemek yerken mola vermek, yemek yeme miktarını artırır, çünkü beden yiyeceği sindirir ve daha çok yemek yemek için sinyal gönderir. DOĞRU / YANLIŞ
4 - Dinlenme sırasındaki nabzınız, siz kilo verdikçe ve kondisyonunuz iyileştikçe artar. DOĞRU / YANLIŞ
5 - Egzersiz uzun vadede tekrar kilo almaya engel olmaz, ancak yine de sağladığı sağlığa yönelik avantajlar yüzünden egzersiz yapmaya devam edilmelidir. DOĞRU / YANLIŞ
Cevaplar:
1 - Yanlış: Sosyal destek hakkında bir çok araştırma yapılmıştır ve bu araştırmalara göre sosyal destek alan bireyler daha sağlıklı bir yaşam sürmekte ve hayatın pek çok alanında daha başarılı olmaktadır.
2 - Yanlış: Tat memecikleri hızla yenen yemeğin tadını alamaz. Yemekten alınan zevki artırmak için daha yavaş yenmelidir.
3 - Yanlış: Yemek yerken mola vermek, vücudun yeterince yemek yendiği sinyalini göndermesi için bir fırsat verir. Daha az yemek yiyerek doymanızı sağlar.
4 - Yanlış: Kilonuz azaldıkça ve daha sağlıklı oldukça, nabzınız büyük ihtimalle azalacaktır. Bu da kalbinizin daha az atış ile görevini yapabildiğini gösterir.
5 - Yanlış: Egzersiz uzun vadede kilo almaya engeldir.
Bile bile ölüme gitmek!
1987’de yayınlanan bir makalede haftada 3-9 kadeh içki içen kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 30 arttığı ve daha çok içtikçe riskin de büyüdüğü belirtildi. 1998’de altı çalışmayı özetleyen bir çalışma yapıldı. Bu çalışmada 320 bin kadın yer aldı. Sonuç, günde bir içkinin meme kanseri riskini yüzde 10, 2-5 içkininse yüzde 40 artırdığı yönündeydi. Bu riskler belirtilerek soru sorulmasına rağmen bir internet sitesinde yapılan bir oylamada okuyucuların yüzde 60’ı içmeyi azaltmayacağını ya da kesmeyeceğini belirtti.
kaynak:MİLLİYET
 
Geri
Üst