Kimyon nedir ? Kimyonun faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Kimyon nedir ? Kimyonun faydaları nelerdir ?
Türk mutfağının en çok tükettiği baharatlardan dır kimyon. Keskin ve güzel bir aroması vardır. Genelde köftelerde,dolmalarda ve et yemeklerinde sıklıkla tercih edilir. Lezzetinin yanında sağlık üzerinde de olumlu faydalara sahiptir. Kimyonun etkileyici sağlık yararları arasında , sindirim problemleri, cilt güzelliği, diyabetin önlenmesi,kilo kaybına yardımcı olma, stresi giderme, bağırsak parazitlerini önleme ve giderme, demir eksikliği ve uykusuzluğu tedavi etme gösterilebilir. Kimyonu bir çok yemek tariflerinize dahil ederek sağlığınıza katkıda bulunabilrisiniz. Makalemizin devamında kimyonun faydalarına değinmeye devam edeceğiz..



kimyon.jpg





Kimyon, kendine özgü bir lezzettir ve geleneksel tıpta uzun süredir kullanılmaktadır. Kimyon iyi bir enerji kaynağıdır, A vitamini, C, E ve B6, tiamin, riboflavin, niasin ve demir, manganez, bakır, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller içerir. Ayrıca protein ve amino asitler, karbonhidratlar, diyet lifi ve makul miktarda yağ ve yağ asitleri açısından da zengindir.Baharat kültürlerin mutfak geleneklerinin ödüllü bir bileşenidir.Kimyon, sağlıklı kırmızı kan hücreleri için gerekli olan demir ve bakır gibi önemli besin maddeleri içerir. Kimyon tohumlarının sadece bir çay kaşığı günlük demir alımının yaklaşık 3 mg ını içerir.


Kan basıncını ve kalp atış hızını kontrol etmek için gerekli olan potasyum, aynı zamanda bağışıklık fonksiyonunda önemli bir rol oynayan çinko ile birlikte kimyonda da bulunabilir.Kimyon ayrıca, güçlü kemikler ve dişler oluşturmaya ve kas kasılmalarını düzenlemeye yardımcı olduğu kadar, besinleri enerjiye çevirme sürecine yardımcı olan ve doğal bir gevşetici olan magnezyum için önemli olan kalsiyum içerir.Gıdaya lezzet katmanın yanı sıra, kimyon antimikrobiyal, antibakteriyel ve antioksidan özellikler de dahil olmak üzere birçok sağlık yararları ile ilişkilidir. Vücudun üzerinde anti-enflamatuar bir etkiye sahip olmasının yanı sıra, güçlü antimikrobiyal etkileri ile bakteriyel büyümeyi inhibe ettiği bulunmuştur .Kimyon tohumları, tükürük bezlerini, enzimleri ve safraları uyardığı bilinen ve bunların hepsi de sindirime karışan timol denilen bir dizi aktif bileşik içerir. Kimyonun aynı zamanda karminatif bir etkisi vardır, bu da mide ve bağırsaklardaki gazı rahatlatmaya yardımcı oldukları ve dolayısıyla sağlıklı bir diyetin parçası olarak sindirim sistemimizin yararına olabileceği anlamına gelir .


Kimyon, sindirimde destekleyici olan temel bileşikleri içerir. Kimin, salgı bezlerini indükleyen timol olarak bilinen bir bileşiğe sahiptir ve sindirim sisteminde tam besin sindiriminden sorumlu olan asitler, safra ve enzimleri serbest bırakır.Kimyon , Manganez, Demir ve birçok farklı vitamin ve mineral gibi iyi bir bileşiğe sahip olan çok sağlıklı ve besleyicidir . Bir analiz, kimyonun hafıza kaybına ve vücuttaki stresin zarar verici sonuçlarına karşı savunma yaptığını keşfetti.Kimyon gaz problemlerini hafifletir.Uçucu yağlarından dolayı kimyondaki magnezyum ve sodyum bileşiği sindirim fonksiyonunu uyarır, ayrıca sıcak su ile tüketilirse mide ağrısına rahatlık sağlar.


Ayrıca kimyonun stresi azaltabildiğini ve hafızayı geliştirebileceğini gösteren bazı araştırmalar da vardır.Kimyon,organik müshil olarak işlev görür. Kimyon ayrıca sindirim ve sindirim sistemindeki yaraların veya enfeksiyonların iyileşmesini destekler . Kimyon, bir dezenfektan olarak çalışır ve soğuk algınlığına iyi gelir.Kimyon sağlıklı bağışıklık sistemi sunar. C vitamini organik bir antioksidandır, bu nedenle toksinlerin yanı sıra diğer çeşitli enfeksiyonlara karşı da koruma sağlar ve bağışıklık sistemini de güçlendirir. Kimyon iyi bir C vitamini ve demir kaynağıdır.


Her gün bir bardak kimyon suyu içmek hazımsızlıkla başa çıkmanıza yardımcı olur. Kimyon suyu sadece sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyarmakla kalmaz, aynı zamanda sindirim sürecini de hızlandırır, böylece bağırsak sorunlarıyla mücadele etmenize yardımcı olur. Vücudunuzdaki toksinleri temizler ve asitlik, abdominal gaz, sabah bulantısı ve mide bulantısı gibi mide ile ilgili sorunlardan kurtulmanızı sağlar.Her gün kimyon suyu içilmesi vücudunuzu tekrar nemlendirir . Ve vücudunuzdaki elektrolit dengesini korumak için önemli olan yüksek potasyum içeriği ile vücudunuzun sıvılarını dengede tutar.Kimyon ayrıca bağışıklık sisteminin en iyi şekilde çalışması için önemli olan demir ile yüklüdür.



Kimyon iyi miktarda demir içerir ve bu nedenle emziren veya hamile kadınlar için gerçekten mükemmeldir, daha çok demir talep eder. Ayrıca, bal ile tüketildiğinde kimyon önemli ölçüde daha avantajlıdır . Kimyon detoks etkisi yaratır. C ve vitamin-A gibi kanser önleyici ajanlara ve ayrıca hayati öneme sahip yağlara sahiptir. Kimyonun sayısız yararlarından bir diğeri , antioksidanlar da antikanserojenik özelliklere sahip olmasıdır ve kimyonda bulunanlar özellikle kolon kanserini önleme için yararlıdır. Kimyon ayrıca anemi içinde faydalıdır. Kimyon sağlık yararlarının yanında cilt sağlığınıda korumaktadır.


Kimyon zengin bir diyet lifi kaynağıdır, Kabızlık ve hemoroid sorunu olanlar kimyon tüketmelidir.Kimyon detoksifiye özelliklerine sahiptir bu nedenle kanserle savaşır. Uykusuzluk günümüzün en sık görülen problemlerindendir. Kimyon uykusuzluğada iyi gelmektedir.Kimyon ayrıca sağlıklıbir şekilde kilo vermeye yardımcı olur. Kimyon tohumu güçlü anti-inflamatuar, anti-bakteriyel ve anti-fungal özellikleri ile , astım hastalığınıda olumlu yönetmektedir.


Yine başka bir çalışmada, kimyonun insülin duyarlılığını arttırmada etkili olduğu ve bu durumun diyabet hastaları için faydalı olduğunu bulmuştur . Bir çalışmada, kimyonun hafıza kaybına ve stresin vücut üzerindeki zararlı etkilerine karşı koruduğu bulunmuştur . Kimyon kilo vermeye çalışan insanlar için yararlı olabilir. Kimyon, çeşitli sağlık durumlarını ele almada kullanım potansiyeline sahip olabilir. Mutfak kullanımlarının yanı sıra, bu aromatik baharat eski çağlardan beri tıbbi özellikleriyle bilinir. Mükemmel bir demir kaynağı olması, sindirime yardımcı olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve anti-kanserojen özelliklere sahiptir. Kimyon, kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur ve böylece vücuttaki uygun kan içeriği düzeylerinin korunmasında yardımcı olur. Bu, Diyabet'ten muzdarip insanlar için büyük bir nimettir




Daha önce belirtildiği gibi, bu aromatik baharat, tıbbi değeri ve sağlık yararları ile ünlüdür. Bu nedenle, cildinize de faydalı olabilir.Kimyon, cildinizi sağlıklı ve parlak tutan yüksek E vitamini içeriğine sahiptir. Ayrıca, uçucu yağlar, kimyon, cildinizi mantar ve mikrobik enfeksiyonlardan koruyan dezenfektan ve anti-fungal özelliklere sahiptir.Kimyonda bulunan E vitamini , Yaşlanma belirtilerini önler. Cilde saldıran ve kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri ve sarkma cildi gibi yaşlanma belirtilerine neden olan serbest radikallerle savaşmak için bir antioksidan görevi görür . Stres günümüzün yaygın problemlerindedir. Kişinin yaşamını olumsuz etkileyebilir. Kimyon stresi de yönetmektedir. Strese bağlı bir çok sorunuda ekarte etmektedir.Sonuç olarak kimyon yararları açısından çok önemli bir baharattır. Tadı hoştur ve bir çok yemeğe aroma katabilir. Kimyonun faydalarından yararlanmak için mutlaka yemeklerinize kimyonu dahil etmelisiniz.
 
kimyonun faydaları zayıflatırmı
kimyon faydaları ibrahim saraçoğlu
kimyon ne kadar tüketilmeli
kimyon nedir
kimyon nasıl kullanılır
kimyon nerelerde kullanılır
kimyon faydaları gaz
kimyonun faydaları bebeklerde


Kimyonun faydası çok sizinde yazınızda belirttiğiniz gibi. . Bu nedenle ben yemeklerimin hepsinde kimyon kullanıyorum. Uzun süredir uykusuzlukla savaşıyordum . Kimyon sayesinde uykusuzluk probleminden kurtuldum. Uyumadan önce bir muzu çatalla eziyorum. Üzerine kimyon döküp yiyorum. Yarım saat sonra uykum geliyor. Birde demir eksikliğim vardır. Kimyonun demir eksikliğine iyi egldiğini duydum tükettiğimden beri demir seviyelerim normale döndü. Kimyon tüketmek için bir çok sebep var. Sağlığına önem gösterenler mutlaka yemeklerinde kimyon tüketmelidir.
 
Geri
Üst