Kış Aylarında Bahçe Bakımı

M

Misafir

Forum Okuru
Kış Aylarında Bahçe Bakımı
Kış ayı Bahçe düzenlemesi
Kışın Bahçe düzenlemesi


Merhaba Sevgili Melek'ler, biz misafirimizinde isteği üzerine bu yazımızda kış aylarında bahçe bakımı ve bahçe düzeni hakkında bilinmesi gereken bilgileri sizlerlede paylaşıyoruz.


403314dca700a0ac08.jpg



Kış mevsimi bakım işlerinin az olduğu bir dönemdir.Bununla beraber yapmamız gereken önemli bakım işleri de vardır. Mesela çim alanların organik gübrelerle gübrelenmesi için en uygun zaman Aralık, Ocak ve Şubat aylarıdır.

İyi yanmış ahır gübresi, tercihen elenmiş olarak 1,5 cm kadar kalınlıkta çimenliğe serilir ve demir tırmıkla toprağa karıştırılmaya çalışılır. Bu sırada yosunlaşmış yerler varsa bunların da tırmıklanarak temizlenmesi mümkündür.

Çim alanlarla ilgili önemli bir işte drenaj sistemi ile ilgili bozuklukların giderilmesidir. Kışın şiddetli donlarında çimenler adeta buzlanır.

Donlu geçen sürenin bazen ileride yararı da vardır. Bundan yararlanarak büyük ağaçların nakli kolaylaşır. Oldukça basit bir metoda dayanmakla beraber herkes her yerde uygulayabileceği için bilinmesi faydalı olur. Yeri değiştirilmek istenen yetişkin bir ağacın kök çevresi oldukça geniş bir çember şeklinde kazılır.

Bu sırada ortaya çıkan kalın ve ince kökler özenle kesilir. Çepeçevre açılan hendek kök derinlğine ulaşınca kazı, ağacın kök sisteminin altına yöneltilir. Bunun sonucu olarak ağacın toprakla ilişkisi kalmaz.

Böylece kök sistemini içine alan bir toprak balya meydana gelir. Bunu traşlayarak küçültmek, ince kökleri fazla harcamamak şartıyla mümkündür. Toprak balya özel kanaviçe, çuval parçası veya kafes telle sımsıkı sarıldıktan sonra yapılacak iş akşam üzeri ve daha ağaç çukurdan alınmadan balyanın sulanmasıdır. Gece ayazı balyanın dışında bir don tabakası meydana getireceğinden, ertesi sabah toprak dağılmadan ağacı istenen yere taşımak kolaylaşır.

Ağacın yeni çukuru toprak balyaya kıyasla fazlaca büyük olmalıdır. Ayrıca ağaç bu çukura gübreli, humusça besince zengin bir toprak veya harçla dikilmelidir. Dikilirken toprak kat kat sıkıştırılmalı ve bolca sulanmalıdır.

Üçlü herek veya gergi telleriyle yeni yerine sağlamca tutunması sağlanmalıdır. Ayrıca dallar budanarak kısaltılmalıdır. Azalan köklere uyarak tacın da küçülmesi, fizyolojik dengeyi sağlaması bakımından şarttır.

İbreli ve diğer herdem yeşil büyük ağaçlar bu yer değiştirmeye bir yıl önce hazırlanır. Ancak zorunlu hallerde ve kök kaybını önlemek amacıyla bu ağaçlarda da aynı usul uygulanabilir.

Mutedil günlerde budama ve kesim işleri ile meşgul olunur. Kış donlarına hassas olmayan ve yaprak döken ağaç ve süs çalıları, gençleştirme ve seyreltme amacı ile budanırlar.

Yaşlı, kuru ve hastalıklı dallar kesilir, yaraları temizlenerek macunlanır. İlkbaharda çiçek açanların, çiçekleri sona erdikten hemen sonra budanması en doğrusudur.

Yaprak döken çit bitkilerinin de, derin budanarak, seyreltilerek ve yaşlı dalları çıkartılarak gençleştirilmesi mümkündür. Ligustrum, Acer campestre, Cornus mas gibi çit bitkileri derin kesime çok dayanıklıdır. Fakat ibreli olanlar için bu mümkün değildir.

Kesilen hastalıklı ve haşere yumurtaları taşıyan daların mutlaka yakılması lazımdır. Toprak işlenmesi için Ocak ayında da zaman zaman uygun havalar olabilecektir. Bu günlerden yararlanrak çapalama ve fidan çukuru açma dibi işler yapılabilir. Böylece ilkbahar ekim ve dikim işleri için gerekli toprak hazırlığında bulunulur.

Gübre ve kompost yığınlarının aktarılması, kış aylarında yapılabilecek belli başlı işlerden birisidir. Fazla yağışlı olan yerlerde ibreli ağaç dalları kar yığınlarının ağırlığı altında eğilir, çatlar ve kırılır.

Onları bu yükten itina ile kurtarmak lazımdır. Hatta bina saçaklarından çığ şeklinde kayan kar kümeleri saçak altlarındaki süs ağaç ve çalılarının dallarını kırabilir. Bu gibi tehlikelere karşı da tedbir alınmalıdır. Karla ilgili bir işimiz de, her zaman kullanılan yolları kapatan karların temizlenmesidir.

Toprak donma ve çözülme olayları nedeniyle kışın kabarır ve gevşer. Bu nedenle bitki köklerinin çevresindeki toprak sıkıştırılır. Kum kaplamalı yollarda bozulan ve incelen kaplamanın onarılması, ilkbaharda tertip ve tanzim yönünden yapılacak değişikliklerin planlanması, alet ve makinelerin yıllık bakım ve onarımları gibi işler de bu ayda yapılabilecek işlerdendir
 
Geri
Üst