Kış hastalıklarından nasıl korunabiliriz?

Uzman SühaN

Administrator
Kış hastalıklarından nasıl korunabiliriz?
özellikle kış aylarında yada mevsim geçişlerinde hasta olmayanımız yoktur heralde, bu beden farklılıkları olarak direnç göstergelerini göstermektedir, bağışıklık sistemi güçlü organizmalarda bu süreç hızlı atlatılır, ama bağışıklığı zayıf güçsüz bedenler için kış mevsimleri çekilmez hale gelir.

Havaların soğumasıyla birlikte artık kış hastalıklarının baş göstermesi doğal bitkilere ve kış meyvelerine ilgiyi arttırdı. Aktarlar, kış aylarında sıklıkla görülen nezle-grip, üşütme, soğuk algınlığı, farenjit, zatürre gibi hastalıklardan korunabilmek için doğal öneriler sundu.Faydalı bitki olarak Adaçayı, papatya, zencefil, ıhlamur ve nane gibi kış bitkilerini, tavsiye edilen şekillerde tüketerek birçok hastalığa karşı direnç sağlanabileceğine dikkat çeken aktarlar, bunun yanı sıra mandalina, portakal ve nar gibi kış meyvelerin tüketiminde de özen gösterin


2.jpg





Kış Hastalıklarına direnin

Kış bitkilerinin doğru ve tavsiye edilen şekilde tüketilmesinin hastalıklara karşı önemli reaksiyonlar gösterdiğine işaret eden aktarlardan talep gören ürünler genelde çiçek türleridir. Çok sık olarak gribal enfeksiyonlarda bağışıklık sistemini güçlendirici ürünlerin başında şu anda zencefil ve ginseng dediğimiz ürünler gelmektedir. Adaçayı, papatya, zencefil, ıhlamur, nane gibi gribe ve nezleye karşı etkili doğal çayların satışında da artış oldu.

Kış hastalıkları nelerdir?

Soğuk Algınlığı – Nezle
Virüs sebebiyle oluşan bir hastalıktır (En sık Rinovirüsler). Dünyada en sık görülen hastalık tablosudur. Tedavisinde antibiyotik kullanılmamalıdır. Çocuklarda sıklıkla görülür. Bebekler, immün sistemi bozuk olanlar ve yaşlılarda ölümcül seyredebilir. Kuluçka süresi 1-3 gündür. İlk belirtisi kuru ve kaşıntılı boğaz ağrısıdır. Sonra burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürük ilave olur. Yüksek ateş görülebilir.

Farenjit – Tonsilit
Virüslere veya Beta mikrobuna bağlı gelişebilir. Şikayet olarak boğaz ağrısı ve gıcık vardır. Burun tıkanıklığı, ve akıntı, öksürük ve ateş de eşlik edebilir. Üç-dört gün sonra rahatlama olur. 1 hafta içinde geçer. Sadece bademciklerin iltihabına tonsilit denir. Grip virüsüne bağlı olarak gelişen farenjitte kas ağrıları, öksürük, baş ağrısı ve ateş de vardır. Bazı hastalarda etkene göre değişmekle beraber bademcikler üzerinde membran oluşabilir. Uçuk çıkabilir.

Larenjit – Ronşit
En sık çocuklarda görülür ve sebep çoğunlukla virüslerdir. Nefes darlığı ve solunum güçlüğü eşlik edebilir. Ses kalınlaşması veya kısılması, köpek havlaması tarzında öksürük olur. Bakteriyel enfeksiyon sonradan üzerine binebilir. Ateş eşlik edebilir. Sonbaharda en sık görülür. Çocuklarda nefes darlığı ciddi boyutlara ulaşabilir. Kan oksijeni düşebilir. Hastaneye yatırmak gerekebilir.

Sinüzit – Otits Madia
Orta kulak iltihabına otitis media denir. Yüzdeki kemiklerde bulunan hava boşluklarının (sinüsler) iltihabına ise sinüzit denir. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve basınç hissi, koyu burun akıntısı, diş ağrısı, ateş öksürük şikayetleri ile gelebilir. Antibiyotik ve yardımcı ilaçlarla tedavi edilirler. Tedavi edilmezse beyin absesine ve ölüme kadar varan komplikasyonlara sebep olabilirler.

Bronşit – Zatürre
Akciğere giden hava borularına bronş adı verilir. İltihabına ise bronşit denir. Akciğer parankiminin iltihabına ise zatürre denir. Akut bronşit ve kronik bronşit olarak ikiye ayrılır. Akut bronşit kısa süre önce gelişmiştir. Öksürük ile ortaya çıkar. Viral veya bakteriyel sebeple olabilir. Balgam, ateş olaya eşlik edebilir. Antibiyotik kullanmak gerekebilir. Kronik bronşit veya KOAH denilen hastalık ise genellikle kış aylarında azar. Öksürük, sarı-yeşil renkli balgam, balgam miktarında artma ile seyreder ateş yapabilir, nefes
 
Geri
Üst