Çocukları Kış Hastalıklarından Korumanın Yolları!!

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
Çocukları Kış Hastalıklarından Korumanın Yolları!!

Sonbahar geldi, kış kapımızda. Özellikle nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarının en yoğun görüldüğü dönem. Üstelik okullarda yüzlerce öğrenci biraraya gelince, birbirlerinden mikrop almaları da kolaylaşıyor.




Okullar açıldı. Çocukların bir kısmı bu yıl ilk kez okulla tanıştılar, bir kısmı ise daha kıdemli. Okullar başlayınca anne babaları bir telaş alır. "Ya çocuğum hastalanırsa..." Gerçekten de, okul yılları çocukların en sık sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldıkları dönemdir. Gerek, bir arada olmanın doğurduğu sonuçla çocukların birbirlerinden mikrop almaları, gerekse okul çağına rastlayan yıllarda karşılaşılan kronik ya da akut hastalıklar, çocukları sağlık açısından savunmasız hale getirirler.

Çocukluk çağında rastlanan hastalıkların mevsimsel özellikler gösterdiğini söyleyen çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Ebru Gözer, “Özellikle sonbahar ve kış aylarında en sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına rastlıyoruz. Çocuklar bize yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi üst solunum yoluna ait belirtilerle geliyorlar. Bu yakınmalara karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal gibi gastroenterit belirtileri de eşlik edebiliyor, ki bu durumda ‘viral sendrom’ olarak tanımlıyoruz. Bunun dışında akut hastalıklar içinde enfeksiyonlara ya da allerjik deri hastalıklarına bağlı deri döküntüleri ve idrar yolu enfeksiyonu sıkça görülen hastalıklar olarak sayılabilir" diyor.

Kış ayları ve kalabalık sınıflar, üst solunum yolu hastalıklarına neden olan mikropların bulaşması için son derece uygun ortamlar. Dr. Gözer, kimi zaman bu tabloya pnömoninin de eşlik edebildiğini, eğer çocuğun altta yatan astım gibi bir hastalığı varsa, o hastalığın alevlenmelerinin de görüldüğünü söylüyor. Kronik hastalıkların da kış aylarında alevlendiğine işaret eden Dr. Gözer, "Çocuğun eğer hipertansiyonu, kalp problemi, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları varsa, kış aylarında daha ağır şekilde görülebilir." diyor.

Uzmanlar, üst solunum yolu hastalıklarında sıklıkla görülen öksürüğün bir alarm olarak algılanmasını istiyor. Sürekli öksürüğü olan, önce nezle grip gibi başlayıp hastalığı bir haftanın üzerinde devam eden çocukların, özellikle gece gelen öksürüklerine dikkatle yaklaşılması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ela Tahmaz, "Bu öksürük zatürrenin ya da sinüzitin habercisi olabilir. Ateşli ya da ateşsiz, öksürük bir haftayı geçerse mutlaka bir hekime başvurulması gerekir. Zatürre hemen tedavi edilirse sorun yaratmayabilir ama aksi taktirde yüksek ateş ve solunum yetmezliğine kadar ilerleyen bir tablo yaratabilir. Çocuğun, yoğun bakımda izlenmesi ve hatta solunum cihazına bağlanması gerekebilir" diye konuşuyor.


alıntı
 
Ce: Çocukları Kış Hastalıklarından Korumanın Yolları!!

ellerine yüregine saglık çok güzel olmuş canım
 
Ce: Çocukları Kış Hastalıklarından Korumanın Yolları!!

emeğine sağlık güzel bi konu idi saol paylaşım için
 
Geri
Üst