Kısırlığın birliktelik üzerindeki olumsuz etkileri

Uzman SühaN

Administrator
Kısırlığın birliktelik üzerindeki olumsuz etkileri
Kısırlık tedavisi aylar, hatta yıllar sürebildiğinden çiftin ilişkisini olumsuz etkileyebilmekte, en azından alışılmış biçiminin dışına çıkmaktadır. Zamanlanmış cinsel ilişki, ilişkide döllenme amacının olması, belli pratiklerden kaçınıp belli pozisyonları benimseme bunların sebepleri arasında olabilmektedir. Çiftler cinsellikleri adeta gözlem ve baskı altında hissetmektedir.

Kadınlarda cinsel istek kaybı, cinsel uyarılmanın gerçekleşmemesi, anorgazmi biçiminde ortaya çıkmaktadır. Bu da doğrudan ve dolaylı olarak hamile kalmayı güçleştirmektedir. Aynı zamanda tedavide kullanılan hormonlar da cinselliği olumsuz etkilemektedir.






k.jpg

Cinsel istekle ilgili yapılan çalışmalarda normal çiftler arasında kadınlar %35 oranında cinsel isteksizlikten yakınmaktadırlar. Cinsel uyarılma problemleri ise toplumda kadınlarda %11-48 oranında 20 görülmektedir. Orgazm olamama kadınların %30’unda bildirilmiştir. Seksüel ağrı bozukluğu da kadınlarda ortalama %8 bulunmaktadır.

Kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğunun sebepleri, anksiyete, yetersiz stimulasyon, kognitif savunmalar ve ilişki problemleri olarak sıralanmaktadır.

Tüp bebek ,IVF tedavisine başvuran çiftlerde yapılan bir çalışmada çiftlerin % 47’si infertilitenin ilişkilerinde yakınlaşma, güçlenme, ve iletişimlerinde artmaya sebep olduğunu bildirirken, ortalama % 20’lik kadın ve erkek ise olumsuz etkilerini dile getirmişlerdir.

Kadınlarda yapılan bir çalışmada ise % 58 oranında seksüel ilgide azalma ve bunun sebebi olarak da programlanmış seksüel ilişki bildirilmiştir.

Yurt dışında 500 kısırlık tedavisi gören çiftle yapılan bir çalışmada seksüel problemler aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

1. Ağrılı cinsel ilişki

2. Progesterona bağlı seksüel ilgi azlığı

3. Amaca yönelik Katı veya rutin biçimlenmiş ilişki

6. Kötü beden imgesi

7. Depresyon

8. Suçluluk hisleri

Kadınların %37’si seksüel yaşamlarıyla ilgili tatminsizlik sebebini kısırlık tedavisine dayandırmaktadırlar..

Bu süreç içinde tedavi ekibinin çifte nasıl yardımcı olabileceğine dair istekleri şöyle Sıralayabiliriz :

1. Zaman içinde ortaya çıkabilecek güçlükleri tartışmak.

2. Çift arasında kısırlık sorunları hakkında konuşma ortamı yaratmak.

3. Birbirini suçlama davranışından kaçınmak.

4. Zamanlama ve birleşme tekniğinde aşırı belirleyici olmaktan kaçınma.

5. Bazal vücut ısısı ölçümünü veya yumurtlama günlerinin takibini sınırlama .

6. Çiftleri cinsel ilişkiyle ilgili yeterince bilgilendirme ve araştırma yapmaya teşvik

Kısırlık sorunu toplumdaki klasik rolleri bozan bir süreç olduğundan, geleneksel cinsel rolleri üstlenenlerde bu sürecin daha stresli yaşanacağı varsayılabilir.Yapılan çalışmada, geleneksel feminen rolü üstlenen kadınların maskülen (baskın ,erkeksi davranış özellikli) kadınlara göre kaygı ve bunaltı düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüş, ancak depresyon, evlilik ilişkileri ve cinsel sorunlar açısından bir fark bulunamamıştır. Ayrıştırılmamış cinsel kimlik yapısında olan erkeklerin diğerlerine göre (maskülen, feminen, androjen, ayrıştırılmamış) daha fazla anksiyete ve depresyon yaşadıkları görülmüştür .

(Uzm.Dr.Havva Deniz Oğuz ‘un kısırlık tedavisi gören kadınlarda ruh sağlığına, evlilik,ilişkileri ve cinsel yaşama etkileri adlı çalışmasından alınmıştır.)
kaynak:cocukistiyorum.com
 
Geri
Üst