KISIRLIKTA YER ALAN ÖNEMLİ ETKENLER

Uzman SühaN

Administrator
KISIRLIKTA YER ALAN ÖNEMLİ ETKENLER
kadın kısırlığının nedenleri,erkek kısırlığının nedenleri,erkek kısırlığının tedavisi,kadın kısırlığının nedenleri,kadın kısırlığının tedavisi hakkında bilgiler



ii.jpg

Kısırlık, düzenli bir şekilde 1 yıl ilişkiye girilmesine rağmen hiçbir korunma yöntemi kullanmaksızın oluşamayan gebeliklere denir. Yaşı genç çiftlerde tedavi için bekleme süresi daha uzun olabilir. Fakat kadının yaşı 35 ve üzerinde ise tedavi hemen başlatılmalıdır. Gebeliğin olması için hafta da en az bir kez cinsel ilişkiye olmalıdır. Cinsel ilişki ne kadar seyrek olursa gebelik şansı o kadar az olur.

ERKEKTE KISIRLIK:

Erkek kısırlığı genelde sperm sayısı ve kalitesinden dolayı oluşur. Sperm kanallarında bulunan tıkanıklıklar da kısırlık nedenidir. Sperm zayıflamasına bir çok faktör sebep olabilir. Erkeğin mesleği, rutin alışkanlıkları, aşırı stres sperm sayısını düşürerek kısırlığa neden olur. Erkeklerde kısırlık sayfamızda nedenlere detaylıca değineceğiz, ancak kısaca spermleri zayıflatacak bir kaç neden şöyledir:

Sürekli oturmak
Aşırı sıcakta çalışmak
Sigara kullanmak
Alkol kullanmak
Kimyasal maddelere maruz kalmak
Yoğun stres
Aşırı kilo
KADINDA KISIRLIK:

Kadınlarda oluşan kısırlık nedenleri, yaşa bağlı ve yumurtalık ve adet düzensizliklerinden dolayı oluşmaktadır. Rahim içini kaplayan dokunun rahim dışında gelişmesi ve kanallarda oluşan tıkanıklıklar da kısırlık nedenlerindendir. Rahim ağzında oluşan sorunlar ve alerjik durumlar gebe kalmayı etkileyen faktörler arasındadır.

Birde kadın ve erkekte açıklanamayan kısırlık bulguları vardır. Açıklanamayan kısırlıkta ilk etken olarak strese bağlı gelişen sorunlar yer alır. Stres üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Stres tedavisi ile sorunlar çözülebilir.

kısırlık tedavisi Kısırlık KISIRLIK TEDAVİSİ:

Tedavinin yapılabilmesi için ilk olarak kısırlık nedenlerinin belirlenmesi gerekir. Tedaviye başlayabilmek için ilk olarak erkekten sperm örneği alınır. Kadında ise tüplerin tıkalı olup olmadığı ve rahim ile ilgili sorunlar araştırılır. Sorunları tespit etmek için de rahim filmi çekilmesi gerekir. Adet kanamasının 3. Günü kadının hormonal dengesi ve yumurtalık kapasitesi için hormon testleri uygulanır. Nedenlerin araştırması bittikten sonra kısırlık için uygun tedavi yöntemi belirlenir ve tedaviye başlanır.

KISIRLIK TEDAVİSİNDE UYGULANAN YÖNTEMLER:

Kısırlık problemlerinden dolayı doktora başvuran kadınların % 20 civarında hormonal sorunlar dolayı yumurtlama problemi tespit edilir. Yumurtlama problemlerinin tedavisi için ve yumurtlamayı uyarmak ve yumurtaların çatlamasını sağlamak için hormonal ilaçlar kullanılır. Sebebi belirlenemeyen kısırlıklarda, rahim ağzına bağlı gelişen problemlerde ve sperm kalitesinde oluşan sorunlarda ilk öncelikli gebeliği sağlamak için aşılama yöntemi tedavisi uygulanır. Aşılama tedavisi; erkekten elde sperm sıvısında ki sperm hücreleri diğer sıvılardan ayrıştırılarak rahime direkt olarak transfer edilmesini sağlayan bir tedavi metodudur.

Fakat aşılama ile sonuç alınamayan daha ileri seviyede seyreden sorunlar için tüp bebek tedavi yöntemlerine başvurmak gerekmektedir. Tüp bebek tedavi yöntemleri ile başarı sağlamak oldukça yüksek ihtimallerdedir.

kısırlık nedenleri KısırlıkKISIRLIKTA YER ALAN ÖNEMLİ ETKENLER:

Kadının yaş ortalaması ( 40 yaşını geçmiş kadınlarda kısırlık en sık rastlanılan belirtilerdendir).

Erkeğin yaş ortalaması( ilerleyen yaşla beraber cinsel ilişki sayısının azalması nedeni ile gebe kalma şansında azalma olur).

Cinsel ilişki sayısı(Cinsel ilişki sıklığı gebe kalmayı etkileyen bir faktördür.)

Cinsel ilişkide zamanlama( kadında oluşan yumurtalar 24 – 48 saat arası canlı kalabilir. Ayda yalnızca 1 defa yumurta atılabilir. Yumurtlama dönemine denk gelen cinsel ilişkile ile gebe kalma olasılığı daha yüksektir
 
Geri
Üst