Klima mı Vantilatör mü?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Klima mı Vantilatör mü?
klima sağlığa zararlı mı
vantilatör klima
klima zararları





Sevgili melekler, kışın yazın gelmesini, yazın kışın gelmesini bekleriz. Şimdilerde ise kavurucu sıcaklara merhaba dememize az kaldı. İşte bu zamanlarda da en büyük kurtarıcımız ya vantilatör ya da klima oluyor. Peki siz hangisini daha çok tercih ediyorsunuz? Aşağıdaki makalede Op. Dr. Muhammet Dilber, sağlık açısından birçok olumsuz sonuçlara yol açabilen bu cihazları kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.


klima-f9.jpg



Klima açıkken uyuyanlara uyarı!

Klimalar havayı ısıtır, soğutur ama aynı zamanda havayı kurutur, neticesinde üst ve alt solunum yollarının hastalanması için zemin oluşturur.

Klimanın çalışması ile havadaki nem oranının azalması mekanda yoğunlaşan kuru havanın, burunda- boğazda tahrişe neden olması sonucu enfeksiyon riski belirgin ölçüde artar. Böylece kronik farenjitlere davetiye çıkarmış oluruz.

Özellikle klimalı bir ortamda uyurken dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu sırada vücudumuzun savunması zayıflar ve kolaylıkla hastalanabiliriz.

Terliyken dikkat!

Dışarıdan terlemiş olarak gelip klimalı ortama girdiğimizde, terin üzerimizde aniden soğuması "klima çarpmasına" sebep olabilir. Ani soğuk ve sıcak değişimi, bir nevi "şok" etkisi oluşturur ve boyun tutulması ve göğüste bıçak saplanır tarzda bir ağrı meydana getirir. Bunu önlemenin yolu ortamdaki ısıyı bir anda çok fazla soğutmaktansa kademeli olarak düşürmekten geçer.

Klimalı ortamda sigara içmek daha tehlikeli!

Klimalı ortamda sigara içilmesi ise bağışıklık sistemini zayıflatarak kronik akciğer hastalıkları için zemin oluşturur. Nemsiz ortamda kurumuş üst ve alt solunum yolları hastalanmak için zaten çoktan bahane arıyorken üstüne bir de sigara içilmesi durumu iyice kötüleştirmekten başka bir şey değildir.

Araç kliması felce bile sebep olabilir

Araba klimalarının kullanımında da oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Araç klimalarının çok yakından hava üflüyor olmasının daha da zararlı olduğunu unutmamalıyız. Özellikle serinlemek için yüzümüzü yıkayıp yola çıktığımızda, açtığımız klimanın yüz felcine kadar varan birçok rahatsızlığı ortaya çıkarabileceği unutulmamalıdır.

Aracın belli bir süre kapalı kaldıktan sonra, içerideki havasızlığın da etkisiyle bazı bakterilerin ve polenlerin klima filtrelerinde biriktiğini, bunların da hem alerjik sorunları tetiklediğini hem de enfeksiyonlar için uygun ortam oluşturduklarını bilmemiz gerekmektedir.

Arabaya biner binmez klimayı çalıştırmak yerine, camları açmak ve birkaç dakika doğal havalandırma yapıldıktan sonra klimaların kullanılması çok daha doğru olacaktır. Ayrıca polen filtreli klima kullanımı da alerjik bünyeli kişilerde faydalı olacaktır.

Vantilatörün olumsuz etkisi daha az!

Vantilatör, bir basınç farkı oluşturup havanın akışını sağlayarak daha doğal bir serinlik sağlar. Klimaya göre biraz ilkel görünse de olumsuz etkileri daha azdır. Çünkü isteseniz de ortamın ısısını bir anda çok fazla düşüremezsiniz. Fakat vantilatörlerin de dikkatli kullanılmamasının kas iskelet sistemi problemlerine yol açtığını unutmamalıyız.
 
bende bu yüzden klima taktırmıyorum beni çok çarpıyor hasta ediyor vantilatör kullanıyorum kalma kadar dokunmuyor heryere taşıayabiliyorsun bide elektirkkten tasarruf daha az elektrik harcıyor
 
Geri
Üst