Kocaeli Şehir Tanıtımı

Kocaeli Doğal Güzellikleri

Kocaeli Doğal Güzellikleri

Sapanca Gölü (Merkez)

İzmit Körfezi’nin doğusunda Adapazarı Ovası ile Düzce ve Bolu ovaları gibi tektonik çukurlar dizisinin batı-doğu doğrultusundaki kırık fay hattının batısında yer alan Sapanca Gölü’nün su toplama alanı 250 km2, yüzölçümü 47 km2’dir. Gölün deniz seviyesinden yüksekliği 32 m.dir. Kuzeyde yaklaşık 300 m. yüksekliğinde bir plato, güneyde de Samanlı dağları ile çevrilidir.
Sapanca Gölü’nün büyük bölümü Sakarya ilinde, batı kesimi de Kocaeli’nin sınırları içerisinde bulunmaktadır.

İzmit Körfezi’nden Büyükderbent isimli alçak bir eşikle ayrılan göl çukurunun doğu ve batı ucu Alivyon birikmeleri sonucunda gittikçe küçülmektedir. Bunun yanı sıra güneydeki Samanlı Dağları’ndan inen ve gölü besleyen küçük derelerin getirdiği birikintilerle kıyıda bir şerit meydana gelmiştir. Bu birikintilerin düzenli biçimde ilerleyişi gölün batı kesimini de daraltmaktadır. Samanlı dağları’ndan inen akarsuların yanı sıra yağmur ve kar suları ile dipteki su kaynakları gölü beslemektedir. Gölün fazla suları kuzeydoğudaki Çark Suyu’nun aracılığı ile Sakarya Nehri’ne boşalmaktadır.

Gölün İlkbaharda suları yükselmekte, Sonbahar aylarında da en alçak düzeye inmektedir. Gölde yayın, turna, alabalık, tatlısu kefali, sazan ve kerevit gibi su ürünleri bulunmaktadır.


Kaplıcalar ve İçmeler

Yeniköy Yazlık Ilıcası (Gölcük)

Kocaeli Gölcük ilçesinin 15 km. güneyinde Yeniköy’de bulunan Yazlık Ilıcası denize 3 km. uzaklıktadır.
Bu ılıcanın suyu 40 C sıcaklıkta olup, cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.






Maşukiye Şifalı Suyu (Merkez)

Kocaeli Maşukiye yakınlarında Kartepe eteklerinde bulunan Maşukiye şifalı suyu fundalıklar arasından çıkmakta olup, denizden 50 m. yüksekliktedir.
Suyun sıcaklığı 20 C olup, cilt ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Aynı zamanda burada orman içerisinden çıkan derenin oluşturduğu çağlayanların çevresi piknik alanı olarak kullanılmaktadır.


Soğuksu Şifalı Suyu ve Piknik Alanı (Merkez)

Kocaeli Bahçecik beldesinde bulunan Soğuksu Şifalı Suyu mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca İzmit Körfezi’ne hakim olması nedeniyle de yörenin önemli bir piknik alanıdır.


Akpınar Suyu (Merkez)

Kocaeli Akpınar Köyü’nde bulunan Akpınar Suyu ve mesire alanı, Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce milli park olarak tescil edilmiştir. Bu mesire yerinin içerisinde Akpınar Suyu piknik ve mesire alanı bulunmaktadır.


Kartepe (Merkez)

Kocaeli’nin güneydoğusunda bulunan Kartepe’nin yüksekliği 1606 m.dir. İlin dağ turizmi yönünden önemli bir bölgesi olup, kış sporları yapıldığı gibi aynı zamanda da mesire yeridir.

Çevresi çam, kayın ve ıhlamur ağaçları ile kaplıdır. Ayrıca burada küçük göller de bulunmaktadır. Bu göllerde alabalık yetiştirilmektedir.




Beşkayalar Tabiat Parkı (Merkez)

Kocaeli Yuvacık beldesi yakınlarında bulunan Beşkayalar Tabiat Parkı, Soğuk Dere ve Sıcak Derenin birleştiği vadide yapılan Yuvacık Barajı çevresindedir.

Baraj çevresinde alabalık çiftlikleri ve zengin bir bitki örtüsü bulunmaktadır. Aynı zamanda vadi kanyon konumundadır. Mesire yeri olmasının yanı sıra yörenin trekking alanlarından birisidir.


Ballıkayalar Vadisi (Gebze)

Kocaeli Gebze ilçesi, Tavşanlı Köyü’ndeki Balıklayalar Vadisi 1,5 km. uzunluğunda, 40-80 m. genişliğinde bir vadidir. Dağ sporları yönünden önemli bir merkez olup, “Tabiat Parkı ve Doğal Sit Alanı” olarak ilan edilmiştir.

Ballıkayalar Vadisi kireç taşlarının erimesi sonucu gelişen jeomorfolojik şekilleri ile karstik bir boğazdır.



Çenesuyu (Derince)

Kocaeli derince ilçesinin kuzeyinde bulunan Çenedağı yörenin en yüksek dağıdır. Kocaeli’nin ünlü Çenesuyu bu dağın kuzeyindeki bir vadiden kaynaklanmaktadır.

Kocaeli’nin Roma egemenliği döneminde İmparator Severius Alexander, Nicomedia'ya M.S. 238 yılında gelmiş, bu gelişi nedeniyle mermer bir yazıt dikilmiş ve adına sikke basılmıştır. İmparatorun annesi Ivlia Namea, Alexander’in öldürülmesinden sonra burada kalmış ve bütün servetini kentteki mabetlere adamıştır. Bu arada Çenesuyunun kollarından olan ve sonradan Kilisecik Suyu denilen su tesislerini yaptırmıştır.

Çenesuyu İzmit ile özdeşleştirilmiştir. Sultan Abdülaziz onuruna buradaki saray yapılırken avlu kapısının üzerine İzmitli Şair Saffet tarafından 22 dizelik bir kaside yazılmıştır. Bu kasidede Çenesuyu’ndan da söz edilmiştir.


Çınarlı Dere (Derince)

Kocaeli Derince ilçesinin kuzeyindeki dağlık alanda bulunan Çınarlı Dere yörenin mesire yerlerinden birisidir. Dere çevresi ağaçlık alandır.


Başdeğirmen Mesire Alanı (Karamürsel)

Kocaeli Karamürsel ilçesi Karapınar Köyü’ndeki Başdeğirmen Akçat ve Karapınar derlerinin birleştiği yerdedir. Başdeğirmen Mesire Alanı 180.000 m2’lik bir alanı kaplamaktadır. Mesire alanında başta Suludere olmak üzere küçük dereler ve büyük boyda çınar ağaçları bulunmaktadır. Buradaki 225 yıllık tarihi bir çınar yöreyi simgelemektedir. 1912 yılında mübadele sonucu Rumeli’den buraya göç eden Baş ailesi tarafından satın alınmış ve vadiye iki su değirmeni yapılmıştır. Daha sonra bu vadinin çevresinde kalabalık bir yerleşim oluşmuştur.

Günümüzde Samanlı Dağları’ndan beslenen Suludere’nin çevresinde turistik tesisler bulunmaktadır.


Kerpe (Kandıra)

Kocaeli Kandıra ilçesine 10 km. uzaklıktaki Kerpe Köyü’nde bulunan ilin Karadeniz kıyısındaki doğal limanıdır. Buradaki kayalıklar dalga gücü ile oyulmuş ve kıyıda ilgi çekici doğal görünümler oluşturmuştur. Ayrıca çevresi ormanlıktır.

Küçük balıkçı tekneleri ve deniz araçlarını barındıran limanı yakın tarihlerden itibaren önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir. Kerpe’nin doğal koyları, 150 m. uzunluğunda kumsalı bulunmaktadır.


Kefken Adası (Kandıra)

Kocaeli Kandıra ilçesine 20 km. uzaklıktaki Kefken, ilin Karadeniz kıyısındaki tek adasıdır.Adanın yüzölçümü 0.11 km2 olup, kıyı uzunluğu 1.7 km.dir.Genellikle kayalık olan bu adaya Karadeniz’de fırtınaya yakalanan gemiler ve balıkçı tekneleri sığınmaktadır. Kefken’de kıyı güvenliği ve gemi kurtarması ile ilgili görevliler dışında yerleşim bulunmamaktadır. Ayrıca ada, sualtı balık avcılarının rağbet ettiği bir yerdir.


Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı (Gebze)

Kocaeli Gebze ilçesi Darıca’da bulunan, Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı Bayramoğlu'nda nesli tükenmekte olan hayvanların bakımını üstlenmek için1991 yılında kurulmuştur. 140.000 m2'lik alanı kaplayan parkta, 350 çeşit hayvan ve 250 çeşit bitki bulunmaktadır.

Darıca Kuş Cenneti ve Temalı Parkı, tropik merkez akvaryum, botanik bahçeleri ile çocuk oyun alanları ve kafeteryası ile bir bütün oluşturmaktadır.

Kenthaber Kültür Kurulu
ve Fotoğraflar, ...:::KOCAELİ VALİLİĞİ:::..., SABAH - 15 Şubat 2008, Cuma - Ana Sayfawww.sapanca.edu tr adreslerinden alınmıştır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cevap: Kocaeli Şehir Tanıtımı

İşte benim memleketim. Emeğine sağlık meleğimm çok güzel hazırlamışsın :minik:
 
Cevap: Kocaeli Şehir Tanıtımı

güzel şehir ellerine sağlık canım
 
Geri
Üst