Koku kaybı nedir tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Koku kaybı nedir tedavisi nasıldır ?
Koku hissiniz, hayattan zevk almanıza yardımcı olur. Koku alma duyunuz birden fazla amaca hizmet eder. Sadece çeşitli aromalardan zevk almanıza izin vermez, aynı zamanda sizi potansiyel tehlikeler konusunda uyarır.Koku kaybı kısmi (hiposmi) veya komple (anosmi) olabilir ve nedene bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir.Koku bozukluğu olan birçok kişi de tat hissi de olabilir. Bu durum aşırı zayıflamanıza sebebiyet verir. Koku,koku kaybı ,koku kaybı nedir,koku kaybı nedenleri,koku kaybı belirtileri,koku kaybı tedavisi ile ilgili tüm ayrıntınları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.

koku kaybı.jpg


Koku alma bozuklukları ve koku duyusu kaybı nedenleri

Koku kayıplarının nedenleri nedir?







Anosmia, koku duyusunun kaybolması için tıbbi terimdir. Genellikle bir burun rahatsızlığı veya beyin hasarı neden olur, ancak bazı insanlar koku duyusu olmadan doğarlar (konjenital anosmi).Koku duyunuzu kaybetmek çok iç karartıcı ve izole edici olabilir. Koku duyusunun kaybolması pek çok deneyimi kaçırmak anlamına gelir.

Sebepler

Burun tıkanıklığı ile birlikte olan soğuk algınlığı, kısmen, geçici olarak koku kaybına neden olan en yaygın nedenidir.Normal yaşlanma da ilerleyici, eksiksiz ve kalıcı hale gelebilecek bir koku kaybına neden olabilir.Toplam koku kaybı oldukça nadir olmakla birlikte, zamanla birlikte yaygınlaşan nedenlerin artmasıyla birlikte, semptomlar bazen ciddi sorunlara ya da sıkıntıya yol açacak kadar ağırdır. Gıdayı doğru bir şekilde tatmak ve tadını çıkarmak için sağlam bir koku duyusu gereklidir; Bu hissi kaybetmeniz yemek yemeya olan ilgi kaybına , potansiyel olarak kilo kaybı, malnütrisyon veya hatta depresyona neden olabilir.

Sık soğukluğa (grip dahil) neden olan çeşitli virüsler, burun üstündeki, kokuları tespit etmekle yükümlü olan çalışma astarına zarar verebilir ve müdahale edebilir. Bu, 50 yaş üstü kadınlarda daha sık görülme eğilimi gösterir ve kafa travmasından sonra anosmi olan hastalar gibi genelde kısmi koku kaybına neden olur . Karaciğer yetmezliği, düşük aktif tiroid bezi ve diyabet de dahil olmak üzere koku duygusu ile ilgili sorunlara yol açabilecek tıbbi nedenler vardır.

Burnunuzun iç astarıyla ilgili sorunlar
Burnunuzun iç yüzeyini örten mukoza zarlarının geçici tahrişine veya tıkanmasına neden olan koşullar, koku kaybının en yaygın nedenidir. Bunlar arasında şunlar olabilir:

Akut sinüzit (sinüs enfeksiyonu)
Soğuk algınlığı
Saman nezlesi (alerjik rinit)
Grip
Alerjik olmayan rinit (alerjiklere bağlı olmayan kronik tıkanıklık veya hapşırma)
Burnunun içinde kemik deformitesi
Burun polipleri
Tümörler

Tedavi

Bir koku bozukluğunun doğru bir şekilde değerlendirilmesi, diğer şeylerin yanı sıra, kulaklar, burun ve boğaz fizik muayenesi; Zehirli kimyasallara maruz kalma veya yaralanma gibi sağlık geçmişini gözden geçirme; Ve koku tstleriyle hekim tarafın dan teşhis edilebilir..


Koku alma epiteline hizmet eden sinir hücreleri sinir sistemine özgüdür. Koku alma nöronları vücudun herhangi bir yerindeki sinir hücrelerinin aksine yaralanma sonrasında iyileşebilir veya yenilenebilir. Bu, anosminin görülme sıklıklarının geçici olabileceği anlamına gelir.

Nedenine bağlı olarak koku kaybı bazen tedavi edilebilir. Doktorunuz bakteri enfeksiyonunu tedavi etmek için antibiyotik verebilir veya burun geçişinizi engelleyen durumları kaldırabilir.Diğer durumlarda, koku kaybı kalıcı olabilir. Özellikle 60 yaşından sonra, koku alma hissini kaybetme riski daha yüksek.Anosminin iyileştirip iyileştirilmesine bakılmaksızın, temel nedene bağlıdır.Konjenital anosmi olan insanlar, koku alma konusunda bir ömür boyu yetersiz kalırlar ve kokunun ne olduğu hakkında hiçbir fikirleri yoktur.Bununla birlikte, altta yatan durum tedavi edildiğinde diğer anosmi türleri tedavi edilebilir
 
Anosmia tamamen koku kaybıdır. Hipozemi kısmen koku kaybıdır. Anosmi olan çoğu insan tuzlu, tatlı, ekşili ve acı maddeleri tanıyabilir, ancak spesifik lezzetler arasındaki farkı söyleyemez. Tatlar arasındaki farkı söyleme yeteneği aslında dildeki lezzet reseptörlerine değil, kokuyla ilgilidir. Bu nedenle, anosmi olan insanlar genellikle tat duygularını kaybetmekten ve yemek yemeden şikayetçidirler.Polipler, tümörler, burundaki diğer enfeksiyonlar ve mevsimsel alerjiler (alerjik rinit) koku alma kabiliyetine müdahale edebilir. Nazik sinüslerin ciddi enfeksiyonları veya kanser için radyasyon terapisi, aylarca süren veya kalıcı hale gelen bir koku ya da tad kaybına neden olur. Bu koşullar koku algılayıcılarına zarar verebilir veya yok edebilir. Tütünün rolü belirsizdir.Bazen yaralanma, beyni burun boşluğundan ayıran bir kemik kırığı içerir. Koku telleri hasarı, enfeksiyonlardan (örneğin apse gibi) veya kribriform plakanın yakınındaki tümörlerden de kaynaklanabilir.
 
Geri
Üst