Kolesterolü olanlar nasıl beslenmeli ?

Uzman SühaN

Administrator
Kolesterolü olanlar nasıl beslenmeli ?
İnsan yaşamını tehdit eden ve birtakım rahatsızlıklara yol açan kolesterol tedavisi olan bir hastalıktır.Tedavisi birazda kişinin iradesine bağlıdır.Kötü beslenmenin sonucu olan kolesterol düzenli ve sağlıklı beslenme ile yenilebilir.Peki kolesterolü olan nasıl beslenmeli nelere dikkat etmeli tüm detaylar yazımızın devamın da.Öncesi ; Kolesterolüm var nasıl düşürebilirim? Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.

Kolesterol günümüzdeki en sık rastlanılan hastalıklardan biridir.Düzensiz beslenme ve aşırı hayvansal besinler tüketme sonucu oluşur.Aşırı et ,sakatat tüketimi aşırı yağlı yemekler kolesterole yol açabilir.Hayvansal besinlerde ve hücrelerde bulunan mumsu yapıda yağa benzeyen maddedir kolesterol.Kanda aşırı miktarda bulunan kolesterol bir çok hastalığa nedne olmaktadır.Kalp krizi,böbrek hastalıkları,felç,damar tıkanıklığı gibi.Özellikle kalp ve damar hastalıkları için risk faktörü olan kolesterolü birazdan vereceğimiz önerilerle alt edebilirsiniz.Kolesterolü olan nasıl beslenmeli,kolesterol hakkında bilgiler yazımızın devamın da.


kolesterol ve beslenme.jpg





Kolesterol

Kolesterol insan vücudunun bütün hücrelerinde yağa benzeyen bir maddedir. Hücre zarının ve bazı hormonların yapımında kullanılan kolesterol kan da fazla miktarda bulunmasından dolayı da zararlıdır. Kolesterol üretimi karaciğerde meydana gelmektedir. Besinler aracılığı ile alınmaktadır. Hayvan kaynaklı besinler olan et, tavuk, süt ürünleri, yumurta gibi ürünler de bulunmaktadır. Meyve sebze ve tahıllarda bulunmamaktadır. Kolesterolün önemi aslında çok önemlidir. Kanda kolesterol düzeyinin çok fazla olması kalp damar hastalıların tehlikesini artırmakta daha kötüsü dikkat edilmezse ölüme kadar gitmektedir. Kalp hastalılarının ana sebebi kolesteroldür. Kişide kolesterol düzeyi ne kadar çok yüksek ise kalp hastası olma ihtimali bir o kadar da çok yüksektir.

Türkiye istatistiklerine bakıldığı ve ayrıntılı incelendiği zaman erkekler de ve kadınlar da ölüm nedenin ilk sırasın da kalp damar hastalığı gelmektedir. Daha önceleri insanlar bu duruma dikkat etmezken bilinçli olan insanlar artık bu duruma çok dikkat etmekte ve önlemlerini almaktadır. Teknolojinin de gelişmesi ile doktorlarımızda insanlara neler yapılması gerektiğini özenle anlatmakta ve bilgilendirmektedir. Kolesterolün iyi ve kötü olanı da mevcuttur. Kolesterol karaciğerden direk hücrelere, hücrelerden de kan yolu ile tekrar karaciğer taşınır. Kolesterol ve diğer insan vücudunda bulunan yağlar kan içerisinde eriyemedikleri için paketler halinde lipoprotein adı altında taşınırlar. Bunlardan kolesterolü taşıyan iki durum vardır. Bunlar kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL-Kolesterol, iyi olarak da bilinen ise HDL-Kolesteroldür. LDL kolesterol kanda kolesterolü taşımayı yapan pakettir. Kanda kolesterol düzeyi yüksek olduğu zaman damarların içine yapışarak buralar da plaklar oluşturur. Kolesterol dışında bazı maddelerde eklenmesi ile plaklar büyümeye başlar.

Bu büyümeler çatlaklara neden olmaktadır. Bu çatlaklarda oluşmaya başlayan pıhtılar damarların tıkanmasına neden olur. Günümüzde de ve eski zamanlarda da yaygın olan bu hastalık türü damar sertliği olarak da bilinmektedir. Bu tıkanıklık insan vücudu için hiç iyi bir şey değildir. Bu damar tıkanıklığı kalpte gerçekleşirse kalp krizine neden olmaktadır. Beyin damarlarında gerçekleşmesi halinde de vücutta felce neden olmaktadır. Kandaki diğer kolesteroller HDL-Kolesterol adı verilen paketlerin içinde taşınmaktadır. HDL-Kolesterol damarlarda biriken kolesterolün birikimini önlemektedir. Türkiye de yapılan bir araştırmaya göre de HDL-Kolesterolünün yüksek olduğu insanlarda kal hastalığının çok daha az olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Diğer yapılan araştırmalarda da genel itibariyle Türk halkında HDL-Kolesterol değerinin düşük olduğu sonucu çıkmaktadır. İnsan sağlığına zarar veren her şey ve bu duruma şişmanlık da dahil iyi kolesterolü düşürürken düzenli olarak yapılan egzersiz, spor gibi aktiviteler iyi kolesterolü yükseltmektedir. Kolesterolün iyi bir şey olmadığı ancak HDL-Kolesterol nasıl iyi olduğunu da açıklamakta fayda vardır.

Kandaki kolesterol etkilerine baktığımız zaman bunun cevabını kolaylıkla bulabilmekteyiz. LDL-Kolesterol karaciğer de üretilip kana verilmektedir. Kana geldikten sonra LDL-Kolesterol kan damarlarının duvarında birikim yapmaya başlamaktadır. Damarlarda başlayan bu birikim aterosklerotik plaklar büyümeye başlamaktadır ve büyüme başladıktan sonra damar boşlukları bu büyüme ile daralmaktadır. HDL-Kolesterol, LDL-Kolesterolün tam tersi etki göstermektedir. Kanda dolaşım yapan kolesterolü toplayarak vücuttan atılmasını sağlamak üzere karaciğere getirmekte ve böylece kan damarlarının kolesterolün maruz kalacağı zararlı etkilerini azaltmaktadır.


Kolesterolü Düşüren Gıdalar
Yulaf: Kahvaltılık olarak tüketebileceğiniz yulaf ezmesi, mısır gevreği ya da yulaf kepeği LDL kolesterolü düşürür. Yulafa ek olarak yine besin lifi içeren elma, armut, erik gibi meyveleri yiyebilirsiniz.

Fındık: Fındık, kalp sağlığını koruyan ve kolesterolü düşüren E vitamini, lif ve tekli doymamış yağlar bakımından zengin bir yemiştir. Fındığa ek olarak günde 1 avuçtan fazla olmamak üzere ceviz ve badem gibi yemişler kolesterole iyi gelecektir.

Balık: Omega 3 yağ asitleri birçok yönden kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Omega 3 “iyi” kolesterol olan HDL kolesterolü yükseltirken kan basıncını düzenler ve kanı incelterek pıhtılaşmayla damar tıkanıklığı riskini düşürür. Hamsi, sardalye, ton ve somon balıkları iyi birer omega 3 kaynağıdır.

Zeytinyağı: Sızma zeytinyağı güçlü bir antioksidandır ve tereyağı, ayçiçek yağı gibi diğer yağlara göre daha az işlendiğinden daha sağlıklı bir yağ kaynağı olarak kullanılabilir. Yüksek kalorili olduğu için özellikle kilo vermeye çalışanlar zeytinyağını günde 2 yemek kaşığından fazla tüketmemelidir.


Kolesterolü Düşürmek İçin Diğer Öneriler
Egzersiz: Düzenli egzersiz kötü kolesterolün karaciğer tarafından iyi kolesterole çevrilmesine yarayabilir.

Fiziksel aktiviteler metabolik prosesi uyararak kandaki kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Bu sayede trigliserid damar çeperlerinde plak oluşturmaz ve damar tıkanıklığı engellenebilir.

Kolesterolü düşürmek için önerilen egzersiz miktarı, haftada en az 4 gün 30 dakikadan kısa olmamak üzere tempolu fiziksel aktivitelerdir. 12 ile 16 hafta boyunca yapılan düzenli egzersiz sonunda kolesterolü %10 – %20 düşürebilirsiniz.

Sigara: Sigara kullanımı tek başına iyi kolesterolü düşürerek damar tıkanıklığı riskini arttıran bir faktördür.

Sigara içmiyor olsanız dahi “duman altı” olmak aynı etkiyi yaratmaktadır. İyi kolesterolün düşmesi damarlarda oluşan birikimlerin temizlenip vücuttan atılmasını engeller.
 
Geri
Üst