Kolorektal kanser nedir belirtileri nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Kolorektal kanser nedir belirtileri nelerdir?
Erken evrede , kolorektal kanser genellikle semptomlara sahip değildir. Bu nedenle tarama çok önemlidir. Kolorektal kanser için sık görülen risk faktörleri, artan yaş, kolon polipleri ve uzun süredir devam eden ülseratif kolittir . Çoğu kolorektal kanser polipten gelişir. Kolon poliplerinin çıkarılması kolorektal kanserin önlenmesine yardımcı olabilir. Kolorektal kanserin tedavisi, hastanın sağlığının yanı sıra kanser yayılımının konumuna, boyutuna ve bağlıdır. Kolon kanseri veya kolorektal kanser, kalın bağırsakta veya rektumda başlar. Erken teşhisle tedavi edilebilir.


kolorektal kanser.jpg




Bağırsak kanseri mide ve anüs arasındaki sindirim sistemini etkileyen bir kanserdir. Kolorektal kanserin karakteristik belirtileri bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler ve alt kanamayı içerir. Tedavide ameliyat, bazı durumlarda kemoterapi veya radyasyon tedavisi uygulanır. Birçok durumda kolorektal kanser, hastalık seyrinde yeterince erken tespit edildiğinde iyileştirilebilir. Bu hastalığın gelişme riski, esasen uzun süreli ülseratif kolit olmakla birlikte, Crohn hastalığı nın bazı örneklerinde görülen enflamatuar bağırsak hastalığı olanlarda da artmaktadır .

İşaretler, belirtiler ve teşhis

Kolorektal kanser belirtileri ve semptomları çok sayıda ve çeşitlidir, bunlara aşağıdakiler dahildir:

Dışkıda kan veya rektum kanaması
Bağırsak alışkanlığının 6 haftadan daha uzun bir sürede değişmesi (örneğin gevşek dışkı, diyare veya kabızlık)
Mide ağrısı (sıklıkla şiddetli)
Karında kitle
Kilo kaybı
Zayıflık ve yorgunluk (anemi semptomları).

Kolorektal kanser için kesin bir test kolonoskopidir. Kolonoskopi, bağırsak astarını görüntülemek için bir kolonoskop (bir ucunda bir video kamera olan ince, esnek, boru biçimli bir alet) kullanılarak bir cerrah veya gastroenterolog tarafından yapılır ve gerekirse laboratuvar testleri için biyopsi dokusu örnekleri alınır. Kanser evresi, kanserinizin büyüklüğünü ve orijinal alanından vücudun diğer alanlarına yayılıp çoğalmadığını açıklar. Kanserinizin evresini bilmek, doktorunuzun kanseriniz için en iyi tedaviyi seçmesine yardımcı olacaktır.


Kolon kanseri nedenleri

Kolon kanserinin spesifik bir nedeni olmamasına rağmen, bazı faktörler hastalığa yakalanma riskini artırabilmektedir. Bu faktörler genetiği, diyeti ve sağlığı içerir. Ailede kolon kanseri öyküsü olan kişiler, özellikle birden fazla akrabası hastalığa yakalanırsa, risk altındadır. Yağ ve kırmızı et açısından zengin bir diyet hastalık riskini artırabilir. Buna ek olarak, ağır alkol kullanımı ve sigara içilmesi, kolon kanseri teşhisine katkıda bulunabilir. Obezite, diyabet ve egzersiz eksikliği gibi sağlık faktörleri artmış risk ile ilişkilidir. Üstelik, diğer kanser türleri gibi inflamatuvar hastalıklar veya ülseratif kolit gibi durumlar, kolon kanseri gelişme olasılığını artırabilir.

Kanseri teşhis etmenin birkaç yolu vardır, en yaygın ve en belirleyici olanı kolonoskopidir. Kolon kanseri teşhisinin diğer bir yolu da baryumlu lavman aracılığıyla yapılır. Baryum bir boya olarak kullanılır ve kalın bağırsaklarınızı ve hatta ince bağırsağınızı bir röntgen filminde görünür kılacaktır. Aldığınız tedavi, kanserin hangi aşamada olduğuna bağlıdır. Kolorektal kanser için birincil tedaviler, kanser hücrelerini yok etmek için cerrahi ve kanser hücrelerini öldürmek için kemoterapi ve radyasyon tedavisidir. Bağırsak kanserlerinin spesifik nedeni bilinmemektedir ancak yaşam biçim faktörleri gelişimine katkıda bulunabilir. Bu nedenle, aşağıdaki yaşam tarzı değişiklikleri veya modifikasyonları yapmak bağırsak kanseri riskini düşürebilir:

Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması
Fiziksel olarak aktif olmak
Tahıllar, tahıllar, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet yemek
Yağ, tuz ve şeker alımını azaltmak
Alkolden kaçınmak
Sigarayı bırakmak .


Alternatif tedavilerin kolon kanserini tedavi edebileceğini veya iyileştirebildiğini göstermek için bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen, bazı tedaviler kanser hastalarının yaşam kalitesini artırabilmektedir. Araştırmacılara göre, besleyici bir diyet yemek, yeterli egzersiz yapma ve vücut yağını kontrol etme, kolorektal kanserlerinin% 45 ini önleyebilir. Bu, sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesi, kolorektal kanser olma riskinizi önemli ölçüde azaltabileceği anlamına gelir.

Bu semptomların birçoğu gözden kaçabilir, ancak tehlikeli bir durumun işareti olabilirler. Kanseri erken evrelerde saptamak hayatınızı kurtarabilir, bu nedenle kolorektal kanser belirtilerini ve semptomlarını tanımaya hazır olmak önemlidir. Belirtiler yaşıyorsanız veya kolorektal kanser için kişisel riskiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, mutlaka bir hekime görünün .
 
Kolorektal kanser, kolondan veya rektumda başlayan kanserdir. Kolon ve rektum, vücudun sindirim sisteminin alt kısmı olan kalın bağırsak kısımlarıdır.Sindirim sırasında, gıda midede ve ince bağırsakta kolona doğru hareket eder. Kolon, gıdalardaki su ve besin maddelerini emerek atık maddeyi (dışkı) depolar. Vücuttan ayrılmadan önce dışkı kolondan rektum içine geçer.Kolorektal kanser sıklıkla kolondaki veya rektumun iç duvarında oluşabilen bir polip adı verilen bir büyüme olarak başlar. Bir polip kanser ihtimalini artırabilir. Bazen kolondaki veya rektumdaki polipler anormal büyümeler oluşturur. Zamanla, bazı polipler kansere dönüşebilir. Makalede yer alan septomlara sahipseniz mutlaka hekime görünün.
 
Geri
Üst