Konjonktivit nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Konjonktivit nedir?
Gözde kızarıkların en sık sebebi olan konjonktivit,konjonktiva tabakasının iltihabına verilen isimdir. Gözün beyazı olan sklera ince, soğan zarı gibi bir tabakayla kaplıdır. Konjonktiva adı verilen bu tabaka gözün yüzeyini nemlendiren maddeler salgılar. Bu tabaka içinde ince damarlar vardır ve dikkatli bakıldığında çıplak gözle dahi görülebilirler. Konjonktivada iltihap olduğunda damarlar daha belirginleşir ve göz kızarır.





4.jpg





Konjonktivit neden olur?

Çok farklı sebepler vardır. En sık mikroplar, alerji, sigara dumanı ve hava kirliliğidir. Konjonktiva basit bir doku olduğundan her üç nedene de aynı tepkiyi gösterir yani kızarır. Mikrobik nedenlere bağlı konjonktivitlerde göz kızarır ve çok miktarda çapaklı akıntı olur, çok çapaklı durumlar akut bir enfeksiyon belirtisidir ve göz doktoruna başvurmanız gereklidir. Diğer taraftan bazı diğer mikropların neden olduğu konjonktivitlerde çok az çapak olur ve sadece sabahları kapak kenarlarında görülür.




Virüsler de konjonktivit nedenidir. Bazı virüsler sadece gözde belirti verirken bazıları da nezlede olduğu gibi göz, boğaz ve burnu tutar. Viral konjonktivitlerde bir, iki hafta süren sulu akıntı olur. Mikrobik ve virütik konjonktivitler çok bulaşıcıdır ve mendil, havlu, yastık gibi eşyalar aracılığıyla bulaşabilirler. Konjonktivitli kişilerle temas ederseniz vakit geçmeden ellerinizi yıkayınız. Alerjiler de akıntılı konjonktivite neden olabilirler. Saman nezlesi gibi alerjiler de çok kaşıntılı olurken diğerlerinde sadece kızarıklık olabilir. Sigara dumanı ve hava kirliliği de konjonktivite neden olabilirler.


Konjonktivit nasıl tedavi edilir?

Konjonktivit tedavisinde göz damlaları kullanılır. Hangi damlaları ne kadar kullanacağınıza göz doktorunuz karar verir. Konjonktivitler görme bozukluğuna neden olmazlar.

Başka hangi nedenlerle göz kızarıklığı olur?

Göz kızarıklığına sebep olabilen başka ciddi göz hastalıkları da vardır. Bu nedenle göz kızarıklığında göz doktoruna görünmenizde yarar vardır. Özellikle ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti varsa göz doktoruna görününüz çünkü basit konjonktivitte bunlar görülmez. Ağrı, bulanık görme ve şiddetli ışık hassasiyeti glokom, göz ülseri veya göz içinde iltihap olabilir.

Düzenli Göz Muayenesi Neden Önemlidir?

Göz hastalıkları her yaşta ortaya çıkabilir ve birçoğu hastalık ilerleyene kadar belirti vermez. Körlüğe neden olan hastalıkların çoğu erken dönemde teşhis ve tedavi edilirlerse körlük önlenebildiğinden düzenli göz muayenesi çok önemlidir.
 
Geri
Üst