Kordon dolanması anne karnındaki bebeğe zarar verirmi

mislinay

Yeni Üye
Üye
Kordon dolanması anne karnındaki bebeğe zarar verirmi
anne karnında kordon dolanması bebeğin boynuna kordon dolanması bebeğe anne karnında bebeğe hamileyken korkmak zarar verirmi
Kordon dolanması,gebe anneleri genelde korkutup,endişe duymalarına sebep olur. Sıkça rastlanan bu durum bebeğin anne karnındaki hareketlerine bağlıdır.Kordon dolanmasından çok fazla korkmaya gerek yok anne adayları.Bu konuda sadece dikkat etmemiz gereken tek şey arkadaşlar doğum öncesi düzenli bir şeklilde doktora gitmeniz.



gobek_kordon-4198.jpg



Kordon sadece bebeğin boynuna dolanmaz. Eller, ayaklar ve gövde de kordonun dolanabileceği kısımlardır. Fakat, kordon dolanması genellikle bebeğin boynunda olmaktadır. Göbek kordonunun çok uzun olması boyuna dolanması açısından risk oluşturur. Dolanmanın kesin bir nedeni yoktur. İçerde sürekli hareket eden bebeğin hareketlerine bağlı bir olaydır. Nadir karşılanan bir durum değildir, sıkça rastlanmaktadır.

Bebeklerin yaklaşık %20-25'inde doğum esnasında kordon dolanması görülebilmektedir. Bu dolanmalar doğum esnasında farkedilebildiği gibi, doğum öncesi ultrasonografide de görülebilmektedir. Kordonun bebeğin boynuna dolanmış olması bebeğe çoğu durumda zarar vermemektedir. Kordondaki damarlar, sağlam bir kılıfla koruma altındadır ve dolanma ya da sıkışma gibi durumlarda kan akışı kesilmemektedir.

Hamileliğin ilk dönemlerinde bebek sıvı içinde rahat hareket ederken, ileri dönem hamilelik zamanlarında bebeğin büyümesi ile yer daraldığından bebeğin hareket edebileceği alan azalır. Kordon boynuna son haftalarda dolandıysa, bebek içinden çıkamayabilir. Bebek anne karnında zamanla aşağıya indikçe ya da doğum sırasında, kordon daha fazla sıkışabilir ve kordondaki koruyucu kılıfın etkisi azalabilir. Bu esnada bebeğe giden kan ve oksijen miktarında da azalma olabilir. Bazı bebekler bundan etkilenmezken bazıları için hayati sorunlar söz konusu olabilir. Bebeğin kalp atımlarında yavaşlama söz konusu olduğu taktirde ve düzelme gözlenmediğinde sezeryan gerekli olabilmektedir.

Hamilelikte kordon dolanmasının kesin tanısı ultrasonografi ile konur. Dolanma ultrason gibi cihazlarda açıkça kendisini gösterir. Eğer dolanma sıkça görülen tek bir dolanma haricindeyse yani 3 ya da daha fazla şekilde bebeğe dolanmışsa, anne uyarılır ve hamilelik yakın takibe alınır. Bebeğin kalp atışları ve kordondaki kan akışı sıkça kontrol edilebilir. Bu gibi durumlarda normal doğum yerine sezeryan tercih edilebilmektedir. Kordon kısaysa ya da boynuna birden fazla dolandıysa, bebeğin normal doğumda aşağıya inmesine izin vermez. Bebeğin kalp atışlarında bozulma olmadan ve doğum durmadan, anne hemen ameliyata alınabilir.

Kordon dolanmasında genellikle bebeklerin çoğu sağlıklı bir şekilde doğum eylemlerini tamamlarlar. Sanılanın aksine boyundaki kordon bebeğin boynunu sıkmaz. Ayrıca, normal doğumda bebeklerin kalp atışları sürekli kontrol edilebilmekte ve ters bir durumda anında müdahale ile bebek sağlıklı bir şekilde dışarıya çıkarılabilmektedir. Dolayısıyla, kordon dolanmasından çok fazla korkmaya gerek yoktur. Durum doktor denetimine bırakılmalı ve doğum öncesi düzenli olarak kontrollere gidilmelidir.
 
Geri
Üst