Krom nedir kromun faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Krom nedir kromun faydaları nelerdir ?
İnsan vücudu, ideal bir metabolik oranı muhafaza etmek için eser miktarlarda çeşitli metaller ve mineraller gerektirir. Krom, bir dizi sağlık yararına sahip olan bu minerallerden biridir.Krom, insanların çok küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu metalik bir elementtir.Kan şekeri ve diyabet kontrolü , kalp sağlığı, kilo yönetimi ve beyin sağlığı , kromun bilinen faydalarıdır.Araştırmalar ayrıca kromun DNA kromozomlarını hasara karşı korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Krom, bolca ihtiyacınız olmayan bir mineral olabilir. Ancak, hamileyseniz veya emziriyorsanız veya besin eksikliğiniz varsa, alımı artırmak önemlidir.


krom faydaları.jpg





Kan şekerini düzenleyen metabolik süreçlerin önemli bir parçasıdır ve insülinin glikozun enerji için kullanılabileceği hücrelere taşınmasına yardımcı olur. Krom da karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında rol oynamaktadır.Krom, vücudun minimum miktarda gerektirdiği, ancak metabolizma gibi bütünleşik işlevler için çok önemli olan mineraldir. Krom, glikozu hücrelere taşıyarak vücudun kan şekerini düzenlenmesine yardımcı olur. Krom ayrıca proteinleri, yağları ve karbonhidratları parçalamak için diğer elementlerle de çalışır.Krom eksikliği de aterosklerozu hızlandırabilir ve yara iyileşmesini geciktirir.



Yeterli krom almamak yorgunluk ve anksiyeteye neden olabilir. Ayrıca yüksek kan şekeri ve kolesterol seviyelerine de sahip olabilirsiniz.Krom, insülinin etkilerini arttırır ve normal metabolizmayı ve yağların, proteinlerin ve karbonhidratların depolanmasını sağlamak için gereklidir. Yetersiz krom alımı, tip 2 diyabette görülen bir durum olan glukoz intoleransının gelişimine bağlanmıştır . Yeterli diyet kromu insülin duyarlılığını korumasına yardımcı olduğundan, krom eksikliği diyabet ve metabolik sendromun gelişimine katkıda bulunabilir. Kromun hafif eksiklikleri bile kan şekeri metabolizmasında sorunlara yol açabilir ve anksiyete veya yorgunluk gibi diğer semptomlara katkıda bulunabilir. Değişen kolesterol metabolizması, hızlanan ateroskleroz, gençlerde büyümenin azalması ve yaralanmalar veya ameliyat sonrası gecikmiş iyileşme süresi krom eksikliğinden kaynaklanabilir.




Krom eksikliği belirtileri


kemik kaybının kötüleştiği seviyeler

Düşük enerji, yorgunluk

zayıf cilt sağlığı

yüksek kolesterol ve kalp komplikasyonları için daha yüksek risk

Düşük konsantrasyon ve zayıf hafıza

kötüleşen göz sağlığı

duygu değişiklikleri, anksiyetede artışlar gibi

iştahta değişiklikler

ağırlıkta değişiklikler




İşte krom içeren bir kaç yiyecek:



Brokoli
Arpa
Fasulyeler
Yeşil fasulye
Domates
Marul
Karabiber
Üzüm suyu
Patates püresi
Sarımsak

Yukarıda belirtilen kaynakların yanı sıra sebzeler, bu mineralin az miktarda içerir. Tüm gıdaları tercih etmek, krom eksikliğinden muzdarip insanlar için doğru seçim olabilir.Krom, vücudunuzdaki yağların ve karbonhidratların metabolizmasında rol oynar ve diyabet üzerindeki etkisi üzerine çalışılmıştır. İnsülin direnci olarak adlandırılan bir durumla, diyabetikler insülini uygun şekilde kullanamaz. Yüksek kolesterol, kan dolaşımındaki arterlerden arta kalan ve kalp hastalığına, kalp krizine veya felce neden olabilen aşırı yağlardır.Çok sayıda çalışmada kromun kan kolesterol ve trigliserit seviyelerini azalttığını belirtmektedir.Düşük krom seviyeleri, zayıf glikoz toleransı ile bağlantılıdır ve diyet eksikliği krom, tip 2 diyabet için bir risk faktörüdür. Bazı araştırmacılar , tip 2 diyabetin uzun süreli krom eksikliğinin bir sonucu olduğunu ileri sürmüşlerdir, ancak bu tartışmalıdır.



Krom yan etkileri



Krom takviyeleri her zamanki terapötik dozlarda güvenlidir. Çok yüksek alımlar karaciğere ve böbreklere zarar verebilir ve düzensiz kalp ritmine neden olabilir, ancak bu toksik yan etkiler nadirdir.Çinko ve demir emilimini etkileyebileceğinden önerilen dozları aşmayın.


Koroner kalp hastalığı olan kişilerde krom düzeyleri genel popülasyona göre daha düşüktür ve krom eksikliği kardiyovasküler hastalık için bağımsız bir risk faktörü olabilir.Vücudun iyi çalışması için uygun besin emilimine ihtiyacı vardır. Metabolik hızı artırarak ve aynı zamanda yağları ve kompleks karbonhidratları parçalayarak etkili besin emilimini artırır . Metabolik sendromun önlenmesi için mükemmel bir ilaç olabilir, bu vücutta sağlıklı bir metabolik fonksiyonu destekler, yağ depolanmasını azaltır ve kas yenilenmesi, kemik yoğunluğu bakımı ve hücresel koruma gibi fonksiyonları muhafaza eder.


Kromun kalsiyum kaybını yavaşlattığı bilinmektedir , bu nedenle özellikle yaşlı kadınlarda görülen kemik kaybı ve kemikle ilişkili bozuklukların önlenmesinde faydalı olabilir . Bu nedenle, aynı zamanda osteoporoz için doğal bir ilaçtır .Doğru miktarda alındığında, kromun sağlık açısından büyük faydaları vardır. Krom, karbonhidratları metabolize etmeye yardımcı olur. Kan şekeri seviyesini izler ve kan şekerini stabilize etmeye yardımcı olur. Ayrıca hipertansiyon veya yüksek tansiyonu önleyebilir. Araştırmalar halen devam etmekle birlikte, krom bileşikleri hafıza kaybını ve Alzheimer hastalığını tedavi etmede yardımcı olduğunu düşündürmektedir.



Diyabetin göz sağlığı üzerinde çok büyük bir etkisi vardır ve sıklıkla glokomun nedenidir. Gözdeki sıvıların birikmesiyle oluşur, bu da gözün hassas sinirlerini ve retinasını potansiyel körlüğe yol açarak basınçlandırır. Kan şekeri seviyelerini düşürür ve daha sağlıklı görüş sağlar.Kemikte kalsiyumu tutmaya yardımcı olur . Bu özellikle osteoporozdan muzdarip kadınlar için yararlıdır; artan krom alımı kemik sağlığına uzun vadede fayda sağlayabilir ve kemiklerinizi yaşlılıkta bile güçlü tutabilir.Yeterli miktarlarda, zararlı yağ birikimini azaltarak ve gıdaların parçalanmasını kolaylaştırarak karaciğer işlevine yardımcı olur.


Ateroskleroz , kardiyovasküler sistemde yeterli olan birçok sorundan sorumludur. Krom, gıda kaynaklarında bulunan diğer minerallerle birlikte kalp sağlığı için harikalar yapabilir. Kolesterolün düşürülmesi, arterleri ve kan damarlarını herhangi bir kolesterol ve yağ birikiminden arındırmak için bir avantajdır. Sağlıklı dengeli bir akış sağlamak için kanı uyarır.Krom beyin fonksiyonunu modüle etmeye yardımcı olur, bu da beyin yaşlandıkça bile beyin aktivitesinin artmasına yol açar. Krom, yaşlanmanın beyindeki ve işlevlerindeki olumsuz etkilerini önleyen hipotalamik fonksiyonları desteklemektedir.


Aşırı krom takviyeleri almak (krom açısından zengin bir diyete ek olarak), mide problemlerine ve düşük kan şekerine yol açabilir . Çok fazla krom takviyesi ayrıca karaciğere, böbreklere ve sinirlere zarar verebilir ve düzensiz kalp ritmine neden olabilir.Krom, vücudun küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Temel işlevleri sindirime yardımcı olmak, normal büyümeyi desteklemek ve optimum sağlığı sağlamaktır.Krom vücudun insülin reaksiyonunu artırır ve bu da kan şekerini, yağları, proteinleri ve karbonhidratları işlemeye yardımcı olur.Bununla birlikte, krom takviyeleri alınırken dikkatli olunmalıdır. Çok fazla krom alımının yaygın yan etkileri baş ağrısı, uykusuzluk, duygu durum değişiklikleri ve sinirliliktir. Ayrıca hekime danışmadan ek takviyeler kullanmayınız.
 
Geri
Üst