Kronik Venöz Yetmezlik Damar Hastalıkları

Uzman SühaN

Administrator
Kronik Venöz Yetmezlik Damar Hastalıkları
Bu konu;damar hastalıkları,kronik venöz nedir hakkında bilgiler vermektedir


Bacaklarda ağrı, şişlik ve gece krampları şikayetleriyle karşımıza çıkan bu hastalık, önemli ölçüde psikoljik travmaya neden olabilmektedir.Normalde toplar damarlar bacaklardaki oksijeni azalmış olan kanı kalbe getiren damarlardır.Kronik venöz yetmezlik şikayetlerin dinlenmesi ve muayene ile teşhis edilebilen hastalıklar arasındadır. Eğer kronik venöz yezmezliğin nedeni tam olarak belirlenebilmiş ise kalıcı ve kesin tedavi mümkün olabilir,kronik venöz ,damar tıkanıklıkları,damar hastalıkları hakkında detaylı bilgileri konumuzda bulabilirsiniz



v-6.jpg


Kronik Toplar Damar Yetmezliği (Venöz) Nasıl Ortaya Çıkar:
Vücutta dolaşan kan atardamarlar ile organları beslemekte ve toplardamarlar vasıtasıyla yeniden kalbe dönmektedir. Atardamarlar basınç sistemi ile çalışırken toplar damarlar kapak sistemi ile çalışırlar. Bacaklardaki toplardamarlar hem yüzeyel hemde derinden giden damarlarla kanı kalbe taşır. Bacaklardaki toplardamarlar yerçekimine karşı işlem gördüğü için, toplardamarlardaki kapaklar ve bacak kasları dolaşımı sağlarlar.


Toplardamarlar açıklığı kalbe doğru bakan kapakçıklar içerir. Bu kapakçıklar, göğüs ve karın içinde, öksürme, hapşırma, ıkınma, yürüme, koşma vb. sebeplerle basıncın arttığı durumlarda bu artışın uzuvlardaki toplardamarlara yansımasını engelleyerek akımı daima kalbe doğru yönlendirir.


Kapakçıklarda herhangi bir nedenle oluşan kaçaklar, daha aşağıdaki damarlarda aşırı basınç artmasına sebep olur. Zaman içinde yüksek basınç ile normalden fazla gerilen bu damarlarda,genişleme, uzama ve büklümlenmeler oluşur. Genişleme ve büklümlenme yüzeyel toplardamarlarda olduğunda varis hastalığına neden olur. Bu hastalığın başlangıcı yüzeyel sistemde veya derin sistemde olabilir. Ancak bu hastalık ilerleyici bir hastalıktır ve her iki sistem arasında bozulmalara yol açar.


Bacaklarda Yorgunluk kronik venöz yetmezlik


Bacaklarda ağrı, yorgunluk, huzursuzluk ve varis oluşumu birçok kadının ortak problemi. Çoğu kişinin önemsemeyip geçitirdiği bu sorunlar, aslında “kronik venöz yetmezlik” belirtileri olabilir. Uzman doktorlar, yanlış beslenme, devamlı oturarak ya da sürekli ayakta çalışmanın ve az su tüketmenin hastalığının yaygınlaşmasında etkili olduğunu söylüyorlar.


Venöz yetmezlikle, damarların içinde bulunan kapakçıkların fonksiyonları bozuluyor. Kan dolaşımı sırasında damar kapakları düzgün kapanmadığı için, kan kalbe giderken bacaklarda kalıyor ve kas pompası vasıtasıyla kan dolaşımına geri döndürülemiyor. Uzman doktorlar, hastaların genelde doktora cerrahi müdehale aşamasındayken geldiğini söyleyerek, kronik venöz yetmezliğin erken dönemlerde ilaç ve egzersiz yardımı ile kontrol altına alınabildiğini vurguluyorlar.


Venöz yetmezliği tedavi yöntemleri:
1) Ameliyat


Burada iki seçenek vardır.


a) Yeni Yaklaşım: 10 dakika kadar ayakta durma ile varislerin iyice belirginleşmesi sağlanır. Varisler büyük dikkatle tek tek işaretlenir.


Bu teknikte varisler cilde yapılan 1 mm lik mikro kesilerden dikkatlice alınır. Dikiş kullanılmaz. Sağlam damarsal yapıların korunması bu yaklaşımın temel ilkesidir. Hasta girişimi izleyen birkaç saat içinde evine yollanır. Genellikle 3-4 günden sonra tamamen normal yaşama dönülür.


b) Klasik Yöntem: Bu yaklaşımda varisli bölgeler kaba olarak işaretlenmekte ve işaretlenen bölgelerde ciltte 2-4 cm kesiler yapılarak varikoz damar paketleri çıkartılmaktadır. Alınan damarların vücutta kalan uçları bağlanarak kanamalar önlenmektedir.


Bu işlem tamamlandıktan sonra kasıktan ayak bileğine uzanan Büyük Safen Veni, ” Stripper” (varis teli) ile kopartılarak alınmaktadır.


Bu yöntemin sakıncaları, çoğu zaman sağlam olan safen damarının, varislerin tekrarlayacağı endişesi ile alınması ve hastanın birkaç gün veya 1 hafta hastanede kalmasını gerektirmesidir.


2) Skleroterapi (İğne)


Küçük varislerin giderilmesinde kullanılan bir tekniktir. Bu yöntemde hastalıklı damarın içine çok ince bir iğne ile girilerek, az miktarda, damarı kurutan ilaçlar verilir.


3) Işın Tedavileri (Laser, Photoderm)


İğne tedavisinde olduğu gibi küçük ipliksi varislerin tedavisinde önemli yeri vardır. İğne ile girilemeyen kılcal varislere belli dalga boylarında IŞIK yollanarak hasta damarda hasar oluşturulur ve kurutulan damar daha sonra vücut tarafından eritilerek yok edilir. Bu yöntemde de varisli bölgeye 2-4 seans tedavi uygulamak gerekir.


Varisten korunmak amacı ile ve erken devredeki varis hastalarına öneriler:


-Varis çorabı giymek


-Düzenli olarak geceleri bacakları yukarıya kaldırmak.


-Çok uzun süre oturmaktan veya ayakta hareketsiz kalmaktan kaçınmak.


-Egzersiz yapmak ve kilo almamak önerilir.


Varisten korunmak için :


-Risk Faktörlerinizi Gözden Geçiriniz


-İş yerinde oturur durumda çalışmak.


-İş yerinde çok fazla ayakta ve hareketsiz kalmak.


-Spor yapmamak.


-Yürüyüş yapmamak, yürümekten kaçınmak.


-Çok seyahat etmek.


-Sigara kullanmak, aşırı alkol almak.


-Sürekli kullandığınız ilaçların damarlara etkisini bilmemek.


-Aşırı sıcaklara maruz kalmak ( sıcak banyo, kaplıca, aşırı güneşlenme, kum banyosu )


-Anne, baba, yakın akrabalarda varis olması.


-Gebelik.


-Aşırı kilo almak


En belirgin risk faktörleridir.


Korunmak için:


-Değiştirebileceğiniz risk faktörleriniz için doktorunuzdan görüş alınız.


-Uygun olan her ortamda bacaklarınızı ayak bilekleriniz kalp seviyesinin üzerine gelecek şekilde kaldırarak dinlendiriniz.


-Seyahatlerde mümkün olduğunca bacaklarınızı kıvırmadan, uzatarak oturabileceğiniz yerleri seçiniz.


-Uzun seyahatlerde mümkünse sık mola veriniz ve molalarda ayakta durmak veya oturmak yerine yürüyünüz.


-Uzun seyahatlerde doktorunuza danışarak uygun varis çorapları kullanınız.


Benim size önerim ;


-Değiştirebileceğiniz risk faktörleriniz için doktorunuzdan görüş alınız.


-Uygun olan her ortamda bacaklarınızı ayak bilekleriniz kalp seviyesinin üzerine gelecek şekilde kaldırarak dinlendiriniz.


-Seyahatlerde mümkün olduğunca bacaklarınızı kıvırmadan, uzatarak oturabileceğiniz yerleri seçiniz.


-Uzun seyahatlerde mümkünse sık mola veriniz ve molalarda ayakta durmak veya oturmak yerine yürüyünüz.


-Uzun seyahatlerde doktorunuza danışarak uygun varis çorapları kullanınız.


-Kilo almayınız


-Egzersiz yapınız


Venöz Bitkisel Tedavisi


4 – 5 gram (yaklaşık bir tutam) kurutulmuş arslanpençesi kaynamakta olan yarım litre suyun içine atılır ve hafif ateşte 2 dakika kaynatılmaya devam edilir.


İkinci dakikadan sonra sıcaklığını kaybettirmeden 10 dakika demlenir. Daha sonra soğumaya bırakılır ve süzülür.


Demleme işlemi tamamlandıktan sonra mutlaka süzme işleminin yapılması gerekir.


Kesinlikle demleme süresi tamamlandıktan sonra daha fazla kabın içinde bitkiyi bekletmeyiniz, süzerek bitkiyi ayırınız.


Bir ay boyunca bir gün arayla (gün aşırı) bir su bardağı içilir. Bir aydan sonra 15 gün ara verilir. Onbeş günlük aradan sonra 6 ay boyunca haftada iki defa birer bardak içilir. Altı aydan sonra dönem dönem uygulanır.


Önemli uyarı: Arslanpençesi çayı kullanırken içimini kolaylaştırmak için herhangi bir şekilde tatlandırıcı veya başka bir madde kesinlikle ilave edilmez. Yemek yedikten bir saat sonra içilir. Arslanpençesi çayını hazırlarken kesinlikle 10 dakikadan fazla demlemeyiniz.


Demleme süresi tamamlandıktan sonra süzülerek ayrılması gerekir. Hazırlanan arslanpençesinin arta kalanı buzdolabında en fazla 3 gün korunabilir. Üçüncü günden sonra kullanılmaz ve mutlaka taze olarak tekrar hazırlanması gerekir.


Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
 
Geri
Üst