Kulağın içi neden kaşınır?

Uzman SühaN

Administrator
Kulağın içi neden kaşınır?
Kulak kaşıntısı gıdıklayıcı ve kaşındırıcı bir hisle beraber kulağımızda sürekli bir kaşıma ihtiyacı doğurur.
Kaşınma bölgesinde kızarıklık, şişkinlik, ağrı, pullanma ve yara izi ortaya çıkabilir. Kaşıma, belirtileri geçici olarak hafifletse de uzun vadede daha fazla kaşıntıya ve enfeksiyona yol açabilir. Çoğu kaşıntı durumlarında bölgeyi kaşımaktan kaçınıp iyileşmesi için sabır göstermek gerekir.

Kulak Kaşıntısı Neden Olur?
Enfeksiyonlar
Kaşıntı bir kulak enfeksiyonunun belirtisi olabilir. Dış kulak yolu iltihabı bu enfeksiyonların en yaygın türlerinden biridir ve genellikle yüzücülerde yüzmeden sonra ya da suya bir şekilde maruz kaldıktan sonra kulak içinde kalan nemden dolayı görülür. Bu yüzden yüzücü kulağı olarak da adlandırılır.





5.jpg







Böcek Sokmaları, Deri Alerjileri ve Yaralanmalar
Kulak kaşıntısının diğer nedenlerinden bazıları böcek sokması, deri alerjileri ve kulak yaralanmalarıdır. Yaralar iyileşme aşamasında genelde kaşıntıya neden olur. Yaygın bir çocuk hastalığı olan su çiçeği kırmızı kabarcıklarla beraber yoğun bir kaşıntıya yol açar. Egzama, deri alerjileri, uyuz ve saçkıran gibi rahatsızlıklar kaşıntının diğer kaynaklarıdır.

Besin Alerjisi
Ani,yoğun ve olağan dışı kaşıntı durumlarında doktora danışılmalıdır. Ciddi bir besin alerjisiyle aniden ortaya çıkan kaşıntılar yoğun bir kaşıma ihtiyacı doğurur.Bu tür bir kaşıntı nefes almayı zorlaştıran, şişliğe ya da çıbana, bayılmaya ve kusmaya neden olan ciddi bir anafilaktik reaksiyonun belirtisi olabilir ve acil bir tıbbi müdahaleyi gerektirebilir.

Kulak kaşıntısının tüm nedenleri şu şekilde gösterilebilir:

Alerjik Nedenler

Belirli yiyecekler
Kozmetikler, boyalar ya da deterjanlar
Elastiki, lateks ya da kauçuk malzeme içeren endüstriyel kimyasallar
Kuyumculukta kullanılan metal malzemeler
Zehirli sarmaşık ya da meşe ağacı
Böcek ısırması ya da sokması
Bulaşıcı (enfeksiyöz) Nedenler

Su çiçeği
Kulak enfeksiyonu
Saçkıran
Streptokok boğaz ağrısı (bakteriyel enfeksiyon)
Mantar enfeksiyonları
Deri Hastalıklarından Kaynaklanan Nedenler

Egzama (genelde alerjik reaksiyonlarla ortaya çıkan ciltte dökülmeler)
Nörodermatit (nedeni bilinmeyen yoğun kaşıntıya yol açan cilt sorunu)
Sedef hastalığı (kuru,pullu,gümüşi deri bölgelerine yol açan kronik cilt hastalığı)
Diğer nedenler

Aşırı sıcak ya da soğuk
İlaçlar
Stres
Kulak Kaşıntısının Tedavisi
Kulak kaşıntısının nedenlerine göre birçok tedavi yöntemi uygulanabilir.

Antihistamin İlaçlar
Kulak kaşıntısına özelikle sezonluk alerjilerin neden olduğu durumlarda vücut alerjene karşı histamin salgılar. Bazı insanlar da belirli şampuanlara, boyalara ya da diğer bakım ürünlerine karşı alerji gösterebilir. Semptomları ortadan kaldırmak için histaminlere karşı etki gösteren antihistamin ilaçlar kullanılır ve kulak kaşıntısı engellenir.
Mumsu Madde Üretimi İçin Zeytinyağı
Özellikle yüzücülerde kulak kanalında fazla ya da eksik mumsu madde üretimi görülebilir. Bunu tedavi etmek için pamuk uçlu bir çubuk yardımıyla kulak kanalına bir damla zeytinyağı uygulanır. Aşırı miktarda mumsu madde bazen duymayı güçleştirebilir ve hasta kulağının tıkandığı hissine kapılabilir. Eczacılarda mumsu maddeyi azaltan ve dışarı atılmasını sağlayacak ilaçlar bulunmaktadır. Daha şiddetli durumlarda ise mumsu maddeyi çıkarmak için doktora başvurulmalıdır.

Mantar Önleyici İlaçlar
Yüzücü kulağı vakalarında kulak içinde biriken nemden dolayı mantar enfeksiyonları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlara meyilli insanlar kulak içini kuru tutmalı ve antifungal (mantar önleyici) ilaçlar kullanmalıdır.

Kulak İçinin Yıkanması
Bazı vücut bölgelerinin kızarmasına ve derinin tahriş olmasına neden olabilecek koşullar aynı şekilde kulağı da etkileyebilir. Bu koşullar seberoik dermatit, sedef hastalığı ve egzama gibi rahatsızlıklar olabilir. Sedef hastaları duymada azalma, kulak kanalının bloke olması gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Böyle durumlarda kulak içinin yıkanması için doktora başvurulmalıdır.

Kulağı Ilık Suyla Yıkamak
Böcek ısırmaları ya da böceğin kulak içine kaçtığı durumlarda kulak kaşıntısı ortaya çıkabilir.Kulağı ılık suyla yıkayarak böcek öldürülüp, kulak dışına atılabilir.

Enfeksiyonlar için Antibiyotik İlaçlar
Birçok durum tıbbi müdahale gerektirmeden düzeltilebilir. Semptomları tedavi etmek için vücudu söz konusu cilt probleminden ya da probleme neden olan enfeksiyondan kurtararak kaşıntıya çözüm bulunabilir. Bazı doktorlar sorunu ortadan kaldırmak için hidrokortizon ve antibiyotik içeren damlalar tavsiye eder. Antibiyotik enfeksiyona neden olan bakteriye etki ederek enfeksiyonu ortadan kaldırır.

Sirke ve Alkol Solüsyonu
Bazen çeşitli geleneksel yöntemler de az ya da orta şiddetteki enfeksiyonlarda kulak kaşıntısı için çare olabilmektedir. Bir miktar sirke ve alkol solüsyonu kulağa sürülür ve daha sonra durulanır. Bu günde iki seferden fazla uygulanmamalıdır çünkü fazla uygulanması durumunda kulağın kuruması ve semptomun daha da kötüleşmesi durumuyla karşılaşılabilir.

Bazı Yağlar
Hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı da etkili geleneksel yöntemlerdendir ve bazı durumlarda kulak damlalarının yerini alabilmektedir.Sarımsak yağı da mantar enfeksiyonlarına karşı oldukça etkilidir.

Kulak Kaşıntısını Engellemek İçin Alınacak Önlemler
Kulak kaşıntısına meyilli bireyler semptomların gelişimini engelleyici belirli önlemler alabilir. Duştan önce kulak girişlerini tıkamak için kullanılacak bir miktar pamuk kulak içine saç, sabun ya da fazla su kaçmasını engelleyecektir. Yüzücüler de bir şapka ya da saç bandı kullanarak kulakları kuru tutabilir ve bakteri ve mantarlara olan hassasiyeti azaltabilir.

Yaşamsal Risk Taşıyan Ciddi Belirtiler
Bazı durumlarda, kulak kaşıntısı acil servise danışılması gereken ciddi başka belirtiler de gösterebilir. Böyle durumlarda 112 acil gibi acil danışma hatları kullanılmalıdır. Hayati tehlike sinyalleri verebilecek belirtiler şunlardır:

Bayılma ya da tepkisizlik gibi bilinç seviyesinde ve zihinsel uyanıklıkta değişiklik
Nefes darlığı, nefes almada zorlanma ya da solunum yetmezliği, hırıltılı solunum ve boğulma gibi problemler
Ani yüz, dudak ya da dil şişmesi
Boğazda daralma ya da sıkışma
 
Geri
Üst