Kulunç ağrısının nedenleri ve tedavi seçenekleri

Uzman SühaN

Administrator
Kulunç ağrısının nedenleri ve tedavi seçenekleri
Bu konu;kulunç ağrısı belirtileri nedir,kulunç ağrısı nasıl giderilir hakkında bilgiler vermektedir



Kulunç nedir?Kulunç Halk dilinde sık kullanılan bir kelimedir.Kişi kulunçlarım ağrıyor dediği zaman ,iki kürek kemiğinin arasını,omuz başlarını sırt dediğimiz bölgeyi kastediyor
Tıp dilinde kulunç, miyofasiyal ağrı sendromu olarak nitelendirilir
Genel olarak kas hastalıklarının teşhisi çok kolaydır.Hastanın şikayeti dinlenir muayenesi yapıldıktan sonra hastalığın tanısı konur.



k-1be.jpg




Romatizmal şikayetlerle gelen hastaların yüzde onbir kadarını kulunçlu hastalar oluşturur. Primer(birincil) fibrositiste, sadece ağrı vardır. Sekonder(ikincil) fibrositis ise, kronik enfeksiyonların ve bağ dokusu hastalıklarının seyri sırasında görülür. Sadece kulunç denince primer fibrositis anlaşılmaktadır.
Kulunç ağrısı, tetik nokta denen bazı bölgelerde daha fazla duyulur. Tetik noktaya basmakla ağrı artar. Hareketsizlikle de ağrı artar. Hafif egzersizle ağrı azalır, ağır egzersizle artar.
Kuluncun ağrı dıyında hiçbir tehlikesi ve zararı yoktur. Hastaların bu yönden rahat olması gerekir. Tedavide, lokal sıcak uygulaması, sinir ve kas gevşetici ilaçlar kullanılır. Kasları, hastanın bilinçli olarak gevşetmesini sağlayacak gevşeme egzersizleri, belki de tedavinin en önemli bölümünü oluşturur. Ense ve omuzları örtecek büyüklükte bir havlu sıcak suya batırılır ve yakmayacak sıcaklaktı iken omuza konur. Eller göbek üzerine konur. Vücut gevşek bırakılır. Kafa, önce mümkün olduğu kadar sağa, sola, öne, arkaya eğilir.On-onbeş defa yapıldıktan sonra bu defa başa daire çizdirilir ve bu esnada gözler açık olmalıdır. Daire hareketi her iki tarafa yapılmalıdır. Ayrıca bu seans esnasında sırt, boyun ve omuz kaslarına masaj yapılır.
Sıcak havlu birkaç defa değiştirilene kadar bu egzersizler ve masajlar tekrar edilir. Akupunktur ile yapılan uygulamalar da faydalıdır.
İstanbul Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, sırtta görülen ve halk arasında 'kulunç' diye bilinen sırt ağrılarının içine fazla kapanık, sürekli düşünen ve aşırı hassas insanlarda görüldüğünü söyledi:
"İçine çok kapanık, dertlerini biriktiren insanlarda vücut isyan eder ve kendini kasar. Bu aşırı ve uzun süreli kasmaların sonucunda vücutta 'kulunç' dediğimiz yapılar oluşur. Kulunçlar, uygun egzersiz, masaj ve tedavilerle geçer. Sırt ağrılarında asıl dikkat edilmesi gerekenlerden biri de bu ağrıların değişik hastalıkların habercisi olmalarıdır. Örneğin kanser, kalp sorunları, akciğer hastalıklarının habercisidir sırt ağrıları. İçerden kaynaklanan hastalıkların alarmı şeklinde sırt ağrıları görülebilir. Pankreas kanseri sırta vurur. Kürek kemiğinin arkasında görülür belirtisi. Sırt ağrısı kulunç diye geçiştirilmemeli ve nedenine mutlaka bakılmalı. Çünkü bulguları farklı farklıdır."




Kulunç Ağrısı Nasıl Geçer
Genel olarak gün boyu koşuşturmanın ve yorgunluğun içinde bulunan kişiler birde bunun üzerine yaşadıkları gerginlikler ve stresli ortamların sonucunda kendilerinde bir kasılma ile karşı karşıya kalabilirler. İşte bunun sonucunda bu kişilerde kulunç daha fazla görülmekte ve oldukça rahatsız bir durum oluşturmaktadır bir de bunun üzerinde çekilen ağrı ise oldukça zahmet vericidir. İlk iş olarak kulunçların oluşumunu engellemekte kişinin ruhsal gerginliğinden kurtularak kendisini motive ederek rahatlatması gelmelidir.
Kuluncun vücudumuz için ağrıdan başka çekinilecek bir tarafı yoktur. Herhangi bir risk kesinlikle teşkil etmezler. Hastaların bu yönden tedavi aşamasında rahat ve sakin olması gereklidir. Tedavide genellikle hastayı rahatlatmak ve gevşetmek ilkesi temel prensibi olmakla beraber lokal sıcak uygulaması sinir ve adae gevşetici ve rahatlatıcı ilaç kullanılabilir. Tabi ilk olarak hastanın bir doktor muayenesinden geçirilerek uygun tetkiklerin yapılması gerekliliği vardır.
Adaleyi gevşetmek ve rahatlatmak için doktor tarafından önerilen basit egzersiz ve spor hareketlerinden de yararlanılabilir. Ense ve omuzları örtecek şekildeki ebatlara sahip olan bir havlu örtü ısıtılarak hastanın kulunçlu yerlerine konularak birkaç saat bu şekilde bekletilebilir ve bu seçenek sıklıkla birbirini takip eden süreçlerle yenilenebilir. Yine en güzel seçenek olan sıcak su torbasının ısıtılarak kulunçlu yere konularak bekletilmesidir. Elektronik akupunktur cihazı ile yapılacak olan uygulamalarda oldukça yararlıdır. Ve bunun neticesi sonucunda çok iyi çözümlere ulaşılabilinmektedir
.Elleri ve boyun bölgesini çalıştıran spor hareketlerinin en basit şekillerinden başlanılarak bu bölgeler rahatlatılarak gevşemesinden itibaren daha ileriki hareketlerden yararlanılarak hastanın bir daha kulunçla karşı karşıya gelmesini engellemek için gerekli yöntemlerden gerekli şekilde istifade edilebilir.
 
Geri
Üst