Kürtaj Esnasında Rahim Ağzında Yırtık

Uzman SühaN

Administrator
Kürtaj Esnasında Rahim Ağzında Yırtık
kürtaj işleminde rahimde delinme,kürtajda rahmin yırtılması,kürtajın riskleri,kürtaj sonrası komplikasyonlar,kürtaj esnasında rahim yırtığı,kürtaj hakkında bilgiler
kr.jpg



  • Rahim delinmesi( Perforasyon )
  • Rahmin ağzında yırtık oluşmasi
  • Enfeksiyon
  • Gebeliğin devam etmesi
  • Rahim İçi Kan Birikmesi( Hematometra )
  • Kürtajın Yapılamaması
  • Parça kalması ( Rest Placenta)
  • Yapışıklık Olması (Ashermann Sendromu )
Rahim Delinmesi:Gebe rahmi progestreon hormonu nedeniyle oldukça yumuşaktır.Sert ve kontrolsüz bir hareket ile delinebilir.Özellikle müdahale öncesi muayene edilmeyip trahmi arkaya dönük olanlarda bu işlem daha sık gözlenir.diolduğu için dikkatsizce yapılan sert bir hareketle delinebilir.Risk gebelik yaşı büyüdükçe artmakla beraber vakum küretajlarda plastik kanüller kullanıldığından bu yana görülme sıklıkları azalmıştır.
Genellikle delik küçük ve rahmin tepesine kanama alanının az olduğu yere yakın olduğundan kanama olmaz ve delik zamanla kendiliğinden kapanır.Böyle bir işlemde hastanın hayat fonksiyonları yakın takip edilir.Eğer şüpheli bir durum varsa laporoskopi ile tanı konulur.

Rahim Ağzında Yırtık Oluşması: Buji denilen metal oluşumlarla rahim ağzı genişletme yapılırken rahim ağzında yırtılma meydana gelebilir.Bu yırtılma özellikle rahim ağzı kenarlarına doğru olursa rahim ağzı yetmezliği ve ilerideki gebeliklerde düşüklere neden olabilir.

Enfeksiyon:Steril olmayan ortamlar da ya da aletlerle işlem yapıldığı zaman veya hastanın danışmanlık verilmesine rağmen kürtaj sonrası erken cinsel ilişki, dolu banyo,havuza girme, antibiyotikleri kullanmama gibi nedenlerle işlemden 3-4 gün sonra enfeksiyon gelişebilir. Ağrı,kokulu akıntı ,hassasiyet, ve fazla kanama görülür. Koruyucu antibiyotik önlem için kullanılmalıdır. Hemen hekiminizle görüşmelisiniz.Enfeksiyona bağlı rahim içinde yapışıklıklar erken düşüklere ve kısırlığa,yumurtalık yolundaki yapışıklıklar dış gebelik ve kısırlığa neden olurlar.

Gebeliğin devamı: Kürtaj işlemine geçmeden evvel mutlaka ultrason ile muayene yapılmalıdır.Zira sadece gebelik testine bakarak daha gebelik kesesi oluşmadan kürtaj yapıldığında gebelik devam edebilir.Bu işlem sırasında vakum enjektörünün içine rahim içi mukozasının kalınlaşmasından oluşan parçalar gelebilir ve bunlat gebelik mahsülü gibi algılanır.Bazen muayene edilmeden yapılan kürtajlarda eğer hasta çift gözlü rahime sahipse gebelik kesesinin olmadığı gözdeki rahim içi kalınlaşan tabakanın alınması da.

Parça kalması (rest plasenta):prensip olarak kürtaj öncesi ultrason ile gebelik kesesi görülmeli ve işlem bittikten sonra yeniden ultrason ile bakarak olası bir parça kalıp kalmadığı gözlenmelidir.İçeride parça kaldığını göstren işaretler biraz fazla ve parçalı kanamanın olması,kasık ağrısının olmasıdır.Böyle bir durumda mutlaka hekiminizle görüşünüz.

Rahim içi kan birikmesi (hematometra):Bazen rahim içi kan damarlarının kapanmaması ve rahim ağzının kapanması nedeniyle rahim içinde kan birikmesi kendisini kasık ağrısı zaman zaman parçalı kanama ile kendisini gösterir.hastalar içeride parça kaldığı ve kürtajın iyi yapılmadığını düşünürler.Bu yüzden tüm hastalara işlemden sonra ultrason muayenesi böyle bir yanlış tanımlamayı ortadan kaldırır.Rahim ağzının buji ile dilatasyonu çoğunlukla problemi çözer.

Başarısız küretaj: Rahim ağzında yara yakılması, konizasyon,sezeryan gibi operasyonlar ,iltihabi yapışıklar ,myom polip gibi rahim ağzını daraltan oluşumlar dilatasyon sırasında rahim ağzı açılamaz ve kürtaj gerçekleştirilemez

Böyle bir duurmda rahimi kasan ve rahim ağzının açılmasını sağlaya gereke vaginaya konana gerekse de ağızdan alınan bazı ilaçlarla rahim ağzı açılmaya çalışılır.Bu ilaçların olası bir rahim yırtılmasına karşılık hekim kontrolünde kullanılması gerekmketedir.

Asherman sendromu (yapışıklık):Rahim içi mukozasının aşırı kazınması veya kürtaj sonrası enfeksiyon gelişmesi sebebiyle meydana gelir.Kısırlığa neden olabilir ya da erken düşüklere neden olur.Tedavi olarak hşstreskopil yapışıklıkların açılması sonrası hormon ilaçları ile rahim içi mukozasının desteklenmesi gereklidir.Eskiden spiral takılıp rahim içini destekleyecek hormon ilaçları verilir.Şimdilerde bu yöntem bırakılmıştır.Kesin tanısı rahim filmi ile konur.
 
Geri
Üst