Kuru öksürüğün nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Kuru öksürüğün nedenleri ve tedavisi
Kuru öksürük, farklı sebeplere dayanarak oluşabilir. Soluk borusu, gırtlak ve bronşlarda, akciğer zarındaki rahatsızlıklarda, verem başlangıcında görülen balgamsız öksürük türleri arasında yer alır. Solunum yollarındaki yabancı cisimleri ve içerideki maddeleri dışarıya atmak için ortaya çıkar. Solunum yollarında yaşanan en sık rahatsızlıklar arasında yer alır. Soluk borusundaki basınç yükselerek, ses tellerinin titreşimi ile oluşurlar.


Geniz akıntısı: Çoğunlukla sinüzitten dolayı kaynaklanan kuru tarzda öksürüklerdir.
Bronşların duyarlılığından oluşan öksürük: Bronşlar aşırı şekilde duyarlı hale gelmişse, akıntı sırasında akciğerlerin verdiği tepkiler karşısında alerjik nedenlerle öksürüğe sebep olur.
Reflü sebebiyle oluşan öksürük: Reflü hastalarında sindirim yollarında oluşan tahrişten kaynaklanan öksürüklerdir.



Sigara sebebiyle oluşan öksürükler: Sigaranın zararlı etkileri başlangıç döneminde kuru tarzda olmaktadır. İlerleyen dönemde kronik öksürüğe dönmektedir.
İlaçlardan kaynaklanan öksürükler: Özellikle kullanılan bazı tansiyon ilaçları kuru tarzda öksürüğe sebep olmaktadır.



8.jpg







Kuru öksürüğü önlemek için yapılabilecekler nelerdir?



Öksürük geniz tıkanıklığına bağlı oluştuysa, burun tıkanıklığından kaynaklandığı düşünülmelidir. Bu sebebi ortadan kaldırmak öksürüğü kesecektir. Bu rahatsızlıklarda kullanılacak ilaçlarda faydalı olacaktır. Alerjik bir sebebe dayanan öksürüklerde, uygun ilaçların kullanılması tavsiye edilir. İlaca bağlı olan öksürüklerde, ilacın değiştirilmesi sorunu ortadan kaldıracaktır. Reflü kaynaklı öksürüklerde, mide asitlerini etkisiz hale getiren ilaçlar fayda sağlayacaktır.



Kuru öksürüğün tedavisi nasıl yapılır?



Akut hale gelmiş öksürüklerde geniz akıntısı için kullanılan hapla ve spreyler tedaviye yardımcı olacaktır. Alerjik sebepli akıntılarda bronşlardaki hassasiyeti ortadan kaldıran inhalerler kuru toz şeklindedir. Viral enfeksiyonların varlığında antiviral tedavi, bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda antibiyotiklerin kullanılması faydalı olacaktır. Kuru öksürüğe sebep olan dumanlar ve kokular uzaklaştırılmalıdır. Bunlar sigara dumanı, boya maddeleri gibi sebeplerdir. Bu şikayeti olanlar kapalı havuzlardaki klordan da etkilenebilir. Kişi kendini tanıyarak öksürükten kendini koruyabilir. Zararlı olan etkileri uzaklaştırmak faydalı olacaktır. Bol sıvı alımı da öksürüğü önlemeye yardımcı olacaktır.


Kuru öksürük nelere yol açabilir?



Bu tür öksürükler nemli hava koşulları ve anti-inflamatuar ilaçlar yardımıyla ve evde iyi bir bakımla kesilebilir. Sürekli tekrarlıyorsa veya nedensiz oluşuyorsa doktora gitmekte fayda vardır. Tedavi edilmediklerinde farklı sorunlara yol açabilir. Bunlar;



Uyuma sorunları
Sıvı alımındaki azalmadan kaynaklanan dehidrasyon
Akut öksürük nöbeti ve bayılma nöbetleri
Yorgunluk
Bulantı ve kusma
 
Son düzenleme:
Geri
Üst