Kuşunuzu Araba İle Taşırken

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Kuşunuzu Araba İle Taşırken
muhabbet kuşu yolculuk rüyada muhabbet kuşu yakalamak
Araba İle Taşıma
Bazen kuşlarınızı kısa ya da uzun mesafelerde bir yerlere götürmeniz gerekebilir( mesela taşınırken ya da tatile gidiyorsanız). Papağanlar taşınma konusunda diğer kuş türleri kadar hassas değillerdir ve genellikle bir araba seyahatini sorunsuz atlatırlar. Buna karşın kuşunuzu arabayla taşırken uymanız gereken bir takım kurallar vardır.

Taşınma Öncesinde Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler
Sakatlanma riskini en aza indirmek için kafes mümkün mertebe küçük olmalı. Büyük kafeslerde kuşlar küçüklerinkinden daha fazla hareketli olurlar. Bu yüzden eğer korkarlarsa ya da kanat çırpmaya başlarlarsa kendilerini sakatlama riski çok yüksek olur. Ve bunu belirtmeliyiz ki yaralı bir kuşu yakalamak çok daha zordur. Yandaki fotoğraf kuşları taşımak için uygun boyutta bir kafesi göstermektedir(kafesin boyutuna ve kuş sayısına dikkat edin). Fakat günlük yaşam için kesinlikle uygun ve yeterli bir kafes değildir. Ayrıca şunu belirtmeliyiz ki yandaki resim bir acil durumda çekilmiştir. Normalde bu boyutta bir kafeste 6 taneden fazla kuş taşımamalısınız ve taşıma süresi birkaç saati geçmemeli!

Taşıma kafesinde salıncak, merdiven, sallanan oyuncak ve sivri objeler bulunmamalı. Bir ya da iki tane sıkıca sabitlenmiş tünek yeterli olacaktır. Ani manevralarda oyuncaklar, yemlikler ya da sivri köşeler kuşa zarar verebilir. Özellikle sallanan nesneler büyük bir risk kaynağıdır. Bu yüzden yemlikleri ve oyuncakları mutlaka çıkarın!

Taşınma esnasında kafesin alt tarafında eski bir gazete ya da kağıt havlu olmalı. Kum ya da talaş kesinlikle uygun değildir. Kuşlar paniğe kapılırlarsa bu kum ve talaşı etrafa saçabilirler ve bu maddeler sürüş esnasında sürücünün gözüne kaçabilir. Bu da en kötü sonucu doğuracağından en güvenli ve önerilen yöntem kağıttır.

Kafes, arabada emniyet kemeri ya da benzeri bir şeyle kesinlikle sabitlenmelidir. Eğer emniyet kemeri kafesi kavrayacak kadar uzun değilse kafesi yeterli uzunlukta lastik ya da sağlam bir sicim ile sabitleyin.

Yanınıza kanamayı önleyici ürünler ve ilaçlar alın. Taşınma sırasında şanssız kazalar meydana gelebilir. Mesela korkuya kapılan kuş kafesin içinde kontrolsüzce çırpınırken kendini incitebilir. Eğer durum kanamalıysa ve durmuyorsa kanamayı engelleyici bandajlarla ilk müdaheleyi yapmalısınız.

Taşınma Sırasında
Yaz aylarında araba klimayla ya da vantilatörle( artık hangi arabada kullanılıyorsa ben de bulamadım) serinletilmelidir ancak kuşlarınızın hava akımına doğrudan maruz kalmasına izin vermeyin.

Kışın arabanın sıcaklığı çok düşük olmamalı. Özellikle yolculuğun başında araba çok soğuk olabilir. Bu yüzden bu sırada arabanızın içini ısıtmalı ya da kafesi ince bir battaniye ile örterek kuşun üşümesini engellemelisiniz.

Beslenebilmeleri için molalar verin. Çoğu kuş araba hareket halindeyken beslenemez. Ben arabadayken kesinlikle suluk koymuyorum çünkü virajlarda dökülecektir. Benim kuşlarım 2 saatte bir verdiğim aralarda su içiyorlar( bu molaları onlar için veriyorum). Yanımda temiz su taşıdığım bir şişe bulunduruyorum. Çünkü her moladan sonra suyu boşaltıyorum. Trafik yoğunluğunu da hesaba katın ve yanınıza ona göre su alın.

Kuşları güneş ışınlarından korumak için kafesi bir bezle kaplayın. Ayrıca kafesin yanları da kapalı olmalı ki kuşlarınız yanınızdan geçen kamyonlardan ya da hızlı araçlardan ürkmesin.
Yanınızda rahatlatıcı müzikler bulunsun. Size bir not; kuşlar Enya dinlemeyi seviyor.


muhabbetkusu.org
 
Geri
Üst