Laktoz Nedir ve Laktozsuz sütü Kimler İçmeli ?

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Laktoz Nedir ve Laktozsuz sütü Kimler İçmeli ?
laktoz nedir laktos nedir laktoze laktozsuz ürünler galaktoz
Bir bardak süt içtikten sonra eğer siz de kendinizi şiş hissediyorsanız dünya nüfusunun yüzde 70’iyle aynı probleme sahip olabilirsiniz. Sindirim sorunu olan laktoz intoleransına Asya, Akdeniz ve Afrika toplumlarında çok sık rastlanıyor


Laktoz ve Laktaz nedir?
LaktOZ süt şekerine verilen isimdir. LaktAZ ise bu şekeri bağırsakta parçalayan enzimin adıdır. Laktaz enzimi normalde ince bağırsak hücreleri tarafından üretilir. Eğer bağırsakta Laktaz enzimi eksik ise vücudunuza süt ürünleri ile aldığınız laktoz bağırsakta parçalanamaz. Çünkü laktozun emilip kana geçmesi için laktaz ile parçalanması gerekir. Bu tür bireyler laktoz intoleransına sahiptir. Yani vücut laktoz denilen süt şekerini tolare edemez.
Laktoz intoleransının bazı sebepleri çok iyi bilinmemektedir. Örneğin ince bağırsak ülseri enzim üretimini azaltabilir. Daha seyrek olarak çocuklarda laktaz üretimi doğuştan düşük olabilir. Birçok insan için ise laktaz eksikliği doğal olarak zamanla gelişen bir durumdur.
Yaklaşık 2 yaşından sonra, vücut; laktazı daha az üretmeye başlar. Bununla birlikte bir çok insanda laktoz intoleransı var kabul edilir. Bir bardak süt içtikten sonra eğer size de kendinizi şiş hissediyorsanız dünya nüfusunun yüzde 70’i ile aynı probleme sahip olabilirsiniz. Bir sindirim sorunu olan laktoz intoleransı genelde Akdeniz, Asya ve Afrika toplumlarında daha sık karşılaşılan bir durumdur.
İntoleransa neden olan süt ve süt ürünlerinin miktarı insandan insana semptom çeşitliliğine neden olur. Düşük bağırsak laktaz aktivitesine sahip birçok insan, bir bardak sütü rahatsızlık hissetmeden tolere edebilir. Sert peynir (laktozu düşüktür), ve yoğurt gibi fermente süt ürünlerini de rahatlıkla tolere edebilir. Yoğurt gibi fermente süt ürünlerinin, dünyanın laktaz eksikliği çok olan bölgelerde yaygın bir şekilde tüketilmesinin nedeni de budur. Anacak bazı bireylerde bu tolerans dahi olmayabilir.

Genel olarak belirtiler;
  • mide bulantısı
  • mide krampları,
  • mide dolgunluğu,
  • şişkinlik,
  • gaz,
  • ishal
olarak sıralanabilir. Bu belirtiler laktoz içeren bir ürünü alındıktan yarım saat ile 2 saat arasında bir süre sonrasında başlayabilir. Belirtilerin şiddeti kişinin laktozu tolere edebilmesine göre değişir.
Bütün hayvan sütleri laktoz içerir. Soya sütü aslında bir bitki suyudur ve laktoz içermez tercih edilebilir. Laktoz intoleransı olan kişiler mutlaka besin etiketlerini dikkatlice okumalıdır. Etiket bilgisinde yazan süt veya laktoz dışında o ürünü peynir altı suyu, süt tozu veya sütün yan ürünleri olup olmadığı konusunda incelenmeli eğer bunlar o ürünün içeriğinde varsa tüketiminden kaçınılmalıdır.

Yoğurt tercih edilebilir mi?
Bazı çalışmalar yoğurtta bulunan ve probiyotik olarak bilinen yaşayan bakterilerin laktoz sindirimine yardımcı olduğunu göstermiştir. Buna rağmen yoğurt yine de herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir, mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Kefir de yine probiyotik içeriği ile Laktoz intoleransı olan kişilerin kullanabileceği başka bir alternatiftir. Ancak kefirde de yine yoğurttaki gibi kişisel farklılıklar görülebilir.

Laktoz intolerans testi
Eğer sizde laktoz intoleransı olduğuna dair bir şüphe varsa süt ve süt ürünleri tüketimini en az 2 hafta süreyle durdurun. Eğer kendinizi daha iyi hissederseniz şikâyetlerinizin artıp artmayacağını anlamak veya ne miktarda süt ürününden uzak durmanızı anlamak için yeniden süt için ve 2- 3 gün ne olduğunu görmek için bekleyin. Bazen laktoz intoleransı belirtilerini geç gösterebilir.
Ayrıca hekiminiz de size intoleransın varlığını anlamak için bir takım testler yapacaktır.

Laktozsuz süt nedir?
Laktoz intoleransınız var ise laktozsuz sütlerden kullanabilirsiniz. Bu sütlerin içine laktaz enzimi ilave edilmiştir. Böylece bağırsaklarınız laktoz şekerini kolayca tolere edebilir ve şikâyetleriniz oluşmaz. Bu sütlerin tadı biraz daha tatlı olabilir çünkü içeriğindeki laktaz sütteki laktozu küçük şekerlere ayırıcı etki gösterir.


Eğer Laktoz intoleransınız varsa
Bir seferde az miktarda süt almayı deneyin.
Süt içecekseniz mutlaka yemekle birlikte için.
Süt ürünlerindeki laktozun sindirimine yardımcı olan laktaid enzimini kullanabilirsiniz.
Laktaz sütü veya laktozsuz sütü tüketin.
Etiket okuma alışkanlığını mutlaka kazanın.
Eğer çocuğunuzda laktoz intoleransı varsa laktozsuz bebek mamalarını kullanablirsiniz.
Yeterli kalsiyum alımını sağlamak için soya sütü kullanabilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri kullanımını mutlaka azaltın.



Hamilelikte geçici tolerans olabilir.
Hamileliğin laktoz intoleransı üzerindeki etkisi sabit değildir. Her kişide farklı durumlar ortaya çıkabilir. Daha önceden sorun yaşamadığı halde hamilelik sırasında sütü sindirmede güçlük yaşamayan başlayan kişiler olduğu gibi tam tersi şekilde intoleransının hamilelikte daha iyiye gittiğini bildiren kadınlar da vardır. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu durumun olası nedenleri arasında bağırsak hareketlerinin yavaşlaması ve dolayısı ile laktozun bağırsaktan geçiş süresinin uzaması ile bağırsaklardaki bakterilerin yüksek laktoz alımına gösterdikleri uyum olduğu düşünülebilir. Laktozsuz süt bu durumda da işe yarayacaktır.

milliyet
 
Laktoz..

Merhaba, ben asli malesef bende´de Laktoz intolerans var
ama baska belirtileride var ben bu konuyla cok ilgileniyorum bende cok asiri oldugu icin, herkezde farkli ola biliyor bazilarinda hafif bazilarinda cok asriri etkisi ola biliyor mesela baska belirtilerinden bir kacida bu :
- bütün vücudunuz kasinmaya basliyor
- ( yüz ve vücudunuzun bazi yerlerinde ) deriniz kuruyor ve pul pul oluyor
- bas agrisidi yapiyor
- akresivde olabiliyorsunuz
- unutkanlikda olabiliyor
- ....
 
Tesekkürler, güzel aciklamalar icin

Tesekkürler, emegine saglik
 
Geri
Üst