Lamina hakkında bilmek istedikleriniz

DİŞ.HEKİMİ

Yeni Üye
Üye
Lamina hakkında bilmek istedikleriniz
Lamina Nedir?

Lamina ya da laminate (İngilizce) kelimeleri ince tabaka anlamına gelmektedir. Dişhekimliğindeki kullanımı dişlerin sadece dış yüzeylerine uygulanan estetik kaplamaları ifade eder.
Dişhekimliğinide genel olarak laminaların 2 tip kullanımı vardır: Kompozit Lamina ve Porselen Lamina.

Lamina ne işe yarar?

Lamina uygulamaları dişlerdeki şekil, renk ve dizilme ile ilgili problemleri ortadan kaldırırken dişe zarar vermemeyi amaçlamaktadır. Bunun için dişlerin sadece dış yüzeyinden 0,4-1 mm arası aşındırma yaparak diş hazırlanmaktadır. Lamina çok ince olarak hazırlandığından ışık geçirgenliği yüksektir, bu şekilde diş rengini yansıtarak çok doğal bir görünüm elde edilmektedir.

Lamina nasıl yapılır?

Lamina yapımında planlama çok önemlidir. Öncelikle dişlere hiçbir işlem yapmadan bir ölçü alınır. Bu ölçü üstünde balmumundan dişlerin istenilen şekilleri işlenir. Son verilecek şekle göre dişlerde yapılan aşındırmalardan sonra ayrıntılı bir ölçü daha alınır. Bu ölçü üstünde daimi laminalar hazırlanır. Hastanın gülüşünde büyük değişikliklerin yapılacağı durumlarda yeni gülüşe alışması için bir süre geçici dişler kullandırılabilir.

Gülüş şekli, renk, form, karşıt dişlerle uyum gibi konular ayarlandıktan sonra laminalara son cilaları yapılır. Porselen laminaların çok hassas bir yapıştırma işlemi vardır. Hazırlanan porselen çok ince olduğundan dişe mükemmel adaptasyon çok önemlidir.

Kompozit ve Porselen Lamina arasındaki fark nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere kompozit lamina kompozitten (estetik dolgu materyali), porselen lamina da porselenden yapılmaktadır.
En büyük farklılık kompozit laminanın genellikle ağızda direkt olarak uygulanmasıdır. Porselen lamina ise dişlerden ölçü alındıktan sonra laboratuarda hazırlanmaktadır.

Kompozit lamina uygulaması direkt uygulandığıdan çoğu zaman tek seansda bitirilebilmektedir. En az porselen lamina kadar beceri ve emek gerektirmekle birlikte kullanılan materyalin daha ucuz olması kompozit laminaları porselen muadillerine göre daha ekonomik yapmaktadır.

Porselen Laminanın Kompozitlere göre avantajı nedir?

Porselen laminalar yüksek ısı ve basınç altında özel fırınlarda piştiklerinden yüksek yüzey özelliklerine sahiptir. Dolayısıyla kompozitlere göre daha estetik ve doğal gözükürler. Zaman içerisinde renkleri değişmez ve kırılmaya karşı daha dayanıklıdırlar. Genellikle kompozitler porselenlere geçiş sürecinde daha çok tercih edilmektedirler.

Laminalar hemen kırılır mı?

Laminalar çok ince olduklarından yapıştırılmadan önce çok kırılgandırlar. Güçlerini dişlere yüksek uyumla yapıştırıldıklarında kazanırlar ve dişin kendi sağlamlığına yakın bir sağlamlığa ulaşırlar. Gerekli kapanış ayarlamaları yapıldıktan sonra porselen laminanın kırılması için herhangi bir sebep kalmaz.

Lamina kullanıcıları nelere dikkat etmelidir?

Porselen laminası olan kişiler sadece kendi dişleri için dikkat etmeleri gereken konulara dikkat etmelidirler, yani sert cisimleri ısırmamak, dişlerle bir şey açmamak, tırnak yememek gibi. Bunun yanında kişinin diş gıcırdatma gibi kötü alışkanlıkları varsa bunlara uygun olarak hekimleri tarafından dişleri koruyucu plaklar hazırlanabilir.

Laminaların kendileri çürüyemez ancak yeterli ağız hijyeni olmazsa dişlerle birleştikleri aralardan çürüme olabilir ya da dişeti sınırlarında dişeti iltihabı meydana gelebilir. Bunu engellemek için düzenli ve doğru fırçalama+diş ipi kullanımı yanında gerekli


LAMİNA TEDAVİSİ MELEKLER MEKANI ÜYELERİNE ÖZEL 750 TL YERİNE 400 TL YE YAPILMAKTADIR.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Lamina nedir

Merhabalar Doktor bey, 2011 tarihi itibari ile bu dediğiniz işlemlere ortalama ne gidiyor ? Yani maliyet belli mi yardımcı olursanız sevinirim.
 
laminalar tane başına hesaplandığı için kaç diş olduğunu bilmek gerekir ama toplu bir yapım olduğu zaman fiyatlarında oynama elbette olmaktadır.. ama tanesi yaklaşık olarak 400 tl civarındadır
 
merhaba doktor bey bu lamina ve kompozit dişler gülüş estetiği açısında on tane olarakmı yapılıyor benim ön yan dişlerim hafif dışa çıkık düzeltilebilirmi detaylı bilgi verirseniz sevinirim iyi çalışmalar
 
Geri
Üst