Lohusalık dönemin de hamilelikten korunma

Uzman SühaN

Administrator
Lohusalık dönemin de hamilelikten korunma
9 Aylık gebelik süreci bitti.Şimdi artık lohusa dönemindeniz.Bu dönemde gebe kalmaktan korkuyor ve endişeleniyorsunuz.İkinci bir gebeliğin olmaması için korunma yöntemleri arıyorsunuz.İstenemeyen gebelikler için ,kişiye özel korunma yöntemleri var lakin lohusalıkta korunma yöntemi olarak bir fikriniz yok.Lohusalıkta gebelikten korunmanın yollarını yazımızın devamın da bulabilirsiniz öncesi ; Doğumdan sonra doğum kontrol hapı , Gebelikten korunma yöntemleri adlı konularımızı inceleyebilirsiniz.


Doğum sonrası tekrar hamile kalmaktan çekinen bayanların en çok merak ettiği konulardan biri emzirmenin gerçekten gebelikten koruyucu özelliği varmıdır.Bu sorunun yanıtı hem evet hem hayırdır.Emzirme gebe kalam potansiyelini azaltsada etkili bir korunma yöntemi değildir.Bu yüzden daha yeni doğum yapmış emziren bayanların istenmeyen gebelik için prezervatif kullanması tavsiye edilir.Bunun yanı sıra doğum sonrası istenmeyen gebelik için spiral takılabilir,doğum kontrol hapı da kullanılabilir.Doğum sonrası istenmeyen gebelik için hemen korunmaya başlanmalıdır.Yalnız şunu belirtelim ki lohusalık döneminde enfeksiyon riskini artırmamak adına cinsel birliktelikten bir dönem uzak kalınmalıdır.Bu konu hakkında hekiminiz sizi bilgilendiricektir.Lohusalıkta korunma yöntemleri,lohusalıkta gebelikten korunmanın yolları hakkınd atüm detayları uzmanından derleyerek sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz.




Lohusalıkta korunma yöntemi.jpg






DOĞUM SONRASI GEBELİKTEN KORUNMA

Doğum sonrası dünyaya gelen her bebek ebeveynlere büyük bir mutluluk yaşatacaktır. Ancak bu mutluluğun yanısıra gelen maddi ve manevi sorumluluklar da bir takım endişelere sebebiyet verebilecektir.

Ailelerin bu endişeleri ile birlikte loğusa dönemindeki kadınların vücutlarının yeniden eski fizyolojik konumlarını kazanabilmesi ve çok kısa bir dönemde istenmeden yeni bir gebeliğin oluşmaması için gebelikten korunma ("kontrasepsiyon") şarttır.

İster sezaryen ister normal doğum, olsun; doğumlardan sonra vücudun toparlanması için genel olarak en az bir yıl süreyle yeni bir gebelik önerilmez. Ancak bu bir yıl içinde vücut tam olarak kendini toparlayabilir.

Emzirmeyenlerde 3 hafta, emzirenlerde ise 3 aydan sonra korunma olmadığı durumlarda gebelik şansı vardır.

Emzirme, doğum sonrası 3 aya kadar tam koruyucu olmakla birlikte bu süre sonunda koruyuculuğu azalarak devam eder. Çünkü "ovulasyon (yumurtlama)" genellikle 3. aydan sonra başlar ve 5-6. aylardan sonra normal periyoduna döner.

Günde 5-6 kezden az olmayacak şekilde emziren, bebeğin ek gıda oranı % 15’i geçmeyen ve adet görmeyen lohusalarda, koruma %98 gibi yüksek bir oranda olabilmektedir.

Doğum sonrası korunma yöntemleri içinde en uygun yöntemler "spiral, prezervatif (kondom) ve üç aylık depo progestin iğneler" dir.

Spiral doğumdan hemen sonra veya daha ideal olarak 40 gün sonunda takılabilir. Takılacağı zaman adetli olmak gerekmez. Ancak rahim ağzında yara, vajinal enfeksiyon, rahim veya yumurtalıklarda enfeksiyon bulguları, adet düzensizlikleri olmamalıdır. Yine kişilerde bakır alerjisi de olmamalıdır.

Erkeğin prezervatif uygulaması da uygun şekilde kullanıldığı zaman spirale eşdeğer koruma sağlar. Her iki eşte latex alerjisi olmamalıdır.

Her iki yöntemi de kullanamayan kişilere "üç aylık depo progestinler" (Depoprovera) yapılabilir. Ülkemizde "Depo provera" ticari ismiyle pazarlanan bu iğneler doktor tarafından yalnızca uygun kişilere reçete edilebilir. Süte zararı yoktur. Tam olarak 90 gün süreyle korunma sağlar, bu sürenin sonunda tekrar yapılması gerekir.

Depo provera’nın olumsuz yan etkileri iğnelerin yapıldığı süre boyunca adeta bir gebelik hali gibi adet görememe, bazen akne (sivilce), göğüslerde gerginlik, iştaha bağlı kilo artışı, zaman zaman adet düzensizlikleri şeklinde ara kanamalarıdır. İğnelerin yapımı bırakıldıktan sonra adetler bir süre daha eski düzenli haline dönmeyebilir.

Üç aylık depo progestin iğneleri gibi "saf progestin içeren doğum kontrol hapları" (Minipill) nadiren tercih edilen doğum kontrol yöntemlerindendir. Oluşturduğu yan etkiler depoprovera'ya benzer. Çok düzenli ve tam saatinde kullanılmadığı durumlarda ovulasyon sonucunda gebelikler oluşabilir.

3. aydan sonra uzun etkili, cilt altı implantların (progesteron içeren) kullanılması da, alternatif bir kontraseptif yöntem olarak hastalara sunulmalıdır.

Klasik doğum kontrol hapları hem estrojen hem de progestinleri içerir. Progestinlerin anne sütüne her hangi bir zararları olmazken estrojenler anne sütünü azaltır. Bu yüzden emzirme döneminde doğum kontrol hapları önerilmez.

Doğum sonrası artık kesinlikle yeni bir çocuk istemeyen ve 30 yaşın üzerindeki kişilerde "Tüplerin Bağlanması (ligasyon)" işlemi yapılabilir.

Tüplerin bağlanması normal doğumdan sonra ilk 5 gün içinde veya doğumdan 40 gün sonrasından itibaren aile planlaması kliniklerinde laporoskopi veya minilaporotomi denilen küçük bir kesi yardımıyla yapılabilir.

Tüp ligasyonu işlemi sezaryen olan gebelerde, ailelerin önceden işlem için rızalarını belirtir imza vermeleri durumunda ameliyat sırasında da yapılabilir. Genel olarak, taşıdığı risklerden dolayı üçün üzerinde sezaryen olunması önerilmez.

Tüplerin bağlanması durumunda geriye dönüş yok denecek kadar az olduğu için çiftler çocuk istememe konusunda kesin kararlı olmalıdırlar.

Tüplerin bağlanması adet düzensizlikleri, cinsel fonksiyonlarda azalma ve kasık ağrısı gibi şikayetler kesinlikle yaratmaz.

Erkekte tüp bağlanması işlemi ise "Vazektomi" olarak bilinir. Lokal anestezi eşliğinde ayaktan yapılan çok basit bir işlemdir. İşlem sonrası cinsel istek veya fonksiyonlarında azalma yaratmaz ve meni'nin miktarında değişme olmaz. Yine geri dönüşümü olmayan bir yöntemdir.

Diğer doğum kontrol yöntemleri; cervical cap, vajen içi fitil ve kremler, geri çekme yöntemleri (coitus interruptus) ise koruyuculukları daha az olan yöntemlerdir.

Hangi korunma metodu kullanılırsa kullanılsın her türlü adet gecikmesi durumunda öncelikle gebelik düşünülmelidir. Eğer gebelik testleri ve muayene sonuçlarında gebelik saptanmazsa adet gecikmesi nedenine yönelik tedavi uygulanmalıdır.
 
lohusalık dönemi korunma.jpg





Emzirirken hamile kalabilir misin? Bu soru, doğum yapmayı planlayan kadınların yanı sıra emziren kadınlar arasında çok popülerdir. Doğal kontrasepsiyon metoduna Laktasyonel Amenore denir. Bu yöntemin asıl amacı, emzirmenin yeni bir hamilelik için bir engel olmasıdır. Bununla birlikte, bazı durumlarda, gebe kalmak mümkündür.



Doğum yaptıktan sonra, bir kadının üreme fonksiyonu hemen düzene girmez.Bazen iyileşme süreci laktasyonun sonuna kadar devam eder . Bunca zaman, bir kadının menstruasyonu olmayabilir. Bu nedenle, emzirirken gebe kalmanın mümkün olup olmadığı sorusuna verilen tek cevap evet, bu mümkündür. Aslında, bir kadın, doğum sonrası ilk yumurtlamanın başlangıcını fark etmeyebilir .Elbette gebelik olasılığı çok yüksek değildir. Emzirme döneminde, kadının gebe kalma yeteneği olan doğurganlık ciddi oranda azalır.



Emzirme döneminde, emziren annenin organizması yoğun bir şekilde doğurganlığı bastıran hormonlar üretir. Bu hormonlar prolaktin içerir. Prolaktin yüksek konsantrasyonu bir kadının emzirirken hamile kalmasını önler. Bazı önemli koşullar altında, laktasyonel amenore yönteminin güvenilirliği % 85 -90 a yükselir.


Bir kadın tekrar menstrüasyona (adet ) sahip olduğunda, vücudu yeni bir gebelik için hazır demektir. Bir kadın başka bir çocuğu istemiyorsa, ek kontraseptifler düşünmelidir. Bazı durumlarda, menstrual dönem gerçekleşmediği halde ovülasyon olabilir. Bu nedenle, bebek emziriyor olsanız dahi ek bir korunma yöntemi tercih etmelisiniz. Bebeğin anne sütünün tamamını almaması durumunda hamile olma riski daha da yüksektir. Emzirme döneminde ek bir korunma yöntemi olarak prezervatif tercih edebilirsiniz. Prezervatif in kontraseptif olarak etkinliği oldukça yüksektir.


Hiçbir kontraseptifin % 100 garanti vermediğini unutmamak önemlidir. Laktasyonel amenore de çokta etkili bir doğum kontrol yöntemi değildir.Bu yöntemin en büyük koruması doğumdan sonraki ilk 3 aydır. Fakat kendinizi istenmeyen gebeliklerden tamamen korumak için ek kontrasepsiyon yöntemleri kullanmak daha iyidir.

 
Geri
Üst