Lohusalıkta meme iltihabı nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Lohusalıkta meme iltihabı nedenleri ve tedavisi
Meme dokusunun iltihaplanması sorununa mastit, denilmektedir. Yalnızca lahusa döneminde olan kadınlarda değil, tüm kadınalrda farklı sebepler dolayısı ile meydana gelebilir. Loğusa olan kadınlarda gelişen meme iltihabı sorununa ise puerperal mastit denilmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda, meme absesi gelişebilir. Çoğunlukla doğum yapıldıktan sonraki ilk haftalarda meydana gelen bir sorundur. Meme kanallarında toplanan süt bakterilerin üremesi için uygun bir ortamın oluşmasına yol açar. Bu sebeple de meme dokusunda iltihap gelişir. Mastit çoğunlukla doğum yapıldıktan sonra 2-4 hafta içinde ortaya çıkar. Gene çoğunlukla yalnızca tek memede meydana gelir.

Lohusada meme iltihabi durumunda, meme üzerinde bir alanda kızarıklık, ısı artışı, hassasiyet meydana gelebilir. Meme başından iltihap akması nadir görülen bir belirtidir.

Bu belirtilere ek olarak:

yüksek ateş,
titreme,
halsizlik,
kırgınlık,
koltuk altı lenf bezlerinde şişme gibi belirtiler görülebilir.


7.jpg


GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/






Bu soruna sebep olan en büyük faktör, bakteri stafilococcus aureustur. Antibiyotik tedavisine başlanır. Mastit sorunu mevcut oaln memenin emzirilerek ya da pompa yardımı ile sık sık boşaltılması tavsiye edilir. Antibiyotik süt ile bebeğe geçebilir. Bu sebeple de bebeğin zarar görmeyeceği bir antibiyotik verilir. Enfeksiyona yol açan bakteri hali hazırda genellikle bebeğin ağzından gelir. Bu sebeple emzirmek bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez.

Bunun yanında, mastit sorunu olan annelerin bebeklerini tedavi etmeye gerek yoktur. Sorunu olan ve sağlıklı olan her iki meme de emzirilmelidir. Sıcak uygulama ve meme üzerine masaj yöntemleri de uygulanabilir. Tedavi ile iyileşmeyen vakalarda ve abseye dönüşme durumu söz konusu olduğunda iltihaplı alan iğne ile aspire edilebilir. Bunun dışında ufak bir kesi uygulanarak içi boşaltılabilir. Alınan akıntıdan kültür yapılır.

SÜT ATEŞİ NEDİR?

Memelerde aşırı süt depolanması, memede iltihap yani mastit sorunu mevcut olmasa dahi annede ateş yükselmesine görülebilir. Bu duruma ‘’süt ateşi’’ denilmektedir. Çoğunlukla az emziren annelerde gelişen bir sorundur.

Çoğunlukla doğum yapıldıktan 3-4 gün sonra görülür. Memeler ağır, sert, sıcak ve ağrılı bir duruma gelir. Dokunmak gibi durumlarda dahi anne ağrı duyabilir. Sık sık emzirmek gerekmektedir. Bu sayede ağrı hafiflet. Memelerin boşaltılması ateş ve meme ağrısının geçmesine yardım eder. Meme üzerine soğuk pres de yapılabilir.

EMZİREN ANNELERİN LOHUSALIKTA MEME İLTİHABINDAN KORUNMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Emziren anneler meme başı ve bebek ağzı hijyenine özen göstermelidir.
Emzirme eyleminden önce ve sonra meme başı ılık su ile temizlenmelidir.
Emzirme ardından bebeğin ağzının temiz, ılık suyla ıslatılmış tülbent ile temizlenmesi gerekir.
Bebekler sık sık emzirilmelidir.
Bol bol su içmek gerekmektedir.
Memenin sıkılacağı giysiler ya da çamaşırlardan kaçınmak gerekir.
MEME İLTİHAPLANMASI KANSERE YOL AÇAR MI?

Meme iltihaplanmasının kansere dönüşmez. Bu sebeple anne adaylarının endişelenmemesi gerekmektedir.

MEME İLTİHABI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İlk olarak ayırıcı tanı yapılmalıdır. Meme iltihabı (mastit) tedavisi için:

basit geriletici yöntemler,
antibiyotik tedavisi
cerrahi tedaviye başvurulabilir.
Şayet enfeksiyon henüz erken evrede ise anne; ağrılarını, şişliklerini ve memede kızarıklık gibi belirtilerini oldukça hafif yaşar. Alınan basit tedbirlerle bu durum düzeltilebilir.

Bu tedbirlerden bazıları:

Bebeği sık sık emzirmek,
Meme üzerinde ıslak ve sıcak tampon,
El mesajı
Memenin ılık suda bekletilmesi olarak sayılabilir.
Şayet annenin şikayetleri şiddetlenmeye başladıysa, ilaç tedavisine başlanabilir. Ancak ilaç tedavisine başlamak için annenin şikayetlerinin çok şiddetli olması gerekir. Antibiyotik tercihlerinin bebek de düşünülerek yapılması gerekir.
 
Geri
Üst