Lösemi nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Lösemi nedenleri ve tedavisi
Kanser, vücuttaki hücreler kontrol dışı kaldığında başlar. Vücudun neredeyse herhangi bir bölgesindeki hücreler kansere dönüşebilir ve vücudun diğer alanlarına yayılabilir.Birçok kanser türü vardır.Kanser ler bazı açılardan benzer ancak büyümeleri ve yayılmaları konusunda farklılıklar gösterirler. Bu makalemizde kanser türlerinden biri olan lösemiye değinicez. Lösemi,lösemi nedir,lösemi belirtileri,lösemi nedenleri,lösemi tedavisi ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


lösemi.jpg





Akut lenfositik lösemi (ALL) kan ve kemik iliği , kan hücrelerinin yapıldığı kemikler içindeki süngerimsi doku , kanser türüdür.Akut lenfositik lösemide akut kelimesi, hastalığın hızlı ilerlediği ve olgunlaşmamış kan hücreleri oluşturduğu gerçeğinden gelir .Akut lenfositik lösemi çocuklarda en sık görülen kanser türüdür. Akut terimi, löseminin hızlı bir şekilde ilerleyebileceği ve tedavi edilmediği takdirde birkaç ay içinde muhtemelen ölümcül olacağı anlamına gelir Lösemi hücreleri genellikle kanları oldukça hızlı bir şekilde işgal eder. Daha sonra lenf düğümleri, karaciğer, dalak, merkezi sinir sistemi (beyin ve omurilik) ve testisleri (erkeklerde) de dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılabilirler. Diğer kanser türleri de bu organlarda başlayabilir ve sonra kemik iliğine yayılabilir, ancak bu kanserler lösemi değildir.

Kemik iliği

Kemik iliği, omurganın kafatası, omuz bıçakları, kaburga, pelvis ve kemikler gibi bazı kemiklerin yumuşak iç kısmıdır. Kemik iliği, az sayıda kan dolaşım hücresi, daha olgun kan oluşturan hücreler, yağ hücreleri ve hücrelerin büyümesine yardımcı olan destek dokularından oluşur.

Kan kök hücreleri, yeni kan hücreleri yapmak için bir dizi değişiklik yapar. Bu işlem sırasında, hücreler 3 temel kan hücresi bileşeninden 1 tanesine dönüşürler:

Kırmızı kan hücreleri
Trombositler
Beyaz kan hücreleri (lenfositler, granülositler ve monositleri içerir)

Kırmızı kan hücreleri

Kırmızı kan hücreleri, ciğerlerdeki oksijeni vücudun diğer tüm dokularına taşırlar ve karbon dioksiti çıkarmak için akciğerlere geri alırlar.

Trombositler

Trombositler aslında bir megakaryosit adı verilen bir tür kemik iliği hücresi tarafından yapılan hücre parçalarıdır .

Beyaz kan hücreleri

Beyaz kan hücreleri vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardım eder.

Lenfositler

Bunlar , bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenfoid dokuyu oluşturan ana hücrelerdir. Lenfoid doku, lenf düğümlerinde, timusta, dalakta, bademciklerde ve adenoidlerde bulunur ve sindirim ve solunum sistemi ve kemik iliği boyunca dağılır.

Akut lenfositik lösemi belirtileri ve belirtileri şunları içerebilir:

Dişetinde kanama
Kemik ağrısı
Ateş
Sık enfeksiyonlar
Sık veya şiddetli burun kanaması
Boyun, koltukaltı, karın veya kasık içindeki şişmiş lenf düğümlerinin neden olduğu topaklar
Soluk cilt
Nefes darlığı
Zayıflık, yorgunluk veya genel bir enerji azalması

Akut lösemi: Akut lösemide, kemik iliği hücreleri düzgün olgunlaşamaz. Bazı akut lösemi türleri tedaviye iyi yanıt verir ve birçok hasta iyileştirilebilir. Diğer akut lösemi tipleri daha az elverişli bir görüşe sahiptir.Kronik lösemi: Kronik lösemide, hücreler kısmen olgunlaşabilir ancak tamamen gelişemezler. Bu hücreler oldukça normal görünebilir, ancak normal beyaz kan hücrelerinin yanı sıra enfeksiyonla savaşmazlar.Kronik lösemiler daha uzun bir süre ilerleme eğilimindedir ve çoğu insan birçok yıl yaşayabilir. Ancak kronik lösemilerin akut lösemilere oranla tedavisi genellikle zordur.ALL, tam kan sayımı (FBC) ve bir kemik iliği biyopsisi ve muayene ile teşhis edilir.

Hastalık hızla ilerlediği için tedavinin ALL teşhisi konduktan hemen sonra başlaması gerekiyor. Kullanılan tedavi , lösemik hücrelerin genetik yapısı ve kişinin yaşı ve genel sağlığı gibi bir dizi faktöre bağlı olacaktır.Kemoterapi, ALL için tedavi başlıca şeklidir.
Lösemi tedavisinde Kemoterapi,kök hücre nakli,hedeflenen tedavi ve Cerrahi , radyoterapi veya monoklonal antikorlar gibi diğer tedaviler özel durumlarda kullanılabilir. Tedavinizde muhtemelen hematolog, lösemi de dahil olmak üzere kan hastalıklarının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor olacaktır. Tüm tedaviler yan etkilere neden olabilir. Bununla birlikte, tip ve şiddet, kullanılan tedavi türüne ve kişinin ona nasıl tepki vereceğine bağlı olarak bireyler arasında değişiklik gösterecektir.


 
Geri
Üst