Madeni Paralar Neden Yuvarlaktır?

T

TİTAN

Forum Okuru
Madeni Paralar Neden Yuvarlaktır?
madeni paralar neden yuvarlaktır, sebebi nedir, nedenleri, demir bozukluklar, resimleri, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

demir para-21.jpg


Sevgili melekler,
Dünyanın her yerinde madeni para kullanılır.Üstlerinde o ülkeye ait özel değerlerin bulunduğu farklı büyüklükte madeni paraların ortak özelliği ise yuvarlak olmalarıdır.Acaba bunun özel bir sebebi olabilir mi?

Madeni paraların yapılmaya başlandığı süreç aslında çok eski zamanlara dayandırılmaktadır. Bu durum başlangıçta altın ve gümüşlerin yapılması ile ortaya çıkmıştır. Yani tarihsel süreçte madeni paraların başlangıcını altın ve gümüşler oluşturur. Bu dönemlerde ise kalpazanlar ve diğer sahte üreticiler günümüze oranla oldukça fazla ve yasadışı faaliyetleri ise bir o kadar fazladır. O günün şartlarında bu duruma çare arayan devlet yöneticileri ise ,üretilmesi daha zor bir altın ve gümüş şekli ile bu durumun önüne geçilebileceği yargısına varır. Bu durum sonrasında esas kılınan şekil yuvarlak olmuştur. Daha sonraları ise yuvarlak bir altın üzerinden eksiltme veya azaltma az yapılabileceği gerekçesiyle bu şekil kalıcılığını korumuştur.

Uzun yıllar aradan geçtikten sonra artık evrensel bir değer kazanan bu durum tüm dünya ülkelerinin yapısal olarak madeni paralarındaki yerini almıştır. Fakat yapılan araştırmalarda bu seçimin doğru olduğunu göstermiştir. Kişiler üzerinde yapılan denemelerde yuvarlak madeni paraların daha kolay taşındığı ve daha kolay bir araya getirildiği gerçeği bilimsel olarakta ortaya çıkmıştır.
 
Geri
Üst