Manolya Çiçeği Bakımkı

$ul€

Yeni Üye
Üye
Manolya Çiçeği Bakımkı
manolya çiçeği manolya türleri cicegi çiçek çiçeği rengi
1-8952.jpg

Baharın gelişinin en önemli habercisi manolyalar hakkında merak ettiklerimizi, VSB Peyzaj'ın sahibi Begüm Eryılmaz'dan dinledik. Boğazda baharın geldiğinin en güzel temsilcileridir manolyalar ve elbette erguvanlar. Erguvan kadar yoğun olmasa da çoğumuz Bebek yokuşundaki manolyayla merhaba deriz bahara. Odunsu ve çiçek açan küçük bir ailenin genel ismidir manolya. Bilinen 12 cins ve 220 türü vardır.

Manolyalar arasında yumuşak ve açık renk gövdesi ile lale ağaçları en değerli olanıdır. Lale ağaçlarının boyları neredeyse 45-46 m.'ye kadar ulaşır. Lale ağaçları genelde kağıt yapımında yoğun olarak kullanılır. Ülkemizde en çok kullanılan manolya türleri üç gruba ayrılır;

Manolya srandifilora
Orijini Amerika olan bu cins, yaz-kış yeşil olması ve güzel kokan çiçekleri ile tanınır. Çiçekleri daha baharın ortasında kendini göstermeye başlar. Kırmızı meyveleri yazın başından sonuna kadar devam eder. Dayanıklı ve uzun ömürlü bir bitkidir. Susuzluğa çok dayanıklı olmasa da gölgeye toleranslıdır.

Manolya stellata Southern manolya diğer adıyla star manolya'nın en aktif olduğu dönem bahar aylarıdır. Bembeyaz çiçekleri ile nefis bir görüntü verir. Kahverengi meyvesi ve tohumları vardır. Baharın ortasında bizi çıçekleriyle selamlayan stelleta, daha sonra tohumlarıyla yazın sonuna kadar güzelliğini bozmaz.

Manolya soulangiana
En önemli özelliği erken açan çiçekleri ile baharı süslemesidir. Yapraklar çıkmadan önoe pembe alacalı beyaz çiçekleri gözükür. Hassas çiçekler oldukları için, erken dondan etkilenebilirler. Çalı formlu ağaç tÜrÜdÜr. Saksı bitkisi veya doku rengi olarak da kullanılabilir. Her ne kadar güneş bitkisi de olsa kısmi gölgeye dayanabilir. Manolya soulangiana'yı ve stelletta'yı direkt güney açılımlarda kullanmak sakıncalıdır.

Bahçeden koparacağınız ortancaları bir demet lisrantus ile karıştırıp bakır bir kap içinde düzenleyebilir ya da saparını uzun bırakıp, yapraklarını temizleyip her birini bir şişeye koyarak daha mınimalist bir yaklaşım tercih edebilirsiniz. Bahçe gülleri de katmer katmer yaprakları ile masaya renk katar, isterseniz sadece bir tanesini bir kâsenin içinde suyun üzerinde yüzdürün, isterseniz rengârenk bir demet yapın.

Mis kokulu yasemin çiçeklerini dallarından koparıp minik kâselerde masanıza koyabilir, minik fulleri domateslere saplayıp günlerce kokularını içinize çekebilirsiniz.Yaz gecelerinde çiçekle beraber ışıklandırmayı da ihmal etmeyin. Stratejik noktalara koyacağınız birkaç mum, kandil veya meşale gecenin atmosferinin belirleyici olacaktır.
 
Geri
Üst