Mantar Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

Uzman SühaN

Administrator
Mantar Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?
vajinal mantar nedir,vajinal mantar belirtileri,vajinal mantar bulguları,vajinal mantradan korunmanın yolları,vajinal mantar tedavisi hakkında bilgiler

Vajinanın akıntı, koku, iritasyon (tahriş) ve kaşıntı ile karakterize iltihabi bir durumudur. Enfeksiyonlar, vajinal duş, sprey, kondom ve spermisidal (sperm öldürücü maddeler) gibi kimyasal maddeler içeren ürünlerin kullanılması ve östrojen (kadınlık hormonu) eksikliği vajinite neden olur.

Sağlıklı vajina nasıl olmalıdır ?

Sağlıklı bir kadında vajina, vajinal florayı oluşturan birçok mikroorganizma içerir. Normal vajinal salgılar kokusuz ve renksizdir. Cinsel aktivite, yaş, menstrual siklusun dönemi, genel sağlık durumu ve beslenme vajinal salgıda değişikliklere yol açabilir.
Östrojen vajinanın üst tabakasındaki hücrelerin kalınlaşmasını sağlayarak kadınları vajinal enfeksiyonlardan korur.






Vajinal Enfeksiyon nedir ?

Vajinal florada yer alan mikroorganizmalar arasındaki denge bozulduğunda bu mikroorganizmalardan biri veya birkaçı fazla çoğalarak enfeksiyonlara yol açar. Vajinal enfeksiyonlarda vajinal salgının miktarı, rengi ve kokusu değişir.

Vajinal Enfeksiyonlar nasıl belli olur?
Vajiniti olan kadınların en önemli yakınmaları kaşıntı, hassasiyet, koyu renkli ve kötü kokulu akıntı, idrar yaparken yanma ve cinsel ilişki sırasında ağrıdır.

Vajinal enfeksiyonlara hangi organizmalar neden olur ?

Mantarlar, bakteriler ve bazı parazitler vajinal enfeksiyonlara yol açabilir. Yakınmalar ortaya çıktığında hemen hekime başvurulursa muayene ve akıntı örneğinden yapılacak incelemeler ile enfeksiyona yol açan mikroorganizma tespit edilerek tedaviye başlanır.

Bakteriyel Vajinosizin (Bakterilerin Yol Açtığı Vajinal Enfeksiyonlar) nasıl tshis edilir ve tedavisi ?

Bakteriyel vajinozis, üreme çağındaki kadınlarda cinsel aktivite ve vajinal duşların kullanımı ile vajinal florada meydana gelen değişikliklere bağlı olarak sık görülür. Vajinal asiditenin azalmasına yol açan bakteriler kötü kokulu akıntıya neden olur. Akıntıdan alınan örneklerden yapılan inceleme ile hastalığın tanısı konur ve antibiyotik tedavisi ile yakınmalar geçer. Bakteriyel vajinozis tedavi edilmezse ileride pelvik inflamatuvar hastalığa yol açarak infertilite ve dış gebeliğe neden olabilir. Gebelik sırasında geçirilen bakteriyel vajinozis tedavi edilmediğinde erken doğuma ve düşük ağırlıklı bebeklerin doğmasına yol açabilir.

Trikomonas vajinalisin yol açtığı vajinal enfeksiyonların belirtileri nelerdir ve tedavisi

Trikomonas vajinalis adı verilen parazit hem erkek hem de kadınlarda genital enfeksiyonlara yol açar. Erkeklerde genellikle herhangi bir yakınmaya neden olmayan bu parazit kadınlarda kötü kokulu ve yeşil renkli akıntıya, idrar yaparken yanma, kaşıntı ve tahrişe yol açar. Bu enfeksiyon tespit edildiğinde mutlaka eşlerin beraber tedavi edilmesi gerekir. Cinsel ilişki sırasında kondom kullanılması enfeksiyonun bulaşma riskini azaltır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonlarının Bulduları Ve Tedavisi Nedir?

Vajinitlerin en sık görülen nedeni mantar enfeksiyonlarıdır. Kadınların %75’i yaşamları boyunca en az bir defa mantar enfeksiyonu geçirir. Candida albicans olarak adlandırılan mantar vajinal florada yer alan mikroorganizmalardan biridir. Bu mantarlar kontrolsüz olarak çoğaldıklarında vajinal enfeksiyon ve yakınmalara yol açar. En sık görülen yakınma genital bölgede şiddetli kaşıntı ve yanmadır. Beyaz peynirimsi bir akıntıya neden olan bu enfeksiyonun tanısı akıntı örneğinde mantarların görülmesi ile konur. Bu enfeksiyonlar antifungal krem, tablet veya vajinal ovüller (mantarlara etkili olan ilaçlar) ile tedavi edilebilir.

Hangi Durumlarda Mantar Enfeksiyonları Daha Sık Görülür?

Gebelik, antibiyotik tedavisi, menstruasyon (adet kanaması), cinsel ilişki, şeker hastalığı, çok dar ve sıkı iç çamaşırları giymek, vajinal duşlar bu enfeksiyonların görülme sıklığını arttırır.

Vajinal Mantar Enfeksiyonları Nasıl Önlenir?

Pamuklu ve emici iç çamaşırları giyilmesi.
Hijyenik kurallara dikkat edilerek genital bölgenin temizliğinin önden arkaya doğru yapılması.
Havalanmayı engelleyen dar, sıkı çamaşır ve pantalonlar giyilmemesi.
Genital bölgenin nemli ve ıslak bırakılmaması.
Cinsel ilişkiden sonra genital bölgenin temizlenmesi (meni alkali ortam yaratarak vajinal floranın dengesini bozabilir).
Kokulu tuvalet kağıtları, vajinal duş ve sprey gibi kimyasal maddeler içeren ürünlerin kullanımından kaçınılması.
Antibiyotik kullanıldığı süre içinde bol yoğurt yenmesi ve günde iki kez vajinaya bir çay kaşığı yoğurt sürülmesi (yoğurt vajinal floranın düzelmesine yardımcı olur).
Karbonhidratların, özellikle şekerli gıdaların tüketiminin azaltılması.
 
Son düzenleme:
Geri
Üst