Meme kanseri nedir belirtileri ve tedavisi nasıldır ?

Uzman SühaN

Administrator
Meme kanseri nedir belirtileri ve tedavisi nasıldır ?
Meme kanseri meme hücrelerinden gelişen bir çeşit kanserdir.Meme kanseri genellikle süt kanallarının iç astarında veya onlara süt sağlayacak lobüllerde başlar. Lobüllerde başlayan meme kanseri, lobüler karsinom olarak bilinirken , kanallardan birine duktal karsinom denir .Göğüs kanseri vakalarının büyük çoğunluğu dişilerde görülür. Bu makale kadınlarda meme kanseri üzerine odaklanmaktadır. Ayrıca erkeklerde meme kanseri hakkında ki makalemizide inceleyebilirsiniz..

meme kanseri.jpg





Meme kanseri, kadınlarda dünyadaki en yaygın invaziv kanserdir .Göğüsün farklı yerlerinde gelişebilen çeşitli meme kanseri türleri vardır. En yaygın olanı göğüs kanallarını hizalayan hücrelerde gelişen duktal meme kanseri olarak bilinir. Duktal meme kanseri tüm meme kanseri vakalarının yaklaşık% 80ini oluşturur.Göğüs kanserinin diğer daha az yaygın türü arasında, süt üreten lobülleri, iltihaplı göğüs kanseri ve göğsün Paget hastalığını gösteren hücrelerde gelişen lobüler meme kanseri bulunmaktadır. Meme kanseri vücudun karaciğer, kemik veya lenf nodları gibi diğer kısımlarına yayılabilir

Meme kanseri belirtileri

Birçok meme kanseri türü vardır. Bazıları diğerlerinden daha yaygın ve kanser kombinasyonları da vardır . Göğüs kanserinin ilk belirtileri genellikle kadının göğsündeki kalınlaşmış dokular veya topak bölgeleridir. Çoğu göğüste görülen topak kanser değildir, ancak her zaman doktorunuz tarafından kontrol edilmesi en iyisidir.Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz mutlaka hekime görünün..


Bir veya her iki göğüsün boyutunda veya biçiminde bir değişiklik
Gögüslerden birinde kan akması
Koltukaltlarından birinde bir şişlik
Gögüs derisinde kızarıklık
Gögüs etrafında kaşıntı döküntü
Meme başının içeri gömülmesi

Bu belirtilerin bir ya da daha fazlasına sahip olmanız mutlaka meme kanseri olduğunuz anlamına gelmez.. Bu belirti ve bulgulardan herhangi biriyle karşılaşırsanız, tam bir değerlendirme için doktorunuza danışın.
Daha yoğun göğüs dokusu olan kadınlar meme kanseri geliştirme şansına sahiptir.Menapoz sonrası aşırı kilolu kadınlarda göğüs kanseri gelişme riski daha yüksek olabilir. Ayrıca sağlıksız beslenme,alkol ve tütün tüketimide meme kanserine neden olabilmektedir.Kısırlık tedavileri,radyasona maruz kalma,kozmetik ürünlerde kanserin sebeplerindendir.


Meme kanseri teşhisi

Doktorunuz göğüslerinizi, göğüslerinizdeki deriyi inceleyecek ve meme başı problemleri olup olmadığını kontrol edecektir. Göğüslerinizde ve koltuk altı bölgelerinde topaklar olup olmadığı da hissedilebilir.Doktorunuz ayrıca, ailenizin tıbbi geçmişi ile ilgili sorular sorucak ve değerlendirme yapacaktır.Göğüs kanseri bazen genlerinizle ilişkili olabileceğinden meme kanseri öyküsü hakkında doktorunuza bilgi vermeniz önemlidir. Doktorunuz, benign ve malign bir kitle arasında ayrım yapmak için göğüs röntgeni isteyebilir.Doktorunuz diğer testlerle birlikte bir MRI önerebilir. MRI, göğüs dokusunu incelemek için kullanılan, noninvaziv görüntüleme testidir.Test için küçük bir meme dokusu alınabilir

Göğüs kanseri yukarıdaki belirti ve semptomlarla teşhis edilebilmesine rağmen, mamografi kullanımı birçok kanseri herhangi bir semptom vermeden önce tespit etmeyi mümkün kılmıştır.Evreleme, kanserin genişliğini ve vücudun yayılımını belirleme sürecidir. Kanser türüne göre, evreleme, uygun tedaviyi belirlemek ve hayatta kalma şansını tahmin etmek için kullanılır.

Göğüs kanserinin tedavisi nedir?

Bir kadın, yukarıda açıklanan göğüs kanseri bulguları ve belirtileri tespit ederse hemen doktoruyla konuşmalıdır. Kanserin türüne ve evresine bağlı olarak, tedaviler değişebilir.Herhangi bir kanserde olduğu gibi, erken teşhis ve tedavi sonuçların belirlenmesinde önemli faktörlerdir. Meme kanseri kolayca tedavi edilir ve en erken evrelerde tespit edildiğinde iyileşebilir.


Göğüs kanseri hastalarında birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. Çoğu tedavi, özellikle kanser türüne ve evrelendirme grubuna göre ayarlanır.Gögüs kanserinin çoğu ameliyat gerektirir.Bunun yanısrıa kemoterapi ve radyasyon tedavisi gerekir.Radyoterapi, yüksek enerjili ışınlarla kanser hücrelerini yok eder.Ayrıca hormon tedavisi uygulanmaktadır.Hormon tedavisi genellikle ameliyat sonrası kanser tekrarlama riskini azaltmaya yardımcı olmak için kullanılır, ancak ek tedavi olarak da kullanılabilir.
 
En çok korktuğum hastalıklardan biri. Bu yüzden sürekli düzenli olarak 6 ayda bir doktora görünürüm. Ayrıca kendi kendime muayene de yaparım. Gögüs kanseri çok sinsi bir rahatsızlık dikkat etmek gerekiyor. Bu konu da çok faydalı bilgiler verilmiş. Her bayanın okuması gerekiyor.
 
Meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolünden çıktığı bir hastalıktır. Farklı meme kanseri türleri vardır.Meme kanseri, kadınlarda ölüm nedeninin en önde gelen ikinci nedenidir.Erkek veya dişi olmak üzere tüm insanlar, bazı meme hücreleri ve kanser gelişme olasılığı bulunan dokuyla birlikte doğarlar. Bununla birlikte, erkeklerde meme kanseri nadirdir. Meme kanseri tümörleri, boyut, hücre türüne ve büyümesine neden olan özelliklere göre kategorize edilebilir. Meme kanseri her zaman bir genetik anormallik nedeniyle oluşur. Bununla birlikte kanserlerin sadece% 5-10 u anneniz veya babanızın kalıtsal bir anormallikten kaynaklanmaktadır. Göğüs kanserinin türü, göğüsteki hangi hücrelerin kansere dönüştüğüne bağlı.Meme kanserinin tedavisi kanser evresini, diğer tıbbi durumları ve bireysel tercihi içerecektir.
 
Geri
Üst